W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno
Bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną;
Słów tylko brzęk usłyszy i rymów porządek,
Ale treści ich miejski nie pojmie żołądek.
Aby cenić litewskie pieśni i potrawy,
Trzeba mieć zdrowie, na wsi żyć, wracać z obławy.
Przecież i bez tych przypraw potrawą nie lada
Jest bigos, bo się z jarzyn dobrych sztucznie składa.
Bierze się doń siekana, kwaszona kapusta,
Która, wedle przysłowia, sama idzie w usta;
Zamknięta w kotle, łonem wilgotnym okrywa
Wyszukanego cząstki najlepsze mięsiwa;
I praży się, aż ogień wszystkie z niej wyciśnie
Soki żywne, aż z brzegów naczynia war pryśnie
I powietrze dokoła zionie aromatem.
Bigos już gotów. Strzelcy z trzykrotnym wiwatem,
Zbrojni łyżkami, biegną i bodą naczynie,
Miedź grzmi, dym bucha, bigos jak kamfora ginie,
Zniknął, uleciał; tylko w czeluściach saganów
Wre para, jak w kraterze zagasłych wulkanów
Imagine bigos jak można to jeść? Lepiej zrobić sernik tradycyjny
SERNIK TRADYCYJNY
Składniki:
1 kg zmielonego twarogu
250 g miękkiego masła
1 i 1/3 szklanki cukru pudru
6 jajek
1 opakowanie cukru wanilinowego
150 ml śmietanki 36%
4 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Miękkie masło ubić na puszysto, stopniowo dodawać po jednym żoltku na przemian z łyżką
cukru pudru, cały czas dokładnie ubijając składniki.
Zmniejszyć obroty miksera do średnich, dodać zmielony ser i połączyć. Teraz dodawać po
kolei: cukier wanilinowy, śmietankę oraz mąkę ziemniaczaną cały czas miksując składniki na
jednolitą masę. Na koniec wymieszać (delikatnie, ale dokładnie) z ubitymi na sztywno białkami.
Przygotować tortownicę o średnicy 26 cm, posmarować masłem i wysypać bułką tartą lub
mielonymi migdałami lub dno wyłożyć papierem do pieczenia.
Masę serową wyłożyć do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piec
przez 60 minut. Sernik studzić stopniowo wyjmując z piekarnika (najpierw po trochu otwierając
drzwiczki i lekko wysuwając sernik, w końcu wyjąć z piekarnika). Zrumieniony wierzch sernika
posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Komentarze
Odśwież4 sierpnia 2023, 18:09
Dobry przepis polecam. Sam zrobiłem i był to lepszy bigos niż od babci
Odpisz
2 sierpnia 2023, 13:26
Bardzo przydatne
Odpisz
28 lipca 2023, 21:39
Akurat zastanawiałam się co na jutro ugotować
Dzięki
Odpisz
25 lipca 2023, 11:58
W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno
Bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną;
Słów tylko brzęk usłyszy i rymów porządek,
Ale treści ich miejski nie pojmie żołądek.
Aby cenić litewskie pieśni i potrawy,
Trzeba mieć zdrowie, na wsi żyć, wracać z obławy.
Przecież i bez tych przypraw potrawą nie lada
Jest bigos, bo się z jarzyn dobrych sztucznie składa.
Bierze się doń siekana, kwaszona kapusta,
Która, wedle przysłowia, sama idzie w usta;
Zamknięta w kotle, łonem wilgotnym okrywa
Wyszukanego cząstki najlepsze mięsiwa;
I praży się, aż ogień wszystkie z niej wyciśnie
Soki żywne, aż z brzegów naczynia war pryśnie
I powietrze dokoła zionie aromatem.
Bigos już gotów. Strzelcy z trzykrotnym wiwatem,
Zbrojni łyżkami, biegną i bodą naczynie,
Miedź grzmi, dym bucha, bigos jak kamfora ginie,
Zniknął, uleciał; tylko w czeluściach saganów
Wre para, jak w kraterze zagasłych wulkanów
Odpisz
25 lipca 2023, 11:18
Jest napisane, żeby dodać 500g wieprzowiny. Dzik to prosię, więc już wiadomo, co ta osoba z początku filmiku zrobiła z tym dzikiem.
Odpisz
25 lipca 2023, 09:50
Mickiewicz poleca
Odpisz
25 lipca 2023, 00:22
Śmieszny i totalnie legalny mem
(w oryginale była instrukcja jak zrobić metaamfetaminę)
Odpisz
24 lipca 2023, 22:29
Jak zaznaczył Walaszek Dzik smakuje jak szczyny
Odpisz
21 lipca 2023, 14:35
Imagine bigos jak można to jeść? Lepiej zrobić sernik tradycyjny
SERNIK TRADYCYJNY
Składniki:
1 kg zmielonego twarogu
250 g miękkiego masła
1 i 1/3 szklanki cukru pudru
6 jajek
1 opakowanie cukru wanilinowego
150 ml śmietanki 36%
4 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Miękkie masło ubić na puszysto, stopniowo dodawać po jednym żoltku na przemian z łyżką
cukru pudru, cały czas dokładnie ubijając składniki.
Zmniejszyć obroty miksera do średnich, dodać zmielony ser i połączyć. Teraz dodawać po
kolei: cukier wanilinowy, śmietankę oraz mąkę ziemniaczaną cały czas miksując składniki na
jednolitą masę. Na koniec wymieszać (delikatnie, ale dokładnie) z ubitymi na sztywno białkami.
Przygotować tortownicę o średnicy 26 cm, posmarować masłem i wysypać bułką tartą lub
mielonymi migdałami lub dno wyłożyć papierem do pieczenia.
Masę serową wyłożyć do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piec
przez 60 minut. Sernik studzić stopniowo wyjmując z piekarnika (najpierw po trochu otwierając
drzwiczki i lekko wysuwając sernik, w końcu wyjąć z piekarnika). Zrumieniony wierzch sernika
posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Odpisz
21 lipca 2023, 14:43
@AlMalina: Spodziewałem się że dodasz rodzynki i inne składniki, bo mem przedstawia bigos z pierdyliardem dodatków.
Odpisz
21 lipca 2023, 18:33
@Darwidx: Właśnie celowo nie ma rodzynek. Ten kto lubi rodzynki musi dodać samemu a ten kto nie lubi od razu ma gotowy sernik bez podejrzeń
Odpisz
22 lipca 2023, 16:52
@AlMalina: zeżryj kostkę masła
Odpisz
24 lipca 2023, 22:28
@AlMalina: Bigos lepszy
Odpisz
21 lipca 2023, 16:33
gdzie w połowie przepisu na bigos przepis na metamfetamine
Odpisz
21 lipca 2023, 18:27
@DRAGON_POLSKA: Był na jeja wstawiony pełny i szczegółowy poradnik z tą rudą dziewczyną z Evangeliona ale jej nazwisko brzmi jak brzydkie słowo.
Odpisz
21 lipca 2023, 15:36
https://www.youtube.com/watch?v=vGWtM75Rx08
Odpisz
21 lipca 2023, 14:59
Zapomniałeś dodać do bigosu niedźwiedzia i matecznik.
Odpisz
21 lipca 2023, 14:57
Odpisz
21 lipca 2023, 14:39
Daj pierwszy obrazek
Odpisz
21 lipca 2023, 14:39
Instrukcje nie jasne, penis utknął w garnku.
Odpisz