Opisz dokładnie problem, a jeśli potrzeba to zilustruj go screenem.
Tak było, nie zmyślam (tylko bredzę)
Teraz byłoby inaczej panie Marku
Oczekujemy faktów
Chyba jestem uzależniony
Witam, szukam żony, niepalący, uległy
Nie ma opcji
Zobacz więcej popularnych memów
Komentarze
Odśwież12 listopada 2017, 08:40
Lepiej najpierw wydoić
Mleczko is gud
(No chyba że to byk . _.)
Odpisz
12 listopada 2017, 08:42
Tym bardziej ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Odpisz
12 listopada 2017, 08:43
@Krzyniu: Ksyniu plys :G
Odpisz
12 listopada 2017, 08:55
Do it, furfag ( ͡° ω ͡°)
Odpisz
12 listopada 2017, 08:58
@Davido:
Odpisz
12 listopada 2017, 09:17
Odpisz
12 listopada 2017, 09:29
@Davido: Sam jesteś DO IT
Odpisz
12 listopada 2017, 09:33
Nie, ja jestem czołg
Odpisz
12 listopada 2017, 09:53
@Davido: I tam nie masz długiej LUFY
Odpisz
12 listopada 2017, 09:59
Że ja nie mam? Popatrz na to!
Odpisz
12 listopada 2017, 09:59
Odpisz
12 listopada 2017, 17:16
@Davido: fajna lufa ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Odpisz
12 listopada 2017, 17:18
@M_ateo_1: ( ͡° ω ͡°)
Odpisz
12 listopada 2017, 17:28
@Davido: pacz na moją ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Odpisz
12 listopada 2017, 17:30
@M_ateo_1: Fajen, fajen, ale kaliber ten sam
Odpisz
12 listopada 2017, 17:31
@Davido: ale lepiej stoi ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Odpisz
12 listopada 2017, 17:42
@M_ateo_1: Twoja wymierzona w samoloty
Ale moja bardziej jest ma czołgi inne, i podwozie opamcerzone lepiej
Odpisz
12 listopada 2017, 22:01
@Davido: ale moja może kosić i czołgi i samoloty.
Odpisz
Edytowano - 12 listopada 2017, 22:51
Co ja pacze
Odpisz
26 grudnia 2017, 12:02
Chcieli cie zmusić do zwalenia bykowi?
Odpisz
12 listopada 2017, 09:01
Eeee... ale to krowa,a nie piękne zwierze.
Odpisz
12 listopada 2017, 09:38
@Mikatrix: *trigger* HURDURR CZYLI ZE KRUWSKA TEZ NIE MOGO BYC PIEKNE!!!!!!????!?!!!!?!!!1!1!1!1!1!1!1!ONEONEONEONE
Odpisz
12 listopada 2017, 10:47
@Mikatrix: Niektóre rasy (?) są naprawdę śliczne
Odpisz
12 listopada 2017, 10:48
@NightFox: Nie to że bym nie jadła
Odpisz
12 listopada 2017, 12:00
@NightFox: krowa emo
faktycznie piękne
Odpisz
12 listopada 2017, 13:20
@polak922: Mnie się podoba
Odpisz
13 listopada 2017, 00:36
@NightFox: nie, żeby coś ale to nie krowa, to wół
Odpisz
13 listopada 2017, 06:36
@CrazuHydra98: okej, ja się nie znam na bydle
Odpisz
12 listopada 2017, 17:06
Jak można jeść takie piękne rośliny?
Odpisz
12 listopada 2017, 17:43
@LSD2000: to pytanie retoryczne, czy szukasz przepisu?
Odpisz
12 listopada 2017, 09:31
Jeśli ktoś poszukuję jednak przepisu to bardzo proszę wołowina Keiry Metz ( wiedźmin 3)
Składniki:
Wołowina ( z udźca) 600 g
Półsłodkie wino czerwone 350 ml
Goździki 4 szt
Cynamon 1 laska lub 1 paczka
Czosnek 3 ząbki
Cebula 2 małe
Marchew 2 szt
Smalczyk ( kostka)
Miód ( 2-3 łyżki )
Marynowanie:
Mięso myjemy, oczyszczamy z błonek, kroimy w
2-3cm kawałki i wrzucamy do miski. Zalewamy je czerwonym winem (możecie też użyć półsłodkiego), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, 4 goździki oraz 1 laskę cynamonu. Tylko przypadkiem nie wrzucajcie do marynaty soli, bo wołowina stanie się twarda! Miksturę mieszamy, zakrywamy miskę folią i wstawiamy do lodówki na co najmniej 10 godzin.
Smażenie cebuli i marchewki:
Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę smalcu lub masła klarowanego i wrzucamy na to 2 cebule pokrojone w piórka (czyli na pół, a następne w cienkie plasterki), dodajemy szczyptę cukru i smażymy na średnim ogniu ok. 5 min do lekkiego zrumienienia, co jakiś czas mieszając. Następnie przerzucamy usmażoną cebulę do garnka, a na patelnię dodajemy jeszcze ok. pół łyżki tłuszczu i pokrojoną w dużą kostkę marchewkę. Obsmażamy ok. 4 min i również przerzucamy marchewkę do garnka.
Przygotowanie mięsa:
Mięso odcedzamy z marynaty, którą z kolei w całości (wraz z laską cynamonu i goździkami) przelewamy do garnka z usmażonymi warzywami i wstawiamy go na mały ogień, aby mikstura powoli się gotowała.
Obsmażanie mięsa:
Na patelni rozpuszczamy resztę tłuszczu (ok. 1,5 łyżki), ogień ustawiamy na maximum i kiedy porządnie się rozgrzeje, wrzucamy mięso. Obsmażamy je z każdej strony do zrumienienia – w trakcie mięso puści wodę, którą należy odlewać do garnka z marynatą, aby pozwolić mięsu się usmażyć, a nie dusić. Gdy mięso będzie już przysmażone na brązowo, przerzucamy je do wrzącej mikstury w garnku (płyn musi być gorący, aby mięso nie doznało szoku termicznego i nie zamieniło się w gumową podeszwę)
Duszenie:
Zawartość garnka doprawiamy pieprzem i dusimy pod przykryciem na małym ogniu, ok. 1,5-2h do momentu, aż mięso będzie delikatne, co jakiś czas mieszając i ewentualnie dolewając wody lub bulionu wołowego, jeśli większość płynu wyparuje
Przygotowanie sosu:
Około 20 minut przed końcem gotowania wyciągamy cynamon i goździki oraz dodajemy soli. Mieszamy, próbujemy, w razie potrzeby dodajemy 1-2 łyżki miodu (to już zależy od Waszych preferencji – miód idealnie sprawdzi się, jeśli chcecie przełamać wytrawny smak winnego sosu słodyczą) i gotujemy do całkowitej miękkości mięsa oraz uzyskania gęstej konsystencji.
Podawanie:
Gulasz podajemy posypany natką pietruszki i z pajdą świeżego, wiejskiego chleba. Takie wykwintne, korzenne danie z pewnością zadowoli Wasze podniebienia. W końcu Keira wie, co dobre! Vella Glan!
Odpisz
12 listopada 2017, 10:24
Zaraz. Keira Metz miała lodówkę?
Pytam, bo nie znam się na uniwersum wiedźmina.
Odpisz
12 listopada 2017, 10:27
@Profesor_Ender: nie miała ale to tylko odtworzenie dania. W średniowieczu zamiast lodówki używano soli i zakopywania w ziemi.
Odpisz
12 listopada 2017, 10:54
Ale wg przepisu miało nie być soli...
Odpisz
Edytowano - 12 listopada 2017, 11:06
@Profesor_Ender: tak wiem ale ja tylko mówię, po za tym marynowanie najczęściej robiło się tak że zakopywała się w ziemi miskę z mięsem, i po ok.5 godzinach wykopywano.
Sól używa się jako konserwant żeby mięso miało dłuższą datę przydatności
Odpisz
12 listopada 2017, 11:07
No wiem, wiem. Droczę się tylko.
Odpisz
12 listopada 2017, 17:07
To w tym Wiedzminie takie przepisy mieli świetne?
Odpisz
12 listopada 2017, 17:40
@Monster_: tak, z okazji zrobienia bety Gwinta zrobili przepisy na wszystkie potrawy z wiedźmina 3
Odpisz
12 listopada 2017, 09:36
No ustami no
Odpisz
12 listopada 2017, 08:35
dobre
Odpisz