Mikrofala wprawia w drgania cząsteczki wody zawarte w jedzeniu, w wyniku czego się nagrzewają. Mikrofala potrafi grzać tylko wodę, talerza nie podgrzeje.
@Maryla05: Po woda oddaje ciepło do zimnego ośrodka czyli miski. Jak byś zawiesił np. parówkę na sznurku wewnątrz mikrofali (chodzi o to, żeby nie dotykała miski, ani talerza, ani ścian) to wtedy jedzenie się bardzo szybko zagrzeje
@tomek123321: Definitywnie od ciepła właściwego, bo wyznacza ono ile energii należy dostarczyć aby podgrzać kilogram tego ciała o jeden stopień. Im więcej energii trzeba dostarczyć (więc im większe ciepło właściwe), tym ciężej to ciało ogrzać. Dostarczając tyle samo energii do dwóch ciał to o mniejszym cieple właściwym będzie cieplejsze.
Ciepło właściwe szkła i porcelany zazwyczaj wynosi od 800 do 1000 J/kg*K, podczas gdy woda (stanowiąca duży % zawartości jedzenia) ma aż 4200.
Komentarze
Odśwież23 września 2018, 21:47
Ja to chyba odkryłem bo grzeje sie jedzenie zamiast miski, przynajmniej u mnie
Odpisz
14 września 2018, 19:35
Macie grill włączony.
Odpisz
14 września 2018, 15:12
Mikrofala wprawia w drgania cząsteczki wody zawarte w jedzeniu, w wyniku czego się nagrzewają. Mikrofala potrafi grzać tylko wodę, talerza nie podgrzeje.
Odpisz
14 września 2018, 16:02
@FancyENjoy: ale jak wrzucisz czekoladę to tylko odcinek 6cm się rozpuści a reszta będzie zimna :p
Odpisz
14 września 2018, 16:06
@FancyENjoy: W takim razie, dlaczego moja mikrofala jest taka chu*owa i podgrzewa tylko miskę/talerz?
Odpisz
14 września 2018, 16:22
@Maryla05: Po woda oddaje ciepło do zimnego ośrodka czyli miski. Jak byś zawiesił np. parówkę na sznurku wewnątrz mikrofali (chodzi o to, żeby nie dotykała miski, ani talerza, ani ścian) to wtedy jedzenie się bardzo szybko zagrzeje
Odpisz
14 września 2018, 18:01
@arcinin: Aaa... dobra, teraz rozumiem
Odpisz
13 września 2018, 15:56
Tak się zastanawiałem od czego zależy która część się najszybciej nagrzewa, to zależy od gęstości, stanu skupienia czy może ciepła właściwego?
Odpisz
Edytowano - 13 września 2018, 17:04
@tomek123321: Definitywnie od ciepła właściwego, bo wyznacza ono ile energii należy dostarczyć aby podgrzać kilogram tego ciała o jeden stopień. Im więcej energii trzeba dostarczyć (więc im większe ciepło właściwe), tym ciężej to ciało ogrzać. Dostarczając tyle samo energii do dwóch ciał to o mniejszym cieple właściwym będzie cieplejsze.
Ciepło właściwe szkła i porcelany zazwyczaj wynosi od 800 do 1000 J/kg*K, podczas gdy woda (stanowiąca duży % zawartości jedzenia) ma aż 4200.
Odpisz
14 września 2018, 15:19
@tomek123321: Od ilości wody + mikrofala nierównomiernie wysyła fale na jedzenie, stąd obrotowy talerz.
Odpisz
13 września 2018, 20:07
Hmm możliwe
Odpisz
13 września 2018, 16:18
Naukowcy nad tym pracują
Odpisz
Edytowano - 13 września 2018, 16:04
A po kiego nam tryb grzania miski
Odpisz
Edytowano - 13 września 2018, 16:11
@Misieeek04: jak chcesz mieć ciepłą miskę to ją masz
Odpisz
13 września 2018, 16:15
@ChoryGrzyb: to do piekarnika
Odpisz
13 września 2018, 15:55
Ja nigdy nie miałem problemu z gorącą miską a zimnym jedzeniem a mikrofalówka jest z czasów PRL-u
Odpisz
13 września 2018, 15:56
@erykos123: Ja zawsze wlewam zupę do mikrofalówki, dzięki temu miska się nie nagrzeje
Odpisz