Podział na owoce i warzywa jest umowny. Natomiast co do Pizzy, to nie każdy chce wrzucać tam coś soczystego i słodkiego jednocześnie, zwłaszcza że taki ananas, w przeciwieństwie do pomidora, nie balansuje jej kwaśnością.
@lordbaysel: Podział nie jest do końca umowny, bo owoc może być zbudowany z czegoś, warzywo z czegoś, a mało znana jagoda (określenie równe owocowi, można wpisać "jagoda botanika" i wyskoczyć powinno o czym mowa) jest zbudowana jeszcze inaczej. Dla większości nie ma to znaczenia, bo co kogo obchodzi budowa jedzenia? Ważny jest smak. Ale podział nie jest umowny, bo ma jakieś naukowe podstawy, a nie został wymyślony przez kucharzy
@RoyalPigeon: podział na warzywa i owoce polega mniej więcej na tym, że dawniej na gotowanie mówiono warzenie więc wszystko roślinne co było warzone/gotowane nazywamy warzywem. Więc jest to podział kulinarny/umowny.
@LewX01: Ziarno prawdy może w tym być, ale owoc powstaje z kwiatka, a warzywo z jakiejkolwiek innej części, np. korzenia (temu warzywem jest marchewka). Tylko ja mówię o tej naukowej stronie tematu. Z kulinarnego punktu widzenia może być inaczej, tak jak mówisz.
Choć muszę też przyznać, że chyba nie spotkałem się z gotowaniem owoców. Więc w sumie możesz mieć jednak rację, ale może wynika to z tego, że anatomicznie owoc nie nadaje się po prostu do gotowania (bo marchewka pozostanie w tym samym kształcie, a jabłko się rozpadnie, w każdym razie takie mam doświadczenia z gotowaniem jabłka).
Tak więc ja pozostaję przy tej naukowej teorii, ale widzę w twojej opcji też sens. Nie będę mówić, że jesteś w błędzie. Więc załóżmy, że obaj mamy w jakimś stopniu rację. Pozdrawiam
Odpowiadając na wiele komentarzy, to pomidor (to czerwone) jest jagodą. Z botanicznego punkty widzenia oczywiście, bo jest zbudowany nieco inaczej niż takie jabłko, nie zawiera pewnego elementu.
(Wpiszcie sobie w Wikipedię "jagoda botanika", jak nie wiecie o co chodzi)
@Shelbos2005: Wg unii europejskiej tak. Nawet celowo marchewkę zmieniono na owoc, bo wg nich dżem może być tylko z owoców, a że w Portugalii robi się dżem z marchwi, to trzeba było to obejść.
@ALKATRAZ: Gdzie znalazłeś taką informacje? Pieczarki są bogate w cynk, boczniaki królewskie spowalniają starzenie sie skóry, grzyby enoki mają dużo białka a borowik szlachetny ma dużo białka, fosforu, potasu magnezu i żelaza a do tego od cholery witamin. Jeśli sie nie znasz to sie nie wypowiadaj ;v
Komentarze
Odśwież5 września 2022, 18:57
Kukurydza to owoc?
Odpisz
14 listopada 2020, 17:58
Ja najbardziej lubię pizzę na winie. Co się nawinie to do pizzy.
Odpisz
14 listopada 2020, 17:19
Ekhem a hawajska z ananasem to co?
(Mniam)
Odpisz
14 listopada 2020, 17:45
@XxLuminaxX: idk ja lubię z ananasem może to obraza pizzy ale dobra przynajmniej
Odpisz
5 września 2022, 18:58
@Konkii_16: Szanuję wasze zdanie, aczkolwiek go nie podzielam. Myślę, że kukurydza z puszki jest lepsza.
Odpisz
13 listopada 2020, 20:46
Podział na owoce i warzywa jest umowny. Natomiast co do Pizzy, to nie każdy chce wrzucać tam coś soczystego i słodkiego jednocześnie, zwłaszcza że taki ananas, w przeciwieństwie do pomidora, nie balansuje jej kwaśnością.
Odpisz
13 listopada 2020, 22:04
@lordbaysel: Podział nie jest do końca umowny, bo owoc może być zbudowany z czegoś, warzywo z czegoś, a mało znana jagoda (określenie równe owocowi, można wpisać "jagoda botanika" i wyskoczyć powinno o czym mowa) jest zbudowana jeszcze inaczej. Dla większości nie ma to znaczenia, bo co kogo obchodzi budowa jedzenia? Ważny jest smak. Ale podział nie jest umowny, bo ma jakieś naukowe podstawy, a nie został wymyślony przez kucharzy
Odpisz
Edytowano - 13 listopada 2020, 23:58
@RoyalPigeon: podział na warzywa i owoce polega mniej więcej na tym, że dawniej na gotowanie mówiono warzenie więc wszystko roślinne co było warzone/gotowane nazywamy warzywem. Więc jest to podział kulinarny/umowny.
Odpisz
14 listopada 2020, 15:47
@LewX01: Ziarno prawdy może w tym być, ale owoc powstaje z kwiatka, a warzywo z jakiejkolwiek innej części, np. korzenia (temu warzywem jest marchewka). Tylko ja mówię o tej naukowej stronie tematu. Z kulinarnego punktu widzenia może być inaczej, tak jak mówisz.
Choć muszę też przyznać, że chyba nie spotkałem się z gotowaniem owoców. Więc w sumie możesz mieć jednak rację, ale może wynika to z tego, że anatomicznie owoc nie nadaje się po prostu do gotowania (bo marchewka pozostanie w tym samym kształcie, a jabłko się rozpadnie, w każdym razie takie mam doświadczenia z gotowaniem jabłka).
Tak więc ja pozostaję przy tej naukowej teorii, ale widzę w twojej opcji też sens. Nie będę mówić, że jesteś w błędzie. Więc załóżmy, że obaj mamy w jakimś stopniu rację. Pozdrawiam
Odpisz
14 listopada 2020, 14:05
A owoce morza?
Odpisz
14 listopada 2020, 00:41
to zamawiasz pizze z biały sosem
Odpisz
13 listopada 2020, 23:25
dobra, zgodze sie z tym że pomidor to owoc, ale od kiedy papryka jest owocem
Odpisz
13 listopada 2020, 22:35
Pomidory i papryki to warzywa i żadne naukowe pie....enie czy agrumenty do mnie nie przemówią. Tak będę uważał i ...j
Odpisz
13 listopada 2020, 21:11
Pomidory i papryki to warzywa
Odpisz
13 listopada 2020, 21:32
@Srampodbiedronko:
Odpisz
13 listopada 2020, 22:02
@Srampodbiedronko: otóż nie.
Odpisz
Edytowano - 13 listopada 2020, 21:58
Odpowiadając na wiele komentarzy, to pomidor (to czerwone) jest jagodą. Z botanicznego punkty widzenia oczywiście, bo jest zbudowany nieco inaczej niż takie jabłko, nie zawiera pewnego elementu.
(Wpiszcie sobie w Wikipedię "jagoda botanika", jak nie wiecie o co chodzi)
Odpisz
13 listopada 2020, 20:26
Jeśli pomidory to owoc to czy sos pomidorowy to drzem?
Odpisz
13 listopada 2020, 21:55
@Shelbos2005: Wg unii europejskiej tak. Nawet celowo marchewkę zmieniono na owoc, bo wg nich dżem może być tylko z owoców, a że w Portugalii robi się dżem z marchwi, to trzeba było to obejść.
Odpisz
13 listopada 2020, 21:56
@Mikrus19: Zamiast zmienić bezsensowny przepis, to woleli zaburzyć czwarty wymiar robiąc z marchwi owoce....
Odpisz
10 listopada 2020, 09:23
wyjątek potwierdza regułę
Odpisz
13 listopada 2020, 20:14
@Chleb_Z_Maslem: Nie tak to działa.
Odpisz
13 listopada 2020, 20:05
I jedno i drugie to warzywo
Odpisz
13 listopada 2020, 20:12
@snowfox: ...oraz owoc. To się nie wyklucza.
Odpisz
Edytowano - 13 listopada 2020, 20:09
A grzyb nie zawiera żadnych wartości odżywczych więc jest jedynym jedzeniem które można śmiało jeść bez chamulców
Odpisz
13 listopada 2020, 22:04
@ALKATRAZ: Gdzie znalazłeś taką informacje? Pieczarki są bogate w cynk, boczniaki królewskie spowalniają starzenie sie skóry, grzyby enoki mają dużo białka a borowik szlachetny ma dużo białka, fosforu, potasu magnezu i żelaza a do tego od cholery witamin. Jeśli sie nie znasz to sie nie wypowiadaj ;v
Odpisz
14 listopada 2020, 00:02
@ALKATRAZ: Moja nauczycielka tak powiedziała gdy byłem w podstawówce, ale to nieprawda.
Odpisz
13 listopada 2020, 19:09
A czy pomidor przypadkiem nie jest warzywem?
Odpisz
13 listopada 2020, 19:41
z punktu kulinarnego jest jednak z punktu biologicznego to owoc
Odpisz