Nie każdy bohater nosi perelynę
Opisz dokładnie problem, a jeśli potrzeba to zilustruj go screenem.
Zawsze sie ktos taki znajdzie w klasie..
Ta jest dużo lepsza
Nie umiem się jednak długo gniewać na takiego słodziaka
Imo pająka zamienić miejscami z muchą
To ten mniej utalentowany
Just la la la la la It goes around the world
Zobacz więcej popularnych memów
Komentarze
Odśwież19 sierpnia 2021, 18:59
Dobrze wiedzieć że tyle w ogóle jest
Odpisz
28 kwietnia 2021, 08:46
@KontoUsunięte: PULE - najdroższy ser świata robiony na zamówienie w jednym z regionów Serbii z oślego mleka. Cena za kilogram to prawie 8 000 zł
Odpisz
13 kwietnia 2019, 22:53
a ile jest rodzajów serów ogółem?
Odpisz
Edytowano - 13 kwietnia 2019, 22:58
@SongMan: ROQUEFORT – francuski król serów niebieskich, ze świeżego mleka owczego, twardy, lekko kruchy, kremowy, z zielonkawoniebieskimi żyłkami równomiernie rozłożonymi, pomarańczowożółtą skórką, pikantny z posmakiem owczego mleka. Nie może mieć szarych plam i być zbyt ostry.
GORGONZOLA – włoski, pleśniowy, miękki, o kremowej konsystencji. Ma miękką czerwoną skórkę i miąższ koloru kremowego poprzecinany niebieskozielonymi żyłkami, łagodny smak, mniej słony niż inne sery niebieskie. Stary kruszy się, jest ostry, z dużą ilością pleśni.
STILTON – angielski o chronionej nazwie i sposobie produkcji, twardy, mniej słony niż roquefort. Ma kolor od jasnokremowego do bursztynowego z siateczką niebieskich żyłek przypominających marmur, pomarszczoną ciemnozłotą skórkę, zapach gruszek i ostry smak.
DANISH BLUE – duński, niebieski, z mleka krowiego, o konsystencji masła, kolorze mleka, z równo rozmieszczonymi niebieskozielonymi żyłkami
Gatunki BIAŁEGO SERA
BRIE – francuski, miękki, dojrzewający, z mleka krowiego, ma elastyczny miękki miąższ (w środku niedojrzały o konsystencji twarogu i jaśniejszej barwie), nieliczne małe oczka i szczeliny, lekko pomarszczoną skórkę z nalotem białej pleśni, łagodny smak i zapach pieczarek.
CAMEMBERT – francuski, dojrzewający, z porostem pleśni, z mleka krowiego. Ma jednolity miąższ, bez oczek, w środku twardszy (powinien rozpływać się w ustach), pieczarkowy smak ostrzejszy niż brie. Polskie sery z porostem pleśni: brie, camembert i hetmański, nieznacznie ustępują jakością francuskim.
GOUDA – holenderski, żółty, z mleka krowiego, w kształcie niskiego cylindra, o silnym wyrazistym zapachu, śmietankowym smaku i jędrnym miąższu z niewielką liczbą dziurek.
EMMENTAL – szwajcarski, twardy ser żółty, z mleka krowiego, ma okrągłe lub owalne duże oczka, dochodzące do wielkości czereśni, łagodny słodkawo- orzechowy smak i zapach, miąższ elastyczny, zwarty.
CHEDDAR – angielski, twardy, długo dojrzewający, z mleka krowiego, bez oczek, ma kwaskowy smak. Polski odpowiednik jest bardziej pikantny i kwaśniejszy.
EDAM – holenderski, twardy, z mleka krowiego, formowany w kule. Ma elastyczny miąższ z regularnymi oczkami wielkości grochu, delikatny smak, kwaskowy (młody ser), lekko pikantny (dojrzały).
MOZZARELLA – ser typu pasta filata (skrzep jest podgrzewany i rozciągany, aż stanie się elastyczny) z mleka bawolic lub krowiego, w kształcie kuli lub jaja, przechowywany w serwatce, ma łagodny smak i zapach młodego sera.
Nie znalazłem wszystkich, ale masz jeszcze opisy.
Odpisz
13 kwietnia 2019, 23:04
koleś zrobił z ponad 150 rodzajów, musi być ich więcej
Odpisz
13 kwietnia 2019, 23:15
jadłem kiedyś ser za prawie 1000 ojro, nie był za dobry
Odpisz
20 kwietnia 2019, 12:16
@CitroenBomba: 1000 euro za ile?Za gram,kilo,czy kontener ;)
Odpisz
20 kwietnia 2019, 16:49
@Pindol79: Jakiś szwajcarski, nie pamiętam nazwy. Był wielkości tortu, co nie zmienia faktu, że należał do tych droższych.
Odpisz
8 marca 2020, 15:23
@SongMan: 4 tyś rodzaji na świecie.
Odpisz
9 marca 2020, 02:15
@player203a8: time travel
Odpisz
13 kwietnia 2019, 23:06
Carefully, he's a hero
Odpisz
20 kwietnia 2019, 15:24
@Kolofgen21:
Odpisz
20 kwietnia 2019, 12:59
Ciekawe czy jest tam ementaler stuleja
Odpisz
20 kwietnia 2019, 14:44
@kokomando: Pastlektor Premium
Odpisz
20 kwietnia 2019, 12:30
wygląda smacznie .
Odpisz
20 kwietnia 2019, 10:05
On mi przypomina R I C A R D O
Odpisz
20 kwietnia 2019, 12:15
@qwerty41: bo jest bogiem?
Odpisz
Edytowano - 20 kwietnia 2019, 12:14
Ku- narobili mi smaka a kocham Margaritte
Odpisz
20 kwietnia 2019, 11:23
Wygląda smacznie
Odpisz
20 kwietnia 2019, 11:03
Ale to musi byc niedobre
Odpisz
20 kwietnia 2019, 10:48
Zjadł bym taką
Odpisz
14 kwietnia 2019, 03:42
Jak sprawdzili czy tyle jest?
Odpisz
14 kwietnia 2019, 05:57
@DAVJD: Widzieli jak robi
Odpisz
14 kwietnia 2019, 02:55
Kładł na pizze 1/2 gramy z kazdego sera
Odpisz
13 kwietnia 2019, 23:09
chce
Odpisz
13 kwietnia 2019, 22:53
Z miła chęcią spróbowałbym kawałek nawet gdyby miało mnie to kosztować nieprzespaną noc w łazience
Odpisz
13 kwietnia 2019, 23:01
@erykos123: nawet jakby miało mnie to kosztować śmiercią to ją zjem
Odpisz