@Crln_7: Rozumiesz słowo większość? oznacza więcej niż 50% i mniej niż 100%, i wierzę że miałem już wystarczającą próbkę reprezentacyjną. We Włoszech też miałem okazję jeść pizzę, w jakiejś lokalnej restauracji wyglądającej na rodzinny biznes, w małej miejscowości, bez szczególnego natłoku turystów, z cenami typu 4 euro za Margheritę i ze smutkiem muszę stwierdzić że w niewielu miejscach była porównywalna i chyba nigdzie nie była lepsza. Najistotniejszą kwestią jest piec, który pozwala na bardzo krótkie pieczenie bardzo cienkiego ciasta, a drugą kwestią jest jakość produktów, i tu niestety niewiele da się zrobić bo włoskie pomidory są smaczniejsze od polskich, i o ile nie zmienisz nasłonecznienia w naszym kraju to nic z tym nie zrobisz.
@lordbaysel: Pizza to pizza. Po co się rozwodzić czy zrobiona w pięknej Italii ze świeżych produktów, upieczona w specjalnym piecu, z cienkim ciastem. Ja jeszcze nie trafiłem na obrzydliwą pizzę (a jadłem w 3 pizzeriach, zdarzyły się gotowe kupione w sklepie, które były serio dobre, robione samodzielnie z rodziną, więc wiele różnych jadłem). Jedne były lepsze, drugie gorsze. Nwm, może byłem w tych miejscach, które należą do mniejszości, ale po co narzekać "że większość restauracji w Polsce robi źle". Robią tak, jak jest popyt. Nie oszukujemy się, prawie każdy Polak jakby robił pizzę sam użyje keczupu zamiast specjalnego sosu pomidorowego, więc w restauracji robią tak jak ludzie jedzą w domach.
Chociaż w kwestii jedzenia to ja nie jestem jakiś wybredny, ale nie oceniam dania na zasadzie "powinno być inaczej, to powinno być, tego nie powinno, to za długo pieczone" tylko raczej patrząc na całokształt stwierdzam czy jest smaczne czy też nie. Jeśli coś w potrawie jest źle, ale dalej mówię, że ogólnie jest smaczne, to znaczy że w sumie ten mały szczegół nie był zły - gdyby na prawdę mi przeszkadzało nie powiedziałbym, że jest dobre.
A jeśli chodzi o kwestię produkcji pomidorów to ja się może nie znam, ale zwykła szklarnia (może nie pierwsza lepsza, ale na pewno da się stworzyć takie warunki jak we Włoszech) powinna załatwić sprawę. Po co jakieś nasłonecznienie mieszać w to?
@RoyalPigeon: Włoskie pomidory są mniej wodniste i bardziej słodkie, szklarnia ci nie wystarczy, bo temperatura będzie wyższa, ale ilość światła cały czas taka sama. Pizza w Polsce jest w większości przypadków ok, ale z reguły lepiej smakuje z dodatkowym sosem/ ketchupem. Natomiast Pizza bliżej włoskiego wykonania, mi osobiście bardziej odpowiada i dobrze komponują się z tradycyjnie podawaną do niej oliwą, właśnie ze względu na cienkie ciasto i intensywniejszy smak.
Makaron z keczupem brzmi serio źle. Sam nie próbowałem, nawet nie widziałem, ale jak o tym pomyślałem... Eeee. Może smak jakiś byłby, ale takie "nudne i puste" byłoby danie. Sam makaron z keczupem. Zero ciekawych smaków
@Owado: ja kiedyś mający ochotę na pomidorowa a był tylko rosół, nie mając koncentratu, dałem ketchup, jeszcze pikantny. Tak mi to zasmakowało że teraz robię tak mega często
Komentarze
Odśwież18 stycznia 2022, 02:12
Makaron z ketchupem czy sos pomidorowy?
Odpisz
4 listopada 2021, 22:26
Litwini mają plany
Odpisz
26 lutego 2021, 09:04
Dopiero teraz zobaczyłem że to tapeta
Odpisz
9 stycznia 2021, 13:50
Sam szablon jest ciekawy
Odpisz
6 stycznia 2021, 19:31
Jakby pizza, którą serwuje się w większości polskich restauracji przypominała w smaku tą włoską, to nie trzeba by było ketchupu.
Odpisz
6 stycznia 2021, 19:50
@lordbaysel: zapraszam do mojego miejsca pracy, kubki smakowe by ci wyj...ło. Nie wkładaj wszystkich do jednego wora.
Odpisz
6 stycznia 2021, 20:07
@Crln_7: Rozumiesz słowo większość? oznacza więcej niż 50% i mniej niż 100%, i wierzę że miałem już wystarczającą próbkę reprezentacyjną. We Włoszech też miałem okazję jeść pizzę, w jakiejś lokalnej restauracji wyglądającej na rodzinny biznes, w małej miejscowości, bez szczególnego natłoku turystów, z cenami typu 4 euro za Margheritę i ze smutkiem muszę stwierdzić że w niewielu miejscach była porównywalna i chyba nigdzie nie była lepsza. Najistotniejszą kwestią jest piec, który pozwala na bardzo krótkie pieczenie bardzo cienkiego ciasta, a drugą kwestią jest jakość produktów, i tu niestety niewiele da się zrobić bo włoskie pomidory są smaczniejsze od polskich, i o ile nie zmienisz nasłonecznienia w naszym kraju to nic z tym nie zrobisz.
Odpisz
7 stycznia 2021, 23:57
@lordbaysel: Pizza to pizza. Po co się rozwodzić czy zrobiona w pięknej Italii ze świeżych produktów, upieczona w specjalnym piecu, z cienkim ciastem. Ja jeszcze nie trafiłem na obrzydliwą pizzę (a jadłem w 3 pizzeriach, zdarzyły się gotowe kupione w sklepie, które były serio dobre, robione samodzielnie z rodziną, więc wiele różnych jadłem). Jedne były lepsze, drugie gorsze. Nwm, może byłem w tych miejscach, które należą do mniejszości, ale po co narzekać "że większość restauracji w Polsce robi źle". Robią tak, jak jest popyt. Nie oszukujemy się, prawie każdy Polak jakby robił pizzę sam użyje keczupu zamiast specjalnego sosu pomidorowego, więc w restauracji robią tak jak ludzie jedzą w domach.
Chociaż w kwestii jedzenia to ja nie jestem jakiś wybredny, ale nie oceniam dania na zasadzie "powinno być inaczej, to powinno być, tego nie powinno, to za długo pieczone" tylko raczej patrząc na całokształt stwierdzam czy jest smaczne czy też nie. Jeśli coś w potrawie jest źle, ale dalej mówię, że ogólnie jest smaczne, to znaczy że w sumie ten mały szczegół nie był zły - gdyby na prawdę mi przeszkadzało nie powiedziałbym, że jest dobre.
A jeśli chodzi o kwestię produkcji pomidorów to ja się może nie znam, ale zwykła szklarnia (może nie pierwsza lepsza, ale na pewno da się stworzyć takie warunki jak we Włoszech) powinna załatwić sprawę. Po co jakieś nasłonecznienie mieszać w to?
Odpisz
8 stycznia 2021, 00:24
@RoyalPigeon: Włoskie pomidory są mniej wodniste i bardziej słodkie, szklarnia ci nie wystarczy, bo temperatura będzie wyższa, ale ilość światła cały czas taka sama. Pizza w Polsce jest w większości przypadków ok, ale z reguły lepiej smakuje z dodatkowym sosem/ ketchupem. Natomiast Pizza bliżej włoskiego wykonania, mi osobiście bardziej odpowiada i dobrze komponują się z tradycyjnie podawaną do niej oliwą, właśnie ze względu na cienkie ciasto i intensywniejszy smak.
Odpisz
7 stycznia 2021, 23:43
Makaron z keczupem brzmi serio źle. Sam nie próbowałem, nawet nie widziałem, ale jak o tym pomyślałem... Eeee. Może smak jakiś byłby, ale takie "nudne i puste" byłoby danie. Sam makaron z keczupem. Zero ciekawych smaków
Odpisz
6 stycznia 2021, 22:06
Czy mogę prosić o szablon?
Odpisz
6 stycznia 2021, 22:31
@Envrei: Tak
Odpisz
7 stycznia 2021, 22:51
@Crln_7: więc: Proszę
Odpisz
7 stycznia 2021, 22:52
@Envrei: nie mam
Odpisz
4 stycznia 2021, 17:57
Zamiast koncentratu zrobić zupę na keczupie.
Znam taki przypadek
Odpisz
7 stycznia 2021, 03:11
@Owado: teraz znasz dwa
Odpisz
7 stycznia 2021, 10:39
@Owado: ja kiedyś mający ochotę na pomidorowa a był tylko rosół, nie mając koncentratu, dałem ketchup, jeszcze pikantny. Tak mi to zasmakowało że teraz robię tak mega często
Odpisz
Edytowano - 7 stycznia 2021, 11:14
@Lekki69: cóż, mi nie posmakowało gdy spróbowałam, ale gusta są różne
Odpisz
6 stycznia 2021, 19:52
Nie wiem o co wam chodzi, ja jem banany i pryncypałki z ketchupem
Odpisz
6 stycznia 2021, 22:10
@Crln_7:
Odpisz
7 stycznia 2021, 03:08
@Crln_7: ja jadam tosty z żółtym serem i dżemem oraz jabłka z ketchupem
Odpisz
7 stycznia 2021, 10:57
@BloodyEyes:
Odpisz
4 stycznia 2021, 14:02
Pizzę z keczupem jeszcze zrozumiem, ale makaron z keczupem?
Odpisz
4 stycznia 2021, 14:03
A słyszałeś o oliwkach w keczupie?
Odpisz
Edytowano - 4 stycznia 2021, 14:18
@KufelMleka: To najdziwniejszy pomysł jaki widziałam
Odpisz
4 stycznia 2021, 15:17
jak zostaje makaron z obiadu, to na kolację można go podsmażyć na patelni i jeść z keczupem.
Wcześniej myślałem że to dziwne, ale smakuje
Odpisz
7 stycznia 2021, 10:43
@Akosz: Po podsmażeniu możesz dodać do tego jajka na jajecznice i Zmiksować z makaronem, to z ketchupem jest naprawdę dobre :V
Odpisz
7 stycznia 2021, 10:47
@Lekki69: tego jeszcze nie próbowałem, na pewno spróbuję
Odpisz
7 stycznia 2021, 03:11
Ja tam jem wszystko z ketchupem
Odpisz
7 stycznia 2021, 10:39
@BloodyEyes: Same
Odpisz
6 stycznia 2021, 19:19
Są tacy ludzie?
Odpisz
7 stycznia 2021, 03:10
@kreatywnylogin: dzień dobry
Odpisz
4 stycznia 2021, 15:11
Ja jem obydwa z keczupem, i jest dobre.
Polecam ryż z keczupem robionym samodzielnie
Odpisz
4 stycznia 2021, 15:14
@Akosz: 🤮🤮
Odpisz
4 stycznia 2021, 15:16
@Bio_Jogurt: tylko radziłbym ten makaron ugotować, a później podsmażyć
Odpisz
4 stycznia 2021, 22:38
@Akosz: 🤮🤮
Odpisz
6 stycznia 2021, 19:34
@Bio_Jogurt: użycie emotek na Jeja uzasadnione
Odpisz
7 stycznia 2021, 00:08
@Reda_Pl: ja używam ironicznie często 😎
Odpisz
7 stycznia 2021, 03:09
@Akosz: ale to się zgadza, dobre jest
Odpisz
6 stycznia 2021, 20:24
Jeśli pizza to tylko z sosem czosnkowym
A jak makaron to jest dobry z sosem śmietanowym
Odpisz
7 stycznia 2021, 00:00
@Karumi_: a sos pomidorowy?
Odpisz
6 stycznia 2021, 23:29
Ah, yes. U mnie nazywamy to "studenckie spaghetti".
Odpisz