nie ma że się nie da, najpierw robisz dziurkę od dołu i od góry i przecinasz na pół, oddzielasz żółtko od białka i gotujesz żółtko, następnie żółtko wkładasz powrotem do jaka i zaklejasz przecięcie, i teraz przydają się te dziurki od dołu i góry, korzystasz z jajka jak ze słomki i wsysa białko z powrotem do skorupki, teraz dół zatykasz palcem a górę zalepiasz, jak góra się zasklepi zaklejamy dół, i mamy jako z gotowym żółtkiem i można je spokojnie rozbić i zjeść
można też spróbować innego sposobu, potrzeba 2 druciki z wysokim napięciem, można użyć prostownicy do akumulatora, teraz robimy malutkie 2 dziurki w jaku naprzeciw ległe, i wprowadzamy te druciki do jajka tak żeby dotykały żółtka, (jak kabelki będą izolacji jedynie z odsłoniętym końcem mamy większą pewność że biało nie zostanie ścięte) i włączamy prostownice, i mamy gotowe jako z ugotowanym żółtkiem z płynnym białkiem
@Hiholatek: kogelm mogel kiedyś był dość popularny. Sam często wyżerałem matce ubite jajka z cukrem jak robiła jakieś ciastko, więc mogę potwierdzić że da się takie zjeść, a za samymi jakami na ogół nie przepadam ale wtedy to aż się na mnie darła więc w smaku potrafi być całkiem dobre
Jak po raz pierwszy robiłem, jajecznicę to za mały gaz nastawiłem i w końcu zjadłem (w sumie niewiele z tego zjadłem) surowe (w sumie mogłem to wypić) jajko.
Kiedyś jak byłem mały tak chyba 5-6 lat to myślałem, że jajko od razu jest twarde w środku, więc podpieprzyłem jedno z lodówki, pobiegłem do pokoju, rozbiłem sobie do ust i wyrzygałem na wykładzinę
@Dragonix18: w Polsce jemy tłuszcz z mięsem (smalec) lub galaretkę mięsną
Porównując dwie takie potrawy z danego kraju trudno jest powiedzieć co się gdzieś je, w Japonii bardziej popularniejsze od wodorostów są ryby i ryż, które stanowią podstawę diety tam, a w Polsce obok takich abominacji jak galaretka mięsną jest np. żurek, kotlet schabowy czy pierogi
Komentarze
Odśwież25 maja 2022, 16:34
Mi by nie przeszło przez gardło surowe jajko ale rozumiem że ktoś może lubić
Odpisz
28 maja 2022, 22:28
@Jadeja: kogel mogel, ale to tak średnio, ale jak się ubije jaka i doda cukru wtedy są całkiem dobre, często matce wyżerałem jak robiła ciastka
Odpisz
29 maja 2022, 12:07
@Racibor: z cukrem wydaje mi się że jeszcze gorzej by mi to mogło smakować ale kto jak lubi
Odpisz
24 maja 2022, 17:48
Ludzie, którzy jedzą zgniłe jajka:
Odpisz
25 maja 2022, 16:39
słyszałem że Francuzi jedzą jajka wtedy gdy kurczak zaczyna się w nim tworzyć
Odpisz
28 maja 2022, 22:45
@Jadeja: a nie Azjaci?
Odpisz
29 maja 2022, 12:06
@Racibor: Być może, moja pamięć mnie czasem zawodzi
Odpisz
24 maja 2022, 22:07
Nie da się zrobić płynnego białka przy ściętym żółtku
Odpisz
25 maja 2022, 12:14
ale lubić można
Odpisz
25 maja 2022, 13:35
Powątpiewasz w moje skromne umiejętności robienia sadzonych ?!
Odpisz
25 maja 2022, 14:20
@Darwidx: nie (tak)
Odpisz
28 maja 2022, 22:45
nie ma że się nie da, najpierw robisz dziurkę od dołu i od góry i przecinasz na pół, oddzielasz żółtko od białka i gotujesz żółtko, następnie żółtko wkładasz powrotem do jaka i zaklejasz przecięcie, i teraz przydają się te dziurki od dołu i góry, korzystasz z jajka jak ze słomki i wsysa białko z powrotem do skorupki, teraz dół zatykasz palcem a górę zalepiasz, jak góra się zasklepi zaklejamy dół, i mamy jako z gotowym żółtkiem i można je spokojnie rozbić i zjeść
można też spróbować innego sposobu, potrzeba 2 druciki z wysokim napięciem, można użyć prostownicy do akumulatora, teraz robimy malutkie 2 dziurki w jaku naprzeciw ległe, i wprowadzamy te druciki do jajka tak żeby dotykały żółtka, (jak kabelki będą izolacji jedynie z odsłoniętym końcem mamy większą pewność że biało nie zostanie ścięte) i włączamy prostownice, i mamy gotowe jako z ugotowanym żółtkiem z płynnym białkiem
Odpisz
24 maja 2022, 18:06
Kto kurde lubi ścięte żółtko i płynne białko Jeez
Odpisz
25 maja 2022, 16:53
@DorjanOllo: Jestem małym chłopcem, a ta dziewczynka powinna być przy tym króliku
Odpisz
28 maja 2022, 20:25
@Hiholatek: nawet królik powinien być przy chłopcu
Odpisz
28 maja 2022, 21:07
@Racibor: Ej, w sumie masz rację, moja babcia bez problemu jadła takie jajka (Wiem, że Salmonella ale jeśli odpowiednio się wyparzy to będzie gites)
Odpisz
28 maja 2022, 22:31
@Hiholatek: kogelm mogel kiedyś był dość popularny. Sam często wyżerałem matce ubite jajka z cukrem jak robiła jakieś ciastko, więc mogę potwierdzić że da się takie zjeść, a za samymi jakami na ogół nie przepadam ale wtedy to aż się na mnie darła więc w smaku potrafi być całkiem dobre
Odpisz
25 maja 2022, 16:01
Jak po raz pierwszy robiłem, jajecznicę to za mały gaz nastawiłem i w końcu zjadłem (w sumie niewiele z tego zjadłem) surowe (w sumie mogłem to wypić) jajko.
Odpisz
Edytowano - 25 maja 2022, 12:53
Kogel Mogel scream
Odpisz
25 maja 2022, 14:51
@Chenderella: Salmonella robi Brrr
Odpisz
25 maja 2022, 08:20
Kiedyś jak byłem mały tak chyba 5-6 lat to myślałem, że jajko od razu jest twarde w środku, więc podpieprzyłem jedno z lodówki, pobiegłem do pokoju, rozbiłem sobie do ust i wyrzygałem na wykładzinę
Odpisz
24 maja 2022, 17:18
Jedzenie surowego jajka brzmi dla nas abstrakcyjne, aczkolwiek m.in. w Japonii je się ryż z surowym jajkiem
Odpisz
24 maja 2022, 17:26
@Sirius830: W Japonii jedzą trawę (wodorosty) także jajko na surowo mnie jakoś nie dziwi
Odpisz
Edytowano - 24 maja 2022, 17:33
@Dragonix18: w Polsce jemy tłuszcz z mięsem (smalec) lub galaretkę mięsną
Porównując dwie takie potrawy z danego kraju trudno jest powiedzieć co się gdzieś je, w Japonii bardziej popularniejsze od wodorostów są ryby i ryż, które stanowią podstawę diety tam, a w Polsce obok takich abominacji jak galaretka mięsną jest np. żurek, kotlet schabowy czy pierogi
Odpisz
24 maja 2022, 17:56
@Sirius830: a w Polsce je się mieloną wołowinę z surowym jajkiem
Odpisz
24 maja 2022, 17:33
ja nieironicznie lubię wypić surowe, albo zrobić kogel mogel z masłem
Odpisz
24 maja 2022, 17:26
A ja tam nie lubię jajek
Odpisz
24 maja 2022, 17:05
Ja takie jem
By wyrobić mięśnie
To stary sprawdzony sposób
Odpisz
24 maja 2022, 17:06
@ArthurMorgan: mój dziadek takie je żeby lepiej śpiewać
Odpisz
24 maja 2022, 17:06
@ArthurMorgan: Mój brat też tak robił
Dostał salmonelli i umarł
Odpisz
24 maja 2022, 17:11
@Dragonix18: Panie ja nie architekt
Kafle kładę
każą kłaść kładę nie każą nie kładę
Ja tam salmonelli nie złapałem przez te 10 lat
Odpisz
24 maja 2022, 17:10
Nie potrafię pojąć jak można lubić płynne białko
Odpisz
24 maja 2022, 17:07
ojoj, zło
Odpisz
24 maja 2022, 17:06
Ja lubię jak iba ścięte, inaczej mnie brzydzi
Odpisz