@kubica425: Chciałem to obliczyć ze wzoru na energię przy wzroście temperatury o określoną wartość,ale niestety miałem problem z powiązaniem ilości energii do ogrzania takiego kurczaka do danej temperatury z długością jego pieczenia.Bierzemy inaczej.Piekarnik o mocy 2 kw potrzebuje 2 godzin na upieczenie kurczaka.Czyli łączna moc do tego potrzebna to 2kw * 7200s = 14.4 MJ(1440000dżuli) Zakładając że przy uderzeniu cała energia idzie w kurczaka(tak się nigdy nie dzieje,ale nie jesteśmy w stanie stwierdzić ile idzie do czego)Młotek o przykładowej masie 2 kg musi uderzyć z taką prędkością aby 14.4MJ=2kg*V^2/2.Po skróceniu wychodzi że V^2 = 1440000 J.Z tego wyciągamy pierwiastek,i wychodzi że V =1200 m/s,czyli 4320 km/h.
@mlkla: Moja pierwsza odpowiedź nie byłaby do końca dobra bo taki cios by spopielił kurczaka.Lepsze byłoby uderzenie co sekundę takim młotkiem z prędkością 115km/h
Lepiej walić na około, aby wytworzyć strefę gorącego powietrza, która upiecze kurę. Walenie bezpośrednio kury natomiast może spowodować to, że upieczone mięso będzie mało atrakcyjne z powodu obrażeń odniesionych w czasie *gotowania*
Komentarze
Odśwież21 lutego 2019, 17:34
Widzę, że są więksi geniusze od Sheldona na tym świecie. Popłakałem się, no ku*wa geniusz, normalnie geniusz XD
Odpisz
21 lutego 2019, 18:26
@koberek: Więksi od Sheldona? Chociażby Tesla i Hawking
Odpisz
9 lipca 2019, 09:53
Sheldon?
Odpisz
9 stycznia 2020, 14:13
@koberek: dzięki
Odpisz
21 lutego 2019, 09:15
wszyscy tu liczą się fizykę, tymczasem ja mam pytanie - co to kurde znaczy jak kto s odpowiada ,,tak"?
Odpisz
21 lutego 2019, 09:35
@SkrzydlataHusaria: Jak jest trudne otwarte pytanie to odpowiada się tak w obrazie bezradności
Odpisz
21 lutego 2019, 15:03
@Jarzebina5: aha, dziękuję
Odpisz
19 lutego 2019, 15:19
Ciekawe kiedy na główną wejdzie 🤔
Odpisz
21 lutego 2019, 08:16
@kubica425: no ciekawe
Odpisz
21 lutego 2019, 08:31
@Jarzebina5: pisalem gdy byl jeszcze w poczekalni ;)
Odpisz
21 lutego 2019, 08:33
@kubica425: Wiem, hah
Odpisz
21 lutego 2019, 10:19
@Jarzebina5: a ja nie hah
Odpisz
21 lutego 2019, 10:22
@kubica425: Głupiś Ty, lol
Odpisz
21 lutego 2019, 11:38
@Jarzebina5: głupie AJ lol
Odpisz
21 lutego 2019, 09:07
Odpowiedź ale po angielsku
Odpisz
16 lutego 2019, 19:58
Policzyłbym ale mi się nie chcę
Odpisz
16 lutego 2019, 20:01
@mlkla: Zrobię ci kurczaka jak policzysz :×
Odpisz
16 lutego 2019, 20:35
@mlkla:
*klęka*
Proszę, zaspokój naszą ciekawość!
Odpisz
16 lutego 2019, 21:04
@Wielki_Cezarz_Kapust: *klęka obok cezarza kapusty*
Odpisz
16 lutego 2019, 21:41
@kubica425: Chciałem to obliczyć ze wzoru na energię przy wzroście temperatury o określoną wartość,ale niestety miałem problem z powiązaniem ilości energii do ogrzania takiego kurczaka do danej temperatury z długością jego pieczenia.Bierzemy inaczej.Piekarnik o mocy 2 kw potrzebuje 2 godzin na upieczenie kurczaka.Czyli łączna moc do tego potrzebna to 2kw * 7200s = 14.4 MJ(1440000dżuli) Zakładając że przy uderzeniu cała energia idzie w kurczaka(tak się nigdy nie dzieje,ale nie jesteśmy w stanie stwierdzić ile idzie do czego)Młotek o przykładowej masie 2 kg musi uderzyć z taką prędkością aby 14.4MJ=2kg*V^2/2.Po skróceniu wychodzi że V^2 = 1440000 J.Z tego wyciągamy pierwiastek,i wychodzi że V =1200 m/s,czyli 4320 km/h.
Odpisz
16 lutego 2019, 22:09
@mlkla: Moja pierwsza odpowiedź nie byłaby do końca dobra bo taki cios by spopielił kurczaka.Lepsze byłoby uderzenie co sekundę takim młotkiem z prędkością 115km/h
Odpisz
16 lutego 2019, 22:22
@mlkla: i tak rozpie**oliło by go to rozpie**oliło zanim by był dostatecznie gorący
Odpisz
16 lutego 2019, 21:04
Double detroit smash i wyparuje
Odpisz
Edytowano - 16 lutego 2019, 20:44
to działa tak, że jak weźmiesz mały worek kaszy i przez kilkadziesiąt minut będziesz nim rzucał, to ogrzeje się o kilka °K
Odpisz
21 lutego 2019, 08:30
@daglasio: nie istnieją °K, są kelwiny
Odpisz
16 lutego 2019, 20:30
Energia potencjalna > Energia kinetyczna > Energia termiczna... Czyli potencjalnie upiekłem sobie rękę!
Odpisz
16 lutego 2019, 20:15
Na tyle mocno, że nic by po niej nie zostało
Odpisz
Edytowano - 16 lutego 2019, 20:06
Lepiej walić na około, aby wytworzyć strefę gorącego powietrza, która upiecze kurę. Walenie bezpośrednio kury natomiast może spowodować to, że upieczone mięso będzie mało atrakcyjne z powodu obrażeń odniesionych w czasie *gotowania*
Odpisz
16 lutego 2019, 20:03
zrzuć ją z kosmosu
Odpisz