Oceń:

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz obrazkowy

Ważne informacje:

  1. Komentarz obrazkowy musi być powiązany z komentowanym obrazkiem
  2. ZABRONIONE są obraźliwe, wulgarne obrazki
  3. ZABRONIONE są obrazki przedstawiające osoby w pozach prowokacyjnych oraz zbliżenia piersi, pośladków i inne treści o podobnym charakterze.

Komentarze

Odśwież
Avatar SongMan

13 kwietnia, 22:53

a ile jest rodzajów serów ogółem?

Avatar Zmplf

Edytowano - 13 kwietnia, 22:58

@SongMan: ROQUEFORT – francuski król serów niebieskich, ze świeżego mleka owczego, twardy, lekko kruchy, kremowy, z zielonkawoniebieskimi żyłkami równomiernie rozłożonymi, pomarańczowożółtą skórką, pikantny z posmakiem owczego mleka. Nie może mieć szarych plam i być zbyt ostry.

GORGONZOLA – włoski, pleśniowy, miękki, o kremowej konsystencji. Ma miękką czerwoną skórkę i miąższ koloru kremowego poprzecinany niebieskozielonymi żyłkami, łagodny smak, mniej słony niż inne sery niebieskie. Stary kruszy się, jest ostry, z dużą ilością pleśni.

STILTON – angielski o chronionej nazwie i sposobie produkcji, twardy, mniej słony niż roquefort. Ma kolor od jasnokremowego do bursztynowego z siateczką niebieskich żyłek przypominających marmur, pomarszczoną ciemnozłotą skórkę, zapach gruszek i ostry smak.

DANISH BLUE – duński, niebieski, z mleka krowiego, o konsystencji masła, kolorze mleka, z równo rozmieszczonymi niebieskozielonymi żyłkami

Gatunki BIAŁEGO SERA
BRIE – francuski, miękki, dojrzewający, z mleka krowiego, ma elastyczny miękki miąższ (w środku niedojrzały o konsystencji twarogu i jaśniejszej barwie), nieliczne małe oczka i szczeliny, lekko pomarszczoną skórkę z nalotem białej pleśni, łagodny smak i zapach pieczarek.

CAMEMBERT – francuski, dojrzewający, z porostem pleśni, z mleka krowiego. Ma jednolity miąższ, bez oczek, w środku twardszy (powinien rozpływać się w ustach), pieczarkowy smak ostrzejszy niż brie. Polskie sery z porostem pleśni: brie, camembert i hetmański, nieznacznie ustępują jakością francuskim.

GOUDA – holenderski, żółty, z mleka krowiego, w kształcie niskiego cylindra, o silnym wyrazistym zapachu, śmietankowym smaku i jędrnym miąższu z niewielką liczbą dziurek.

EMMENTAL – szwajcarski, twardy ser żółty, z mleka krowiego, ma okrągłe lub owalne duże oczka, dochodzące do wielkości czereśni, łagodny słodkawo- orzechowy smak i zapach, miąższ elastyczny, zwarty.

CHEDDAR – angielski, twardy, długo dojrzewający, z mleka krowiego, bez oczek, ma kwaskowy smak. Polski odpowiednik jest bardziej pikantny i kwaśniejszy.

EDAM – holenderski, twardy, z mleka krowiego, formowany w kule. Ma elastyczny miąższ z regularnymi oczkami wielkości grochu, delikatny smak, kwaskowy (młody ser), lekko pikantny (dojrzały).

MOZZARELLA – ser typu pasta filata (skrzep jest podgrzewany i rozciągany, aż stanie się elastyczny) z mleka bawolic lub krowiego, w kształcie kuli lub jaja, przechowywany w serwatce, ma łagodny smak i zapach młodego sera.

Nie znalazłem wszystkich, ale masz jeszcze opisy.

Avatar SongMan

13 kwietnia, 23:04

@Zmplf: koleś zrobił z ponad 150 rodzajów, musi być ich więcej

Avatar CitroenBomba

13 kwietnia, 23:15

@Zmplf: jadłem kiedyś ser za prawie 1000 ojro, nie był za dobry

Avatar Pindol79

20 kwietnia, 12:16

@CitroenBomba: 1000 euro za ile?Za gram,kilo,czy kontener ;)

Avatar CitroenBomba

20 kwietnia, 16:49

@Pindol79: Jakiś szwajcarski, nie pamiętam nazwy. Był wielkości tortu, co nie zmienia faktu, że należał do tych droższych.

Avatar Kolofgen21

13 kwietnia, 23:06

Carefully, he's a hero

Avatar ArabVegeta

20 kwietnia, 15:24

Avatar kokomando

20 kwietnia, 12:59

Ciekawe czy jest tam ementaler stuleja

Avatar NotAwpMaster

20 kwietnia, 14:44

@kokomando: Pastlektor Premium

Avatar Royoo

20 kwietnia, 12:30

wygląda smacznie .

Avatar qwerty41

20 kwietnia, 10:05

On mi przypomina R I C A R D O

Avatar oskipl37

20 kwietnia, 12:15

@qwerty41: bo jest bogiem?

Avatar oskipl37

Edytowano - 20 kwietnia, 12:14

Ku- narobili mi smaka a kocham Margaritte

Avatar Dcktun

20 kwietnia, 11:23

Wygląda smacznie

Avatar Barteus

20 kwietnia, 11:03

Ale to musi byc niedobre

Avatar
pusta_kloda

20 kwietnia, 10:48

Zjadł bym taką

Avatar DAVJD

14 kwietnia, 03:42

Jak sprawdzili czy tyle jest?

Avatar qwerty41

14 kwietnia, 05:57

@DAVJD: Widzieli jak robi

Avatar HYPER_SMOKI

14 kwietnia, 02:55

Kładł na pizze 1/2 gramy z kazdego sera

Avatar InfiniteTheJackal

13 kwietnia, 23:09

chce

Avatar erykos123

13 kwietnia, 22:53

Z miła chęcią spróbowałbym kawałek nawet gdyby miało mnie to kosztować nieprzespaną noc w łazience

Avatar wonstont

13 kwietnia, 23:01

@erykos123: nawet jakby miało mnie to kosztować śmiercią to ją zjem

Avatar Rozyv

13 kwietnia, 23:00

Ktoś: 4 sery to najlepszy smak pizzy bo jest dużo sera
Ten koleś z Australii: potrzymaj mi piwo

Avatar wonstont

13 kwietnia, 23:00

Po zjedzeniu jej stajesz się ostateczną formą życia

Sprawdź czy masz wymagane wtyczki, a następnie opisz dokładnie problem najlepiej ilustrując go screenem.

Opisz problem

Dołącz screena

Avatar preriokur
Dodane przez: preriokur

Może komuś się przyda

Czas na taniec

Aż strach tam wejść

Nie sądziłem, że zajdę tak daleko

Ustawcie się w rządku! Kamil, przestań się palić!

Wyszukiwarki takie są

To jakieś żarty?

Gładko poszło

Często mi się zdarza

Głębokie jak opis bigosu

Mózg mu wykipiał

Historia lubi się powtarzać

Tego nikt się nie spodziewał

Zobacz więcej popularnych memówpopularne memy strzałka