Oceń:

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz obrazkowy

Ważne informacje:

  1. Komentarz obrazkowy musi być powiązany z komentowanym obrazkiem
  2. ZABRONIONE są obraźliwe, wulgarne obrazki
  3. ZABRONIONE są obrazki przedstawiające osoby w pozach prowokacyjnych oraz zbliżenia piersi, pośladków i inne treści o podobnym charakterze.

Komentarze

Odśwież
Avatar Crln_7

18 maja 2023, 13:08

Zajebista prywatność

Avatar Kawento

25 stycznia, 20:00

@Crln_7: W trakcie pracy nie jest potrzebna prywatność. Co innego poza pracą.

Avatar
Konto usunięte

Edytowano - 16 maja 2023, 14:39

Brzmi jak fabuła Kurosza. Nie, nikt nie pytał.

Avatar MojeKonto

16 maja 2023, 14:27

Dusza jest niepotrzebna. Wystarczy mąka, drożdże, sól i woda. To tak samo bezsensowny pomysł jak dodawanie cukru do ciasta by szybciej rosło.

Avatar PoziomkaV2

16 maja 2023, 14:29

@MojeKonto: 🤓

Avatar Lisamix

16 maja 2023, 17:46

@MojeKonto: Niepotrzebna? To co ja mam teraz zrobić z tymi wszystkimi duszami, które złapałam?

Avatar MojeKonto

18 maja 2023, 08:12

@Lisamix: Zrób z nich sos na pizzę

Avatar makapakajekurczaka

18 maja 2023, 08:27

@Lisamix: Sprzedaj na wolnym rynku

Avatar Lisedra

Edytowano - 18 maja 2023, 08:40

@MojeKonto: ja tylko słyszałam, że cukier się sypie szczyptę jak się zaczyn robi np w szklance, żeby szybko sprawdzić czy drożdże rosną (jak ktoś ma stare drożdże albo zalał je zbyt wysoką temperaturą to może się okazać że nic nie urośnie)

Avatar MojeKonto

18 maja 2023, 13:03

@Lisedra: Tak się składa, że byłem na kursie robienia pizzy organizowanym przez kucharza co uczył się gotowania we Włoszech, pracował tam i zdobył wiele dyplomów. On robi ciasto bez zaczynu.
Powiedział, że suche drożdże mogą leżeć ponad rok i nadal być aktywne. Poza tym są tanie i ogólnodostępne, więc bez sensu kupować na zapas. Na 1 kg mąki idzie tylko 1-1,5 grama. Woda powinna mieć temperaturę około 21 stopni. Trzeba się postarać by wlać za ciepłą. Jak chcesz to mogę ci dać przepis

Avatar y0xhlztixyotisy9zifR

18 maja 2023, 16:07

@MojeKonto: ja bym poprosił

Avatar MojeKonto

18 maja 2023, 17:57

@y0xhlztixyotisy9zifR: Na początek potrzebujesz mąki typ 00. Zwróć uwagę jaka jest moc mąki oznaczona literą W bo od tego zależy czas wyrastania. Ja robię z mąki Polselli classica, która ma W 270, czyli powinna rosnąć 8 godzin. Polskie mąki nie mają tego oznaczenia, więc nie wiadomo jak ciasto się zachowa.
Na 1 kg mąki dodajesz 1-1,5g suchych drożdży, 25 g soli drobnoziarnistej i 680 ml wody mającej około 20 stopni.
Mieszasz ręcznie mąkę z drożdżami i wodą. Jak wyrobisz ciasto dodajesz sól i mieszasz aż ta się rozpuści.
Potem przykrywasz miskę szmatką i tak 2-3 razy co 30 minut musisz ciasto zamieszać.
Następnie formujesz kulki po 300 gramów i umieszczasz w pojemniku uprzednio posypując dno mąką po czym szczelnie zamykasz.
Później zostawiasz kulki do wyrośnięcia na te 8 godzin, albo krócej lub dłużej w zależności od użytej mąki. Oczywiście w temperaturze pokojowej.
Posypujesz blat mąką, kulkę rozgniatasz na placek ręką i rozciągasz, aby było w miarę okrągłe. Wałek jest niepotrzebny, gdyż ciasto powinno się łatwo rozciągać.
Przekładasz placek na jakąś tackę, dodajesz sos i składniki po czym pieczesz w 300 stopniach 5-6 minut. Ser dodajesz pod koniec pieczenia by się tylko rozpuścił i nie wysechł. Najlepiej piec na kamieniu do pizzy. Można niby użyć zwykłej blachy, ale nie wiem co z tego wyjdzie.

Avatar y0xhlztixyotisy9zifR

18 maja 2023, 17:59

@MojeKonto: dzięki dobry człowieku

Opisz dokładnie problem, a jeśli potrzeba to zilustruj go screenem.

Opisz problem

Dołącz screena

Avatar LOLActiv
Dodane przez: LOLActiv

Potrzeba czasu

A Ty z czego wyewoluowałeś?

Nadal lepsza historia miłosna niż Zmierzch

Misjonarz

Nie umiem się jednak długo gniewać na takiego słodziaka

Cienias

Zobacz więcej popularnych memówpopularne memy strzałka