Gar, lej, alembik, szkło, rura, ostrożności miarka - będzie świetna przepalanka!
Opisz dokładnie problem, a jeśli potrzeba to zilustruj go screenem.
Społeczeństwo
No, to ma sens
Nadal lepsza historia miłosna niż Zmierzch
Jestem bardzo szczęśliwy, że zdecydowałem założyć konto
Szanuję ich najmocniej
Wziuuum!
Zobacz więcej popularnych memów
Komentarze
Odśwież1 grudnia 2020, 08:28
przydatna wiedza
Odpisz
1 grudnia 2020, 08:54
@gerwazysramdowazy: Na sprzedaży bimbru można się dorobić.
Odpisz
3 grudnia 2020, 10:44
@shell232: raczej nie w tych czasach, sama produkcja to około 12 godzin
Odpisz
3 grudnia 2020, 11:07
@CzerwonySmok: Czyżby. Popyt jest i to ogromny, a sam trunek jest bardzo drogi.
Odpisz
3 grudnia 2020, 13:31
@shell232: ,kolega widzę że nie wie o co chodzi, produkcja bimbru jest bardzo trudna i czasochłonna nie mówiąc już o tym że trzeba dbać o to by utrzymywać odpowiednią temperaturę.
sam zaś trunek może nie smakować tak jak się wydaje wszystko bowiem zależy od przepisu na którym takowy produkt wykonujemy.
W dzisiejszych czasach idziesz po prostu do sklepu i kupujesz wódkę za 30 zł z kolei kiedyś ta sama wódka kosztowała 90-100 zł (była trudno dostępna) dlatego kiedyś produkcja bimbru była bardziej opłacalna.
Ps bimber klepie o wiele mocniej niż wódka a smak to kwestia gustu
Odpisz
Edytowano - 3 grudnia 2020, 13:45
@CzerwonySmok: Jestem świadom. Produkcja kiedyś też długo trwała. Właśnie o to mi chodzi. Ogółem metodą prób i błędów uda się wytworzyć dobrej jakości bimber i za wysokie ceny go sprzedasz. Niby bardziej opłacalna, ale może być zysk.
Odpisz
3 grudnia 2020, 20:39
@shell232: kolega widzę na prawdę nie rozumie o co chodzi, skoro było świadkiem samej produkcji to powinno się wiedzieć że to praca czasochłonna nawet jeśli produkt byłby dobry oraz klarowny trzeba wziąć pod uwagę że ciężko było by się z tego utrzymać to raz, dwa olbrzymia konkurencja branży alkoholowej, trzy skarbówka, sprzedaż musi być opodatkowana, można by oczywiście nielegalnie sprzedawać ale to by już na małą skale i nie dało by się z tego raczej wyżyć. Podsumując nawet przy dobrym trunku i wysokiej jakości ciężko było by z tego wyżyć (o opodatkowaniu nie wspominając)
Odpisz
3 grudnia 2020, 20:41
@CzerwonySmok: Rozumiem o co chodzi bardzo dobrze, ale mianowicie niby nieopłacalna, lecz zależy jaką masz produkcję.
Odpisz
3 grudnia 2020, 20:49
@shell232: mała produkcja nie utrzyma producenta(nielegalna). Duża z kolei zacznie interesować skarbówkę oraz sanepid co równa się z podatkami,kontrolami,podatkami,oraz problemy z uzyskaniem pozwoleń.
(co z kolei jest prawie niemożliwe)
Odpisz
4 grudnia 2020, 08:02
@CzerwonySmok: Właściwie też zależy gdzie sprzedajesz. Największy popyt jest na wsiach i poza tym Polski alkohol (przynajmniej dla nich) nie spełnia wymogów mieszkańców tych terenów (w Podlaskim sprzedają wódkę 70 % od lokalnych producentów), więc o ile tu jeszcze z jako taką produkcją można wystartować to raczej po wszelkich wyjaśnieniach kolegi raczej można zarobić parę groszy, ale nie da się utrzymać.
Odpisz
3 grudnia 2020, 16:31
szczerze chciałbym kiedyś zrobić bimber z dziadkiem i z nim się napić, fajnie by było nawet dla doświadczenia
Odpisz
3 grudnia 2020, 10:24
Git parzocha
Odpisz
3 grudnia 2020, 10:05
Da się zrobić jakoś domowymi warunkami takowy, bimber?
Odpisz
3 grudnia 2020, 11:33
@Lekki69: Możesz bardzo łatwo zrobić wino, jeśli to cię satysfakcjonuje.
Odpisz
3 grudnia 2020, 11:46
@Slenderowiec2012: Wino to umiem.
Ale może masz jakiś swój własny przepis? Zależy mi żeby było jak najmocniejsze :b
Odpisz
1 grudnia 2020, 08:40
Co to za gra
Odpisz
1 grudnia 2020, 08:40
@the_badsherlock: Śródziemie cień wojny
Odpisz