Po pierwsze, nigdy tak naprawdę nie wiesz co znajduje się w jedzeniu, które jesz. Na przykład zupa pozornie bez glutenu może być zagęszczana mąką.
Po drugie, co cię tak naprawdę denerwuje? Gluten jest niezdrowy w dużych ilościach, (jak wszystko zresztą) a jest on teraz prawie wszędzie. Jeżeli ktoś nie ma alergii / nietolerancji to i tak może go nie jeść. Czy naprawdę denerwuje cię czyjaś dieta?
Po trzecie (i ostatnie), powiedzenie czegoś kulturalnie jest dla ciebie zbyt trudne?
@Takatamuzytkowniczka: pewność co jest w produkcie możesz mieć bo o ile producent może kłamać na etykiecie to w tabelce ze składem nie może kłamać bo będzie można go pozwać
@CoolSceleton95: W tabelce ze składem? Chodzi Ci o tabelkę składników odżywczych? Jeśli tak, to w tej tabelce nie ma podanej zawartości glutenu. Jest tylkow składzie.
A jeśli chodziło Ci o zwykły skład, to czy Coca Cola pisze wszystkie swoje składniki na etykiecie? Gdyby tak było to ten über sekretny przepis nie byłby już sekretny.
Nigdy nie wiesz co jest w tym co jesz. Prawie nigdy.
@revan21: Wszystkie ssaki pić mleko powinny tylko w okresie kiedy żywi nas nim matka. Ludzie jednak ze względu na spożywanie mleka się na nie jakby updpornili. Niezależnie, większość osób w dorosłości powraca do nietolerancji laktozy i to są właśnie jej efekty. Więc nie martw się. Nie jesteś hipsterem, tylko zdrowym ssakiem
I tu się po części nie zgodzę
Sam jestem uczulony na gluten i to nie jest tak, że "O, płatki kukurydziane, na pewno nie mają glutenu!". Otóż jest inaczej. Nawet w najbardziej niepozornym produkcie, takim jak ta ryba (słód jęczmienny) czy te twoje płatki (również słód jęczmienny ale i śladowe ilości glutenu) można znaleźć gluten.
Nawet jeśli w składzie nie widać nic podejrzanego to dalej nie masz 100% pewności, że nie ma tam glutenu.
Dopiero jak widzisz taki znaczek z przekreślonym zbożem to możesz być pewny, że produkt jest bezpieczny.
(Te składniki w nawiasie to to co znajdowało lub mogło się znajdować w poprzednich wersjach produktu)
Ja tam myślę, że jednak wygryw, zwiększenie popytu na produkty spowodowało zwiększenie podaży takowych, oprócz płatków które nigdy glutenu nie miały pojawiają się produkty które wcześniej powodowały reakcję alergiczną a teraz są ok dla alergików (ciastka, wafelki itd).
I co z tego? Jak nie chcą to niech nie jedzą, Tobie nikt tego nie zabrania. Poza tym płatki kukurydziane mogą zawierać także inne zboża, co za tym idzie mogą zawierać gluten. Ból dupy o nic.
Pomijając, że manipulacja podstawą marketingu, to takie "ryba bez glutenu" może oznaczać też, że nie miała prawa znajdować się obok produktów zawierających gluten w jednym pomieszczeniu podczas procesu produkcyjnego.
Komentarze
Odśwież1 sierpnia 2017, 16:23
Po pierwsze, nigdy tak naprawdę nie wiesz co znajduje się w jedzeniu, które jesz. Na przykład zupa pozornie bez glutenu może być zagęszczana mąką.
Po drugie, co cię tak naprawdę denerwuje? Gluten jest niezdrowy w dużych ilościach, (jak wszystko zresztą) a jest on teraz prawie wszędzie. Jeżeli ktoś nie ma alergii / nietolerancji to i tak może go nie jeść. Czy naprawdę denerwuje cię czyjaś dieta?
Po trzecie (i ostatnie), powiedzenie czegoś kulturalnie jest dla ciebie zbyt trudne?
Odpisz
1 sierpnia 2017, 17:43
@Takatamuzytkowniczka: Autorowi chodzi zapewne o osoby które nie jedzą glutenu bo jest to modne.
Odpisz
1 sierpnia 2017, 17:48
@Takatamuzytkowniczka: pewność co jest w produkcie możesz mieć bo o ile producent może kłamać na etykiecie to w tabelce ze składem nie może kłamać bo będzie można go pozwać
Odpisz
1 sierpnia 2017, 20:08
@CoolSceleton95: W tabelce ze składem? Chodzi Ci o tabelkę składników odżywczych? Jeśli tak, to w tej tabelce nie ma podanej zawartości glutenu. Jest tylkow składzie.
A jeśli chodziło Ci o zwykły skład, to czy Coca Cola pisze wszystkie swoje składniki na etykiecie? Gdyby tak było to ten über sekretny przepis nie byłby już sekretny.
Nigdy nie wiesz co jest w tym co jesz. Prawie nigdy.
Odpisz
31 marca 2021, 13:31
@AJEMAJ: Pewne produkty pewnie można zataić, ale nie produkty na które ktoś może mieć alergię.
Odpisz
31 marca 2021, 13:28
Gluten = większa sprzedaż, a ludzie sie nabiorą.
Odpisz
23 grudnia 2019, 13:41
+1 dla tego pana
Odpisz
31 lipca 2017, 13:20
ja nie jestem uczulony na laktoze ale po mleku boli mnie brzuch,sraka,wymioty i muszę pić mleko bez laktozy i czuję się jak je**ny hipster
Odpisz
31 lipca 2017, 13:48
@revan21: ja mam tak samo, tyle że ja pije i tak te mleko z laktozą bo dlaczego nie potem tylko muszę stawić czoła konsekwencjom :D
Odpisz
1 sierpnia 2017, 11:16
@revan21: znaczy byc moze (wciaz sa o tym dyskucje) istnieje nieceliakalna nietolerancja glutenu i laktozy
Odpisz
1 sierpnia 2017, 15:35
@revan21: Uczulenie na laktozę to jedno, ale znacznie częściej zdarza się że ktoś laktozy po prostu nie trawi.
Odpisz
2 sierpnia 2017, 10:28
@revan21: najprawdopodobniej masz nietolerancję laktozy kolego. Podobno są na to specjalne leki ale ja tam nie wiem
Odpisz
2 sierpnia 2017, 16:14
@revan21: Wszystkie ssaki pić mleko powinny tylko w okresie kiedy żywi nas nim matka. Ludzie jednak ze względu na spożywanie mleka się na nie jakby updpornili. Niezależnie, większość osób w dorosłości powraca do nietolerancji laktozy i to są właśnie jej efekty. Więc nie martw się. Nie jesteś hipsterem, tylko zdrowym ssakiem
Odpisz
2 sierpnia 2017, 16:20
@Nocta: haha on ssie /s
Odpisz
26 grudnia 2017, 09:40
@revan21: Też tak mam i przez to zamiast jeść płatki z mlekiem, jem z jogurtem.Czasami nawet lepiej smakują.
Odpisz
26 grudnia 2017, 13:13
@revan21: Ja mam alergię na białko mleka krowiego i muszę pić sojowe, hipster do potęgi
Odpisz
21 września 2017, 17:20
a ja mam alergię na gluten, kukurydzę, przenice itd, jajka, mleko i ch*j wie co jeszcze, polecam. wpi***alam samo mięso i ryż bo nic innego nie mogę
Odpisz
2 sierpnia 2017, 10:20
A ja przez efekt placebo czułem różnicę . -.
Odpisz
31 lipca 2017, 13:16
I tu się po części nie zgodzę
Sam jestem uczulony na gluten i to nie jest tak, że "O, płatki kukurydziane, na pewno nie mają glutenu!". Otóż jest inaczej. Nawet w najbardziej niepozornym produkcie, takim jak ta ryba (słód jęczmienny) czy te twoje płatki (również słód jęczmienny ale i śladowe ilości glutenu) można znaleźć gluten.
Nawet jeśli w składzie nie widać nic podejrzanego to dalej nie masz 100% pewności, że nie ma tam glutenu.
Dopiero jak widzisz taki znaczek z przekreślonym zbożem to możesz być pewny, że produkt jest bezpieczny.
(Te składniki w nawiasie to to co znajdowało lub mogło się znajdować w poprzednich wersjach produktu)
Odpisz
31 lipca 2017, 13:40
@AJEMAJ: Więc dobrze że jest ta bezglutenowa moda. Masz większy wybór niż kiedyś.
Odpisz
31 lipca 2017, 13:43
@AJEMAJ: w sumie racja, moja mama też ma nietolerancje glutenu i okazuje się że gluten jest nawet w je**nej szmince
Odpisz
1 sierpnia 2017, 16:13
@AJEMAJ: Czekałam na twój komentarz
Odpisz
1 sierpnia 2017, 21:55
@Takatamuzytkowniczka: Ja na twój również
Odpisz
1 sierpnia 2017, 19:50
na co masz alergię?
Odpisz
1 sierpnia 2017, 13:57
Otworzę kiedyś restauracje w której każde żarcie będzie z glutenem
Odpisz
1 sierpnia 2017, 14:35
@Skajlajn: Nawet woda?
Odpisz
1 sierpnia 2017, 14:37
@czarny111: widziałam kiedyś w jakimś sklepie mleko bezglutenowe wiec wiesz...
Odpisz
1 sierpnia 2017, 18:27
@czarny111: woda to nie jedzenie ;-;
Odpisz
1 sierpnia 2017, 16:32
Ja niestety mam celiakię i nie będę mogła jeść glutenu do końca życia .
Odpisz
1 sierpnia 2017, 14:30
Ja tam myślę, że jednak wygryw, zwiększenie popytu na produkty spowodowało zwiększenie podaży takowych, oprócz płatków które nigdy glutenu nie miały pojawiają się produkty które wcześniej powodowały reakcję alergiczną a teraz są ok dla alergików (ciastka, wafelki itd).
Odpisz
1 sierpnia 2017, 14:26
Ku*wa ch*j dupa cycki kupa
Odpisz
1 sierpnia 2017, 13:42
I co z tego? Jak nie chcą to niech nie jedzą, Tobie nikt tego nie zabrania. Poza tym płatki kukurydziane mogą zawierać także inne zboża, co za tym idzie mogą zawierać gluten. Ból dupy o nic.
Odpisz
1 sierpnia 2017, 13:33
Pomijając, że manipulacja podstawą marketingu, to takie "ryba bez glutenu" może oznaczać też, że nie miała prawa znajdować się obok produktów zawierających gluten w jednym pomieszczeniu podczas procesu produkcyjnego.
Odpisz
1 sierpnia 2017, 13:10
ku*wa on ma rację
Odpisz