Znana i lubiana zupa zwana dziś jako rosół powstała początkowo z wywaru, który był produktem ubocznym rozsalania. Przed wynalezieniem lodówek żywność konserwowano przez zasolenie i aby nadawała się do spożycia należało ją rozsolić, czyli wygotować w wodzie. Powstały w ten sposób wywar, rozsół, był bogaty w tłuszcz i sól, a z czasem wyewoluował do pełnoprawnej potrawy, której nazwa zmieniła się na rosół ze względu na łatwość wymowy :)
Ale jak jedzenie było niezdatne do spożycia przez dużą zawartość soli, a rosół służył do wyjmowania tej soli z mięsa, to znaczy że rosół był niezdatny do spożycia przecież lol?
Komentarze
OdświeżEdytowano - 15 lipca 2021, 18:58
Znana i lubiana zupa zwana dziś jako rosół powstała początkowo z wywaru, który był produktem ubocznym rozsalania. Przed wynalezieniem lodówek żywność konserwowano przez zasolenie i aby nadawała się do spożycia należało ją rozsolić, czyli wygotować w wodzie. Powstały w ten sposób wywar, rozsół, był bogaty w tłuszcz i sól, a z czasem wyewoluował do pełnoprawnej potrawy, której nazwa zmieniła się na rosół ze względu na łatwość wymowy :)
Odpisz
15 lipca 2021, 23:18
dzięki nie wiedziałem o tym :D
Odpisz
21 lipca 2021, 00:37
Ale jak jedzenie było niezdatne do spożycia przez dużą zawartość soli, a rosół służył do wyjmowania tej soli z mięsa, to znaczy że rosół był niezdatny do spożycia przecież lol?
Odpisz
13 lipca 2021, 18:39
śmieszne.
Odpisz