Oceń:

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz obrazkowy

Ważne informacje:

  1. Komentarz obrazkowy musi być powiązany z komentowanym obrazkiem
  2. ZABRONIONE są obraźliwe, wulgarne obrazki
  3. ZABRONIONE są obrazki przedstawiające osoby w pozach prowokacyjnych oraz zbliżenia piersi, pośladków i inne treści o podobnym charakterze.

Komentarze

Odśwież
Avatar Szymek_J

19 sierpnia 2021, 18:59

Dobrze wiedzieć że tyle w ogóle jest

Avatar Jestem_fajny

28 kwietnia 2021, 08:46

@KontoUsunięte: PULE - najdroższy ser świata robiony na zamówienie w jednym z regionów Serbii z oślego mleka. Cena za kilogram to prawie 8 000 zł

Avatar SongMan

13 kwietnia 2019, 22:53

a ile jest rodzajów serów ogółem?

Avatar
Konto usunięte

Edytowano - 13 kwietnia 2019, 22:58

@SongMan: ROQUEFORT – francuski król serów niebieskich, ze świeżego mleka owczego, twardy, lekko kruchy, kremowy, z zielonkawoniebieskimi żyłkami równomiernie rozłożonymi, pomarańczowożółtą skórką, pikantny z posmakiem owczego mleka. Nie może mieć szarych plam i być zbyt ostry.

GORGONZOLA – włoski, pleśniowy, miękki, o kremowej konsystencji. Ma miękką czerwoną skórkę i miąższ koloru kremowego poprzecinany niebieskozielonymi żyłkami, łagodny smak, mniej słony niż inne sery niebieskie. Stary kruszy się, jest ostry, z dużą ilością pleśni.

STILTON – angielski o chronionej nazwie i sposobie produkcji, twardy, mniej słony niż roquefort. Ma kolor od jasnokremowego do bursztynowego z siateczką niebieskich żyłek przypominających marmur, pomarszczoną ciemnozłotą skórkę, zapach gruszek i ostry smak.

DANISH BLUE – duński, niebieski, z mleka krowiego, o konsystencji masła, kolorze mleka, z równo rozmieszczonymi niebieskozielonymi żyłkami

Gatunki BIAŁEGO SERA
BRIE – francuski, miękki, dojrzewający, z mleka krowiego, ma elastyczny miękki miąższ (w środku niedojrzały o konsystencji twarogu i jaśniejszej barwie), nieliczne małe oczka i szczeliny, lekko pomarszczoną skórkę z nalotem białej pleśni, łagodny smak i zapach pieczarek.

CAMEMBERT – francuski, dojrzewający, z porostem pleśni, z mleka krowiego. Ma jednolity miąższ, bez oczek, w środku twardszy (powinien rozpływać się w ustach), pieczarkowy smak ostrzejszy niż brie. Polskie sery z porostem pleśni: brie, camembert i hetmański, nieznacznie ustępują jakością francuskim.

GOUDA – holenderski, żółty, z mleka krowiego, w kształcie niskiego cylindra, o silnym wyrazistym zapachu, śmietankowym smaku i jędrnym miąższu z niewielką liczbą dziurek.

EMMENTAL – szwajcarski, twardy ser żółty, z mleka krowiego, ma okrągłe lub owalne duże oczka, dochodzące do wielkości czereśni, łagodny słodkawo- orzechowy smak i zapach, miąższ elastyczny, zwarty.

CHEDDAR – angielski, twardy, długo dojrzewający, z mleka krowiego, bez oczek, ma kwaskowy smak. Polski odpowiednik jest bardziej pikantny i kwaśniejszy.

EDAM – holenderski, twardy, z mleka krowiego, formowany w kule. Ma elastyczny miąższ z regularnymi oczkami wielkości grochu, delikatny smak, kwaskowy (młody ser), lekko pikantny (dojrzały).

MOZZARELLA – ser typu pasta filata (skrzep jest podgrzewany i rozciągany, aż stanie się elastyczny) z mleka bawolic lub krowiego, w kształcie kuli lub jaja, przechowywany w serwatce, ma łagodny smak i zapach młodego sera.

Nie znalazłem wszystkich, ale masz jeszcze opisy.

Avatar SongMan

13 kwietnia 2019, 23:04

koleś zrobił z ponad 150 rodzajów, musi być ich więcej

Avatar CitroenBomba

13 kwietnia 2019, 23:15

jadłem kiedyś ser za prawie 1000 ojro, nie był za dobry

Avatar Pindol79

20 kwietnia 2019, 12:16

@CitroenBomba: 1000 euro za ile?Za gram,kilo,czy kontener ;)

Avatar CitroenBomba

20 kwietnia 2019, 16:49

@Pindol79: Jakiś szwajcarski, nie pamiętam nazwy. Był wielkości tortu, co nie zmienia faktu, że należał do tych droższych.

Avatar player203a8

8 marca 2020, 15:23

@SongMan: 4 tyś rodzaji na świecie.

Avatar CitroenBomba

9 marca 2020, 02:15

@player203a8: time travel

Avatar Kolofgen21

13 kwietnia 2019, 23:06

Carefully, he's a hero

Avatar ArabVegeta

20 kwietnia 2019, 15:24

Avatar kokomando

20 kwietnia 2019, 12:59

Ciekawe czy jest tam ementaler stuleja

Avatar NotAwpMaster

20 kwietnia 2019, 14:44

@kokomando: Pastlektor Premium

Avatar Royoo

20 kwietnia 2019, 12:30

wygląda smacznie .

Avatar qwerty41

20 kwietnia 2019, 10:05

On mi przypomina R I C A R D O

Avatar
Konto usunięte

20 kwietnia 2019, 12:15

@qwerty41: bo jest bogiem?

Avatar
Konto usunięte

Edytowano - 20 kwietnia 2019, 12:14

Ku- narobili mi smaka a kocham Margaritte

Avatar Dcktun

20 kwietnia 2019, 11:23

Wygląda smacznie

Avatar Barteus

20 kwietnia 2019, 11:03

Ale to musi byc niedobre

Avatar
pusta_kloda

20 kwietnia 2019, 10:48

Zjadł bym taką

Avatar DAVJD

14 kwietnia 2019, 03:42

Jak sprawdzili czy tyle jest?

Avatar qwerty41

14 kwietnia 2019, 05:57

@DAVJD: Widzieli jak robi

Avatar HYPER_SMOKI

14 kwietnia 2019, 02:55

Kładł na pizze 1/2 gramy z kazdego sera

Avatar InfiniteTheJackal

13 kwietnia 2019, 23:09

chce

Avatar erykos123

13 kwietnia 2019, 22:53

Z miła chęcią spróbowałbym kawałek nawet gdyby miało mnie to kosztować nieprzespaną noc w łazience

Avatar wonstont

13 kwietnia 2019, 23:01

@erykos123: nawet jakby miało mnie to kosztować śmiercią to ją zjem

Opisz dokładnie problem, a jeśli potrzeba to zilustruj go screenem.

Opisz problem

Dołącz screena

Zawsze sie ktos taki znajdzie w klasie..

Ta jest dużo lepsza

Nie umiem się jednak długo gniewać na takiego słodziaka

Imo pająka zamienić miejscami z muchą

To ten mniej utalentowany

Just la la la la la It goes around the world

Zobacz więcej popularnych memówpopularne memy strzałka