To jest bardziej data ważności opakowania, bo np. woda sie nie zepsuje, ale plastik z butelki zacznie się mieszać z wodą po upływie daty ważności. Podobnie może być z solą
@pomada: Nie ku*wa, fermentuje.
A tak na serio - Jeśli miód jest szczelnie zamknięty w słoiku to przetrwa wieeeele lat. Pod koniec 2016 roku odkryto miód w Egipcie co miał 25 milionów lat a był wciąż jadalny.
@Polski_Kisiel: miód się krystalizuje po tym można zresztą poznać że jest naturalny a nie jakaś rozcieńczona z wodą podróbka. Naturalnie pozbawiony jest jakichkolwiek bakterii dlatego może się zepsuć jeżeli włożymy do niego polizaną łyżeczkę. Spokojnie można go podgrzewać bez obaw że coś się z nim stanie. Jeżeli przechowujemy do w odpowiednich warunkach rzeczywiście może przetrwać nawet 5 tysięcy lat.
To bardziej chodzi o producenta bo to on ustala datę ważności producenci ustalają datę ważności na taką kiedy produkt smakuje najlepiej np. Chipsy są jeszcze dobre przez kilka miesięcy po dacie ważności.
@XxNiKoSxX: To zależy. "Najlepiej spożyć przed" rzeczywiście wskazuje na subiektywne odczucie najlepszego smaku, ale gdy mamy do czynienia z "Datą przydatności do spożycia", należy już potraktować tą datę dosyć poważnie.
Podobnie jest z wodą, płynie miliony lat i po zabutelkowaniu ma datę ważności, ale tu chodzi o opakowanie o to, że ma zły wpływ na zawartość przez co woda staje się mętna
Komentarze
Odśwież28 lutego 2021, 20:44
To jest bardziej data ważności opakowania, bo np. woda sie nie zepsuje, ale plastik z butelki zacznie się mieszać z wodą po upływie daty ważności. Podobnie może być z solą
Odpisz
19 lutego 2019, 21:31
W tym roku* ( tak wiem obrazek ma rok)
Odpisz
26 listopada 2018, 23:30
W ostatniej chwili zdążyli z wydobyciem.
Odpisz
8 lutego 2018, 20:34
Dziwne też jest, że woda ma datę, która ma z jakieś miliard lub więcej lat. I że też ją trzeba przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu?
Odpisz
31 stycznia 2018, 00:35
Odpisz
26 stycznia 2018, 21:51
W każdych produktach musi być data ważności. Nawet w takich produktach jak sól, miód, które nigdy nie pleśnieją.
Odpisz
26 stycznia 2018, 22:02
@KarakanumZPodkarpacia: miód się nie psuje?
Odpisz
26 stycznia 2018, 22:16
@pomada: nie jedynie może zamienić się w coś między stanem cieklym a stałym ale po podgrzaniu wraca do normy
Odpisz
26 stycznia 2018, 22:17
@pomada: Nie ku*wa, fermentuje.
A tak na serio - Jeśli miód jest szczelnie zamknięty w słoiku to przetrwa wieeeele lat. Pod koniec 2016 roku odkryto miód w Egipcie co miał 25 milionów lat a był wciąż jadalny.
Odpisz
26 stycznia 2018, 23:15
@pomada: nie psuje się. Odkryto nawet miód z terenów Egiptu/Mezopotami mający 5000 lat jak sie nie myle i nadawała się do sporzycia (moge się mylić)
Odpisz
26 stycznia 2018, 23:23
@KarakanumZPodkarpacia: Nie mylisz się ;)
Odpisz
27 stycznia 2018, 07:13
@Ashley12c: wiesz że z tą fermentacja masz rację?
Tak się robi miód pitny
Odpisz
27 stycznia 2018, 08:57
@Ashley12c: 25 milionów lat? Brzmi ciekawie
Odpisz
27 stycznia 2018, 09:05
@pomada: psuje się jeśli wlozysz d9 niego uwcześnie polizaną łyżeczkę
Odpisz
27 stycznia 2018, 13:03
@wilsonXcuddyXhouse: Miód się chyba rozwarstwia i nie można go podgrzewać.
Odpisz
27 stycznia 2018, 15:35
@Polski_Kisiel: no jak ci się skrystalizuje tak że łamie ci łyżki to nawet wskazane jest włożenie go kilka razy do wrzątku
Odpisz
27 stycznia 2018, 18:38
@Polski_Kisiel: miód się krystalizuje po tym można zresztą poznać że jest naturalny a nie jakaś rozcieńczona z wodą podróbka. Naturalnie pozbawiony jest jakichkolwiek bakterii dlatego może się zepsuć jeżeli włożymy do niego polizaną łyżeczkę. Spokojnie można go podgrzewać bez obaw że coś się z nim stanie. Jeżeli przechowujemy do w odpowiednich warunkach rzeczywiście może przetrwać nawet 5 tysięcy lat.
Odpisz
29 stycznia 2018, 15:29
@TheVellox46: We wrzątku traci wszystkie swoje właściwości. Do 40°C bodajże może.
Odpisz
Edytowano - 29 stycznia 2018, 15:39
@Polski_Kisiel: Dlatego napisałam że można go podgrzewać, nie gotować ;). Chyba że mówimy o przygotowaniu miodu do piernika wtedy to co innego
Odpisz
29 stycznia 2018, 20:49
@TheVellox46: Tak, odnosiłem się do odpowiedzi wyżej mówiącej o kilkukrotnym doprowadzeniu do wrzenia.
Odpisz
29 stycznia 2018, 20:49
@Polski_Kisiel: Ciekawe od kogo wyżej dostałem strzałkę w dół...
Odpisz
27 stycznia 2018, 06:22
To bardziej chodzi o producenta bo to on ustala datę ważności producenci ustalają datę ważności na taką kiedy produkt smakuje najlepiej np. Chipsy są jeszcze dobre przez kilka miesięcy po dacie ważności.
Odpisz
27 stycznia 2018, 09:49
@XxNiKoSxX: To zależy. "Najlepiej spożyć przed" rzeczywiście wskazuje na subiektywne odczucie najlepszego smaku, ale gdy mamy do czynienia z "Datą przydatności do spożycia", należy już potraktować tą datę dosyć poważnie.
Odpisz
Edytowano - 26 stycznia 2018, 21:59
Jaaacie jak dobrze, że zdążyli ją wykopać bo jeszcze by się zmarnowała
Odpisz
26 stycznia 2018, 21:30
Podobnie jest z wodą, płynie miliony lat i po zabutelkowaniu ma datę ważności, ale tu chodzi o opakowanie o to, że ma zły wpływ na zawartość przez co woda staje się mętna
Odpisz
26 stycznia 2018, 21:11
prawdziwa data końca swiata ;0
Odpisz
26 stycznia 2018, 18:06
Bo ktoś to sprawdził
Odpisz
26 stycznia 2018, 15:05
Chodzi o opakowanie.
Odpisz
26 stycznia 2018, 15:04
no i data na wodzie xD chociaż to do butelki
Odpisz
26 stycznia 2018, 14:54
Tu raczej chodzi o opakowanie
Odpisz
26 stycznia 2018, 14:45
i tak dlugo trzymala
Odpisz