@Xelven: Jeśli chodzi o sam makaron, do każdego rodzaju makaronu jest pewnie inna receptura, więc ma sens że smakuje inaczej.
Natomiast jeśli chodzi o makaron w daniu, różnią się swoją konsystencją (zależną od składu, kształtu i przygotowaniem) i tym, jak dużo sosu wchłaniają. Żeby makaron wchłaniał odpowiednią ilość sosu/zupy, oprócz kształtu, są nawet cięte w różny sposób. Nie pamiętam teraz dokładnie, ale w zależności od materiału z którego wykonane jest ostrze makaron będzie bardziej lub mniej poszarpany, zmieniając to jak dużo sosu/zupy wchłonie.
Istnieje osobna dziedzina nauki zajmująca się sztuką kulinarną (nie pamiętam, czy ma jakąś nazwę), wg której na smak potraw wpływa masa czynników:
- kształt posiłku i talerza
- kolory posiłku, zastawy, serwetek itp
- muzyka w tle
I wiele więcej. Wszystkie bodźce łączą się i wpływają na siebie nawzajem.
W niektórych makaronach robi się inne ciasto i ogólnie inne kształty sprawiają, że różne makarony robi się nieco inaczej, a co za tym idzie różnią się w smaku.
Kształt to też masa np. Makaron spaghetti jest cienki więc nie czuć az tak smaku a jeśli jesz świderki to makaronu jest więcej więc makaranowatość jest mocniejsza
wpływa na to kilka czynników, z których mogę wymienić:
- kształt wpływa na to w jaki sposób makaron się gotuje (inaczej rozkłada się ciepło itd),
- kształt wpływa na to jak rozkłada się sos i inne rzeczy, z którymi podajemy makaron,
- w wielu przypadkach konkretne kształty wyrabia się z konkretnego rodzaju ciasta
Komentarze
Odśwież25 lipca 2022, 14:44
Nigdy nad tym się nie zastanawiałem...
Odpisz
24 lipca 2022, 13:34
Bo zależnie od kształtu nabierasz do niego różne ilości sosu?
Odpisz
24 lipca 2022, 13:41
@Szpieg_z_Wenus: jadłem z ciekawości różne wersje makaronów bez sosu, i smakują inaczej zależnie od kształtu
Odpisz
24 lipca 2022, 13:50
@Szpieg_z_Wenus: jakiego k...a sosu
Odpisz
24 lipca 2022, 13:52
@polska_cebulka: nwm, jaki lubisz, zazwyczaj makaron je się z sosem a nie sam, przynajmniej ja tak robię
Odpisz
24 lipca 2022, 13:53
@Szpieg_z_Wenus: ja to zwykle jem z zupa makaron
Odpisz
24 lipca 2022, 13:56
@polska_cebulka: zupa to taki rzadki sos
Odpisz
24 lipca 2022, 14:39
@Przemek572:
Odpisz
24 lipca 2022, 21:52
@Przemek572: tak w sumie... może i racja
Odpisz
24 lipca 2022, 21:59
@Xelven: chodzi raczej o to,iż tworzą je takie aby każdy pasowały do dania z którym się je.
Odpisz
25 lipca 2022, 07:47
@PaprykarzzSzczecina: no to prawda
i robi się inne kształty
ale jakimś cudem smak każdego kształtu jest inny
Odpisz
Edytowano - 25 lipca 2022, 08:34
@Xelven: Jeśli chodzi o sam makaron, do każdego rodzaju makaronu jest pewnie inna receptura, więc ma sens że smakuje inaczej.
Natomiast jeśli chodzi o makaron w daniu, różnią się swoją konsystencją (zależną od składu, kształtu i przygotowaniem) i tym, jak dużo sosu wchłaniają. Żeby makaron wchłaniał odpowiednią ilość sosu/zupy, oprócz kształtu, są nawet cięte w różny sposób. Nie pamiętam teraz dokładnie, ale w zależności od materiału z którego wykonane jest ostrze makaron będzie bardziej lub mniej poszarpany, zmieniając to jak dużo sosu/zupy wchłonie.
Odpisz
25 lipca 2022, 12:10
@Przemek572: Dokładnie chodzi o matryce z brązu dzięki nim powierzchnia makaronu staje się chropowata i lepiej przyjmuje sos
Odpisz
25 lipca 2022, 10:58
Kurde chciałbym żeby takie debaty były pod moimi memami
Odpisz
25 lipca 2022, 10:27
Może trochę inaczej się go robi? W sumie to wygląd, zapach i konsystencja potrawy wpływa na smak
Odpisz
25 lipca 2022, 09:01
Istnieje osobna dziedzina nauki zajmująca się sztuką kulinarną (nie pamiętam, czy ma jakąś nazwę), wg której na smak potraw wpływa masa czynników:
- kształt posiłku i talerza
- kolory posiłku, zastawy, serwetek itp
- muzyka w tle
I wiele więcej. Wszystkie bodźce łączą się i wpływają na siebie nawzajem.
Odpisz
24 lipca 2022, 21:09
W niektórych makaronach robi się inne ciasto i ogólnie inne kształty sprawiają, że różne makarony robi się nieco inaczej, a co za tym idzie różnią się w smaku.
Odpisz
25 lipca 2022, 07:15
@ddawdad: ale jej masz takie świderki i kokardki tej samej firmy są podobnej grubości, skład jest ten sam a mają inny smak
Odpisz
25 lipca 2022, 07:03
Nie na smak, a wygląd dania.
Odpisz
25 lipca 2022, 00:28
Hmhm
Odpisz
25 lipca 2022, 00:03
Zależy czy mówimy o makaronie samym w sobie czy daniu.
Makaron sam w sobie może smakować inaczej w zależności od formy ze względu na jego grubość choćby.
Z kolei makaron w daniu będzie inaczej smakował w zależności od typu bo inaczej będzie go opatulał sos/zupa czy co tam używasz.
Odpisz
24 lipca 2022, 23:26
ponieważ często makarony w innych kształtach są produkowane w różnych firmach (tak przypuszczam)
Odpisz
24 lipca 2022, 23:26
To psychologiczna kwestia, mimo że smakuje tak samo to mózg identyfikuje różne kształty jako smaki widząc je
Odpisz
24 lipca 2022, 23:19
No i czemu alfabet jest ułożony akurat tak, a nie inaczej
Odpisz
24 lipca 2022, 23:36
@Wojtassss: zostal ulozony w kolejnosci alfabetycznej
Odpisz
24 lipca 2022, 23:37
@PanJaweuTrzeci: ok dzięki za rozwiązanie
Odpisz
24 lipca 2022, 21:38
A dlaczego temperatura wody wpływa na jej smak?
Odpisz
24 lipca 2022, 22:05
bo trzeba mieć trochę różnorodności w życiu
Odpisz
24 lipca 2022, 23:10
Jeśli wypijesz dość wrzątku, wszystko zacznie smakować tak samo i problem z głowy
Odpisz
24 lipca 2022, 22:04
Kształt to też masa np. Makaron spaghetti jest cienki więc nie czuć az tak smaku a jeśli jesz świderki to makaronu jest więcej więc makaranowatość jest mocniejsza
Odpisz
24 lipca 2022, 21:51
wpływa na to kilka czynników, z których mogę wymienić:
- kształt wpływa na to w jaki sposób makaron się gotuje (inaczej rozkłada się ciepło itd),
- kształt wpływa na to jak rozkłada się sos i inne rzeczy, z którymi podajemy makaron,
- w wielu przypadkach konkretne kształty wyrabia się z konkretnego rodzaju ciasta
Odpisz