@macilka
"Łapaj"
Ciasto:
5 jajek
3/4 szklanki mąki tortowej
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
5 łyżek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Warstwa makowa:
50 dag maku
3 jajka
1 szklanka cukru pudru
15 dag masła
2 łyżki miodu
4 łyżki oleju
10 dag rodzynek
10 dag orzechów włoskich
olejek migdałowy
Polewa czekoladowa:
5 dag białej czekolady
5 dag masła
Mak sparzyć, zmielić przez maszynkę razem z orzechami. Żółtka jaj przeznaczonych do masy utrzeć z cukrem, dodać masło. Następnie wymieszać z makiem, rodzynkami, olejkiem migdałowym, miodem, olejem i pianą ubitą z 3 jajek. Wyłożyć masę na wyścieloną natłuszczoną folią aluminiową prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Piec 40 minut w temp. 180-200 °C.
Białka ubić na pianę. Pod koniec ubijania wsypać cukier i cukier waniliowy. Dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie wlać olej, wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Na upieczoną warstwę makową wylać ciasto, wstawić do piekarnika i piec jeszcze 20 minut. Upieczone i wystudzone ciasto przełożyć delikatnie na tacę, tak aby biszkopt był pod spodem, a mak na wierzchu.
Czekoladę i masło roztopić, dokładnie wymieszać, a następnie polać ciasto.
Jaki to ma sens ? Że zasrał łóżko ? Na obrazku widać co innego.
Dawid pl - Czemu ty zawsze piszesz komentarze o treści "1" itp ? Przecież komentujesz aby coś dodać,ocenić słowami.
Komentarze
Odśwież30 maja 2011, 18:28
dziękuję DAVID, udał się i całej rodzince smakował ;)
Odpisz
10 lipca 2021, 19:17
@macilka: ok
Odpisz
30 kwietnia 2011, 18:33
:D hehe 5/5 nie baldzo xDe
Odpisz
11 kwietnia 2011, 00:39
:D
Odpisz
12 stycznia 2011, 16:21
nie bałdzo hahahahahahahahahahahahaha
Odpisz
4 października 2010, 21:27
Reanimator - aj tam wydziwiasz :D
Odpisz
18 września 2010, 19:15
4/5
Odpisz
17 września 2010, 23:09
Lepszy bez Rozynek.
Odpisz
17 września 2010, 21:18
@macilka
"Łapaj"
Ciasto:
5 jajek
3/4 szklanki mąki tortowej
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
5 łyżek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Warstwa makowa:
50 dag maku
3 jajka
1 szklanka cukru pudru
15 dag masła
2 łyżki miodu
4 łyżki oleju
10 dag rodzynek
10 dag orzechów włoskich
olejek migdałowy
Polewa czekoladowa:
5 dag białej czekolady
5 dag masła
Mak sparzyć, zmielić przez maszynkę razem z orzechami. Żółtka jaj przeznaczonych do masy utrzeć z cukrem, dodać masło. Następnie wymieszać z makiem, rodzynkami, olejkiem migdałowym, miodem, olejem i pianą ubitą z 3 jajek. Wyłożyć masę na wyścieloną natłuszczoną folią aluminiową prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Piec 40 minut w temp. 180-200 °C.
Białka ubić na pianę. Pod koniec ubijania wsypać cukier i cukier waniliowy. Dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie wlać olej, wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Na upieczoną warstwę makową wylać ciasto, wstawić do piekarnika i piec jeszcze 20 minut. Upieczone i wystudzone ciasto przełożyć delikatnie na tacę, tak aby biszkopt był pod spodem, a mak na wierzchu.
Czekoladę i masło roztopić, dokładnie wymieszać, a następnie polać ciasto.
Smacznego.
Odpisz
17 września 2010, 21:10
Super 5
Odpisz
17 września 2010, 20:24
@FD God
Ale to jest na podstawie kawału.Którego akurat znam.
@DAVID PL
Brawo w końcu komentarz który składa się chodź z jednego wyrazu !
Odpisz
17 września 2010, 20:11
DAVID - no to dawaj, chętnie zrobię makowca ;))
Odpisz
17 września 2010, 15:44
@ReanimatorZer0
Jakoś nie widzę wytycznych co do komentarzy. Równie dobrze mogę napisać przepis na makowiec.
Odpisz
17 września 2010, 15:26
reanimator tam pisze zasłał nie zasrał
Odpisz
17 września 2010, 15:21
Jaki to ma sens ? Że zasrał łóżko ? Na obrazku widać co innego.
Dawid pl - Czemu ty zawsze piszesz komentarze o treści "1" itp ? Przecież komentujesz aby coś dodać,ocenić słowami.
Odpisz
17 września 2010, 15:02
1
Odpisz