@IkarAviator: pierś z kurczaka ma 170kcal/kg a jagnięcina prawie 400kcal/kg ze względu na dużą zawartość tłuszczu, więc odpada. Jak ktoś chce mało kaloryczne mięso, to praktycznie tylko pierś z kurczaka
W internecie znajdziesz dość ardumentów na szkodliwość pieczywa, zwłaszcza zrobionego z tektury i mięsa, zwłaszcza tak tłustego, by zapełnić całe biblioteki, do tego fakt że przy przyżądzaniu burgera tovwszystko smażysz w tłuszczu, brak owoców, małe ilości i też raczej kiepskich ważyw i masz coś całkowicie niezdrowego
Hamburger to akurat przykład na który jest mnóstwo innych wyjaśnień, ale jest też coś takiego, że różne składniki odżywcze mogą nawzajem blokować swoją przyswajalność jeśli są spożywane jednocześnie.
Głównie kwestia sosów i produktów używanych w fast foodach (te które kupujesz osobno pewnie będą zdrowsze)
Swoją drogą widzę tego mema tutaj już 2 albo 3 raz
@piotrkacz: Jeszcze weź pod uwagę proporcje - w typowym hamburgerze dominują takie produkty jak mięso, ser, jakieś sosy - podczas gdy tak na zdrowo by było gdyby dominował produkt zbożowy (bułka) i warzywa oraz lepszy nabiał. No i mięso do hamburgerów najczęściej bywa smażone lub pieczone - zdrowsze by było gotowane.
@RhobarIV: mięsa samego w sobie nie traktowałbym jako niezdrowego, zależnie od rodzaju i skąd pochodzi, w fast foodach jest kupione najtaniej z możliwości oraz jeszcze bardziej przetworzone aby cenę produkcji obniżyć i aby smakował
W takim co sobie zrobisz mięso też raczej usmażysz/upieczesz, nie jest to za zdrowy sposób przyrządzania, ale przy odpowiednik stylu życia nie szkodzi za bardzo
No i jak napisaleś więcej "zielonego" w samorobnych, jak i wyższej jakości
@piotrkacz: Oczywiście że mięso samo w sobie nie jest niezdrowe, ale nawet to najlepszej jakości w zdrowej diecie powinno ustępować warzywom, jak zresztą o tym stanowi piramida zdrowego żywienia.
Dlaczego? Ponieważ taki fast food zawiera dużo cukrów prostych jak i tłuszczów nasyconych
Cukier służy jedynie organizmowi do energii, a jako że są proste to szybko dostaniesz zastrzyku energii która nie starczy na długo
Tłuszcze nasycone zostaną odłożone do tkanki tłuszczowej żółtej (jeśli dobrze pamiętam do tej) i po prostu będziesz gruby
Tkanka tłuszczowa zostanie zredukowana tylko jeśli organizm będzie potrzebował energii a cukru ani nie dostarczysz, ani nie będzie jej wystarczająco zgromadzonej w wątrobie
Komentarze
Odśwież9 listopada 2022, 13:49
Bo weganie nienawidzą wszystkiego co pochodzi od zwierząt tylko wybiórczo
Odpisz
15 listopada 2022, 06:48
@Schabowy_nie_mielony: Mam deja vu ale ponownie, co Ty pie....isz i jak to się odnosi do mema
Odpisz
12 listopada 2022, 19:01
Chyba nikomu nie trzeba mówić że burger w takim maku wcale się nie składa z tych składników XD
Odpisz
5 listopada 2022, 08:47
Prawda. To samo z kolegą przekminiliśmy względem kebaba
Odpisz
8 listopada 2022, 13:44
@IkarAviator: z kebabem to sosik na majonezie dobija kalorie
Odpisz
8 listopada 2022, 16:06
@zajenty: Logiczne. Czyli wywalamy sosiwo i kebsik jest git'n'fit?
Odpisz
8 listopada 2022, 20:10
@IkarAviator: to lub znajdujemy dobry nisko tłuszczowy sos lub inny zamiennik
Odpisz
9 listopada 2022, 00:46
@seba745: dużą rolę gra też rodzaj mięsa, drób jest akurat mniej kaloryczny niż wołowina
Odpisz
9 listopada 2022, 06:51
@VernonRoche: to dobrze że jem głównie drub.
Odpisz
9 listopada 2022, 08:54
@VernonRoche: A jak będzie z jagnięciną? Baraninka trochę śmierdzi, chociaż też znośna. A z sosiwa naturalny czosnkowy mógłby być dobrym rozwiązaniem
Dietetycy jeja opracowują fastfood doskonały XD
Odpisz
9 listopada 2022, 09:14
@IkarAviator: pierś z kurczaka ma 170kcal/kg a jagnięcina prawie 400kcal/kg ze względu na dużą zawartość tłuszczu, więc odpada. Jak ktoś chce mało kaloryczne mięso, to praktycznie tylko pierś z kurczaka
Odpisz
9 listopada 2022, 18:42
@seba745: *drób
Odpisz
8 listopada 2022, 20:03
Odpisz
8 listopada 2022, 16:40
W internecie znajdziesz dość ardumentów na szkodliwość pieczywa, zwłaszcza zrobionego z tektury i mięsa, zwłaszcza tak tłustego, by zapełnić całe biblioteki, do tego fakt że przy przyżądzaniu burgera tovwszystko smażysz w tłuszczu, brak owoców, małe ilości i też raczej kiepskich ważyw i masz coś całkowicie niezdrowego
Odpisz
8 listopada 2022, 11:51
Hamburger to akurat przykład na który jest mnóstwo innych wyjaśnień, ale jest też coś takiego, że różne składniki odżywcze mogą nawzajem blokować swoją przyswajalność jeśli są spożywane jednocześnie.
Odpisz
5 listopada 2022, 10:12
Głównie kwestia sosów i produktów używanych w fast foodach (te które kupujesz osobno pewnie będą zdrowsze)
Swoją drogą widzę tego mema tutaj już 2 albo 3 raz
Odpisz
5 listopada 2022, 07:55
Czemu mam wrażenie, że już to tutaj widziałem? To jest dobre pytanie, na które jest jedna odpowiedz
W burgerach z Maca np. jest napakowane dużo cukru oraz składników niższej jakości, aby smakowało, ale było jak najtańsze w produkcji
Ale jak zrobisz samemu to raczej jest zdrowe
Odpisz
5 listopada 2022, 08:24
@piotrkacz: Jeszcze weź pod uwagę proporcje - w typowym hamburgerze dominują takie produkty jak mięso, ser, jakieś sosy - podczas gdy tak na zdrowo by było gdyby dominował produkt zbożowy (bułka) i warzywa oraz lepszy nabiał. No i mięso do hamburgerów najczęściej bywa smażone lub pieczone - zdrowsze by było gotowane.
Odpisz
Edytowano - 5 listopada 2022, 08:31
@RhobarIV: mięsa samego w sobie nie traktowałbym jako niezdrowego, zależnie od rodzaju i skąd pochodzi, w fast foodach jest kupione najtaniej z możliwości oraz jeszcze bardziej przetworzone aby cenę produkcji obniżyć i aby smakował
W takim co sobie zrobisz mięso też raczej usmażysz/upieczesz, nie jest to za zdrowy sposób przyrządzania, ale przy odpowiednik stylu życia nie szkodzi za bardzo
No i jak napisaleś więcej "zielonego" w samorobnych, jak i wyższej jakości
Odpisz
5 listopada 2022, 09:35
@piotrkacz: Oczywiście że mięso samo w sobie nie jest niezdrowe, ale nawet to najlepszej jakości w zdrowej diecie powinno ustępować warzywom, jak zresztą o tym stanowi piramida zdrowego żywienia.
Odpisz
5 listopada 2022, 09:32
Przygotowanie oraz jakość składników jest też ważna.
Odpisz
5 listopada 2022, 08:57
Dlaczego? Ponieważ taki fast food zawiera dużo cukrów prostych jak i tłuszczów nasyconych
Cukier służy jedynie organizmowi do energii, a jako że są proste to szybko dostaniesz zastrzyku energii która nie starczy na długo
Tłuszcze nasycone zostaną odłożone do tkanki tłuszczowej żółtej (jeśli dobrze pamiętam do tej) i po prostu będziesz gruby
Tkanka tłuszczowa zostanie zredukowana tylko jeśli organizm będzie potrzebował energii a cukru ani nie dostarczysz, ani nie będzie jej wystarczająco zgromadzonej w wątrobie
Odpisz