@ToMaszWMorde: Tradycyjna angielska zupa żółwiowa powstaje na bazie mocnego, aromatycznego rosołu przyrządzanego z wielu gatunków mięs, w tym żółwiego, a obowiązkowym dodatkiem jest także alkohol: madera albo sherry. Potrawa cieszyła się dużą popularnością także wśród polskiej szlachty.
@ToMaszWMorde: Do jej przygotowania potrzebujemy: 4 ozorków cielęcych, pół cielęcej główki, dwóch litrów wody, cytryny, 50 g madery lub innego czerwonego słodkiego wina, 2 marchewek, selera, łyżki masła i mąki, liści laurowych, ziela angielskiego, pieprzu i soli. Ozorki i główkę cielęcą gotujemy do miękkości w wodzie z włoszczyzną i przyprawami. Później wyjmujemy mięso z wywaru, ozorki obieramy ze skóry i kroimy w cienkie paski, obieramy też główkę. Bulion zaprawiamy masłem, mąką i winem. Dodajemy pokrojone mięso i serwujemy. Przed podaniem można posypać koperkiem albo wzbogacić smak pokrojonymi oliwkami.
Komentarze
Odśwież12 marca, 19:46
nic na mnie nie macie
Odpisz
16 września 2021, 05:56
Ptaki żywiące się żółwiami robią to zrzucając je z wysokości aby zniszczyć ich skorupę
Odpisz
18 września 2021, 11:04
@Przemek572: w ten sposób zginął chyba jakiś grecki filozof
Odpisz
Edytowano - 26 września 2021, 01:16
@Maly_modelarz15: Dramaturg, a konkretnie Ajschylos
Odpisz
17 września 2021, 20:42
Było, ale z luigim chyba
Odpisz
17 września 2021, 19:49
Żółw:
Odpisz
15 września 2021, 22:04
Odpisz
15 września 2021, 22:05
@ToMaszWMorde: Tradycyjna angielska zupa żółwiowa powstaje na bazie mocnego, aromatycznego rosołu przyrządzanego z wielu gatunków mięs, w tym żółwiego, a obowiązkowym dodatkiem jest także alkohol: madera albo sherry. Potrawa cieszyła się dużą popularnością także wśród polskiej szlachty.
Odpisz
15 września 2021, 22:07
@ToMaszWMorde: Do jej przygotowania potrzebujemy: 4 ozorków cielęcych, pół cielęcej główki, dwóch litrów wody, cytryny, 50 g madery lub innego czerwonego słodkiego wina, 2 marchewek, selera, łyżki masła i mąki, liści laurowych, ziela angielskiego, pieprzu i soli. Ozorki i główkę cielęcą gotujemy do miękkości w wodzie z włoszczyzną i przyprawami. Później wyjmujemy mięso z wywaru, ozorki obieramy ze skóry i kroimy w cienkie paski, obieramy też główkę. Bulion zaprawiamy masłem, mąką i winem. Dodajemy pokrojone mięso i serwujemy. Przed podaniem można posypać koperkiem albo wzbogacić smak pokrojonymi oliwkami.
Odpisz