@Murarzowa: instrukcje były niejasne, a kosiarka do wyj...nia się już nadaje, bo do słoika tego nie wpie....isz. Jedyne co mogę, to wsadzić sobie ten słoik w dupę i to nagrać.
Ogórki-dryblasy mają przewagę nad kiszonym śledziem, bo nie wybuchają pod wpływem delikatnego dotknięcia i nie łamią przy okazji konwencji genewskiej o zakazie broni biologicznej.
@kuniaz__: No sorry, jak moja rodzima kultura jest ch*jowa to będę nazywać rzeczy po imieniu. Wpie*dalanie zgniłych rzeczy jest obrzydliwe, nawet bardziej niż cała polska kuchnia. Zwłaszcza że jest tyle lepszych sposobów na ogórki, choćby w zalewie z octu.
@Anantashesha: Po pierwsze to nie zgniłe, tylko sfermentowane. To zupełnie co innego, chyba jak ci ktoś daje ser, piwo, ciasto, wino czy cokolwiek innego, to na e wypi.....ać do smietnika tego, bo uważasz to za zgnite. Po drugie, są zdrowe, po trzecie, jeśli uważasz, że polska kuchnia jest obrzydliwa (serio współczuję ci rodziny, skoro dzień w dzień musisz jeść ...jowo przyrządzone posiłki. No ale taki urok PRL-u, nie było niczego i ludzie musieli jeść tlusto), to musisz również uważać, że obrzydliwa jest kuchnia przynajmniej połowy Europy (włączając Niemcy). No a po czwarte to ta ,,polska kuchnia” dzisiaj, to w większości kontynuacja z PRL-u, czyli tanio, biednie i żeby się napchać, a przecież polska kuchnia to nie tylko ostatnie 50-100 lat. A po czwarte, brzydzą cię rzeczy kiszone, ale w occie już nie? Ciekawe.
@thorin13: No i właśnie w tym problem, że kuchnia polska sprzed stu lat nie istnieje. Polacy walą sobie gruchę regularnie do biednej, bezsmakowej kuchni z PRL-u. W innych krajach Europy tego nie ma.
@Anantashesha: nie tyle nie istnieje, co biedota mentalna o niej nie wie. Pierwsza polska książka kulinarna pochodzi z XVII wieku. I mylisz się, w innych krajach (szczególnie w Europie) też jest podobne jedzenie, w zasadzie tylko w cieplejszych rejonach (kraje śródziemnomorskie) jest inna kuchnia. A jeszcze w Polsce jest ten zj...ny kult promowania wieśniactwa (wiadomo, że po PRL), ja rozumiem, że historia i kultura ludu, wsi itp. to również nasza historia (tak jak innych krajów), no ale k...a ile można, robimi z siebie prymitywnych wieśniaków, kozła ofiarnego upośledzego A kiszone rzeczy są nie tylko w Polsce, w Azji też, ale nikt złego słowa o Azji nie powie, aż się przypomina ten mem: coś vs coś, ale w Japonii.
@thorin13: No ja chętnie powiem coś złego o Japonii, tak jak tutaj powiedziałam że Szwedzi tym razem bez rigczu. Mój problem z Polską jest taki że to nie jest jeden quirk kuchenny tylko tutaj cała kuchnia wygląda wieśniacko i biednie.
Komentarze
Odśwież12 lutego, 14:05
Powiem, że niezbyt przepadam za kiszonymi ogórkami.
Odpisz
15 marca 2023, 15:51
Kiszone ogórki są spoko, ale kiszony śledź śmierdzi gorzej niż gówno twojego starego.
Odpisz
11 marca 2023, 06:44
"Pickles" mówi to panu coś?
Odpisz
14 marca 2023, 01:26
@Mordur: Pickles to ogórki konserwowe a w memie chodzi o kiszone
Odpisz
13 marca 2023, 18:57
K...a, nie. Surströmming nie można otwierać blisko stołu, ani nawet domu...
Odpisz
10 marca 2023, 09:30
Nie ma to jak odkopanie 4 letnich ogórków koszonych z dna piwnicy
Chociaż lubię małosolne
Odpisz
Edytowano - 10 marca 2023, 15:21
@Murarzowa: instrukcje były niejasne, a kosiarka do wyj...nia się już nadaje, bo do słoika tego nie wpie....isz. Jedyne co mogę, to wsadzić sobie ten słoik w dupę i to nagrać.
Odpisz
10 marca 2023, 17:49
@Daniello55: ale jak to nagrasz to wyślij
Odpisz
10 marca 2023, 19:00
@Kiilano: nagrał 💀
Wyszukaj one Man one jar
Odpisz
Edytowano - 10 marca 2023, 19:02
@Murarzowa: o kurde rzeczywiście, czas obejrzeć
Odpisz
10 marca 2023, 19:03
@Murarzowa: hmm ciekawe jak on go wyciągnie?
o boże oKUR-
Odpisz
10 marca 2023, 18:09
Jak kisić ogóra to tylko w kamionce. Po kiepskich niedomytych słoikach można sraczki dostać.
Odpisz
10 marca 2023, 16:34
Im starsze tym lepsze
Odpisz
10 marca 2023, 15:52
Mmm kiszonki
Odpisz
10 marca 2023, 15:43
Ogórki-dryblasy mają przewagę nad kiszonym śledziem, bo nie wybuchają pod wpływem delikatnego dotknięcia i nie łamią przy okazji konwencji genewskiej o zakazie broni biologicznej.
Odpisz
10 marca 2023, 15:16
Tym razem Szwedzi bez rigczu, a Polacy jak zwykle jak w lesie.
Odpisz
10 marca 2023, 15:52
@Anantashesha: aj tam z ojkofobią
Odpisz
10 marca 2023, 17:42
@Anantashesha:
Odpisz
10 marca 2023, 17:43
@thorin13:
Odpisz
11 marca 2023, 00:52
@kuniaz__: No sorry, jak moja rodzima kultura jest ch*jowa to będę nazywać rzeczy po imieniu. Wpie*dalanie zgniłych rzeczy jest obrzydliwe, nawet bardziej niż cała polska kuchnia. Zwłaszcza że jest tyle lepszych sposobów na ogórki, choćby w zalewie z octu.
Odpisz
11 marca 2023, 07:48
@Anantashesha: Po pierwsze to nie zgniłe, tylko sfermentowane. To zupełnie co innego, chyba jak ci ktoś daje ser, piwo, ciasto, wino czy cokolwiek innego, to na e wypi.....ać do smietnika tego, bo uważasz to za zgnite. Po drugie, są zdrowe, po trzecie, jeśli uważasz, że polska kuchnia jest obrzydliwa (serio współczuję ci rodziny, skoro dzień w dzień musisz jeść ...jowo przyrządzone posiłki. No ale taki urok PRL-u, nie było niczego i ludzie musieli jeść tlusto), to musisz również uważać, że obrzydliwa jest kuchnia przynajmniej połowy Europy (włączając Niemcy). No a po czwarte to ta ,,polska kuchnia” dzisiaj, to w większości kontynuacja z PRL-u, czyli tanio, biednie i żeby się napchać, a przecież polska kuchnia to nie tylko ostatnie 50-100 lat. A po czwarte, brzydzą cię rzeczy kiszone, ale w occie już nie? Ciekawe.
Odpisz
11 marca 2023, 10:11
@thorin13: No i właśnie w tym problem, że kuchnia polska sprzed stu lat nie istnieje. Polacy walą sobie gruchę regularnie do biednej, bezsmakowej kuchni z PRL-u. W innych krajach Europy tego nie ma.
Odpisz
11 marca 2023, 10:14
@Anantashesha: Polacy są świetni a wy się nie znacie, dziękuje za uwagę
Odpisz
11 marca 2023, 10:43
@Potezny_Czlek: Xd
Odpisz
11 marca 2023, 16:26
@Anantashesha: baby z ...jem są obrzydliwe a nie ogórki kiszone
Odpisz
12 marca 2023, 07:59
Noo tyle że ja ci ...jem nie macham :v
Odpisz
Edytowano - 15 marca 2023, 08:16
@Anantashesha: nie tyle nie istnieje, co biedota mentalna o niej nie wie. Pierwsza polska książka kulinarna pochodzi z XVII wieku. I mylisz się, w innych krajach (szczególnie w Europie) też jest podobne jedzenie, w zasadzie tylko w cieplejszych rejonach (kraje śródziemnomorskie) jest inna kuchnia. A jeszcze w Polsce jest ten zj...ny kult promowania wieśniactwa (wiadomo, że po PRL), ja rozumiem, że historia i kultura ludu, wsi itp. to również nasza historia (tak jak innych krajów), no ale k...a ile można, robimi z siebie prymitywnych wieśniaków, kozła ofiarnego upośledzego A kiszone rzeczy są nie tylko w Polsce, w Azji też, ale nikt złego słowa o Azji nie powie, aż się przypomina ten mem: coś vs coś, ale w Japonii.
Odpisz
15 marca 2023, 09:46
@thorin13: No ja chętnie powiem coś złego o Japonii, tak jak tutaj powiedziałam że Szwedzi tym razem bez rigczu. Mój problem z Polską jest taki że to nie jest jeden quirk kuchenny tylko tutaj cała kuchnia wygląda wieśniacko i biednie.
Odpisz
16 marca 2023, 07:24
@Anantashesha: * cała PRL-owska kuchnia
Odpisz
16 marca 2023, 07:26
@thorin13: No rzeczywiście, polska kuchnia jest PRL-owska, wielkie odkrycie
Odpisz
16 marca 2023, 07:33
@Anantashesha: z ostatnich 70 lat tak
Odpisz
16 marca 2023, 07:47
@thorin13: Tylko że nikt na codzień nie gotuje polskiej kuchni sprzed 70 lat.
Odpisz
10 marca 2023, 10:12
Odpisz
10 marca 2023, 09:39
Mlem
Odpisz