Opisz dokładnie problem, a jeśli potrzeba to zilustruj go screenem.
Potrzeba czasu
A Ty z czego wyewoluowałeś?
Nadal lepsza historia miłosna niż Zmierzch
Misjonarz
Nie umiem się jednak długo gniewać na takiego słodziaka
Cienias
Zobacz więcej popularnych memów
Komentarze
Odśwież18 maja 2023, 13:08
Zajebista prywatność
Odpisz
25 stycznia, 20:00
@Crln_7: W trakcie pracy nie jest potrzebna prywatność. Co innego poza pracą.
Odpisz
Edytowano - 16 maja 2023, 14:39
Brzmi jak fabuła Kurosza. Nie, nikt nie pytał.
Odpisz
16 maja 2023, 14:27
Dusza jest niepotrzebna. Wystarczy mąka, drożdże, sól i woda. To tak samo bezsensowny pomysł jak dodawanie cukru do ciasta by szybciej rosło.
Odpisz
16 maja 2023, 14:29
@MojeKonto: 🤓
Odpisz
16 maja 2023, 17:46
@MojeKonto: Niepotrzebna? To co ja mam teraz zrobić z tymi wszystkimi duszami, które złapałam?
Odpisz
18 maja 2023, 08:12
@Lisamix: Zrób z nich sos na pizzę
Odpisz
18 maja 2023, 08:27
@Lisamix: Sprzedaj na wolnym rynku
Odpisz
Edytowano - 18 maja 2023, 08:40
@MojeKonto: ja tylko słyszałam, że cukier się sypie szczyptę jak się zaczyn robi np w szklance, żeby szybko sprawdzić czy drożdże rosną (jak ktoś ma stare drożdże albo zalał je zbyt wysoką temperaturą to może się okazać że nic nie urośnie)
Odpisz
18 maja 2023, 13:03
@Lisedra: Tak się składa, że byłem na kursie robienia pizzy organizowanym przez kucharza co uczył się gotowania we Włoszech, pracował tam i zdobył wiele dyplomów. On robi ciasto bez zaczynu.
Powiedział, że suche drożdże mogą leżeć ponad rok i nadal być aktywne. Poza tym są tanie i ogólnodostępne, więc bez sensu kupować na zapas. Na 1 kg mąki idzie tylko 1-1,5 grama. Woda powinna mieć temperaturę około 21 stopni. Trzeba się postarać by wlać za ciepłą. Jak chcesz to mogę ci dać przepis
Odpisz
18 maja 2023, 16:07
@MojeKonto: ja bym poprosił
Odpisz
18 maja 2023, 17:57
@y0xhlztixyotisy9zifR: Na początek potrzebujesz mąki typ 00. Zwróć uwagę jaka jest moc mąki oznaczona literą W bo od tego zależy czas wyrastania. Ja robię z mąki Polselli classica, która ma W 270, czyli powinna rosnąć 8 godzin. Polskie mąki nie mają tego oznaczenia, więc nie wiadomo jak ciasto się zachowa.
Na 1 kg mąki dodajesz 1-1,5g suchych drożdży, 25 g soli drobnoziarnistej i 680 ml wody mającej około 20 stopni.
Mieszasz ręcznie mąkę z drożdżami i wodą. Jak wyrobisz ciasto dodajesz sól i mieszasz aż ta się rozpuści.
Potem przykrywasz miskę szmatką i tak 2-3 razy co 30 minut musisz ciasto zamieszać.
Następnie formujesz kulki po 300 gramów i umieszczasz w pojemniku uprzednio posypując dno mąką po czym szczelnie zamykasz.
Później zostawiasz kulki do wyrośnięcia na te 8 godzin, albo krócej lub dłużej w zależności od użytej mąki. Oczywiście w temperaturze pokojowej.
Posypujesz blat mąką, kulkę rozgniatasz na placek ręką i rozciągasz, aby było w miarę okrągłe. Wałek jest niepotrzebny, gdyż ciasto powinno się łatwo rozciągać.
Przekładasz placek na jakąś tackę, dodajesz sos i składniki po czym pieczesz w 300 stopniach 5-6 minut. Ser dodajesz pod koniec pieczenia by się tylko rozpuścił i nie wysechł. Najlepiej piec na kamieniu do pizzy. Można niby użyć zwykłej blachy, ale nie wiem co z tego wyjdzie.
Odpisz
18 maja 2023, 17:59
@MojeKonto: dzięki dobry człowieku
Odpisz