@Myszkapl: to prawda, tego makaronu było pełno, a woda była dosłownie przy granicy, dlatego trudno było mieszać pod spodem, przez co ten dolny makaron się spalił 👍
do zimnej dałaś makaron?
Bo we wrzątku, to po jakimś czasie powinien sam zacząć się gotować.
Co do cukru to zależy ile dałaś i do czego. Czasem należy po prostu dosolić i zagotować raz jeszcze. Czasem nie.
@Annika1: do wrzącej wody dałam, tak jak zawsze to robię. po prostu mój łeb myślał, że jak wsadzi więcej makaronu do większego garnka to nic się nie stanie, a stało się, bo makaronu było tyle, że się mieszać nie dało.
co do cukru, to z tego co pamiętam to dałam do wody cukier zamiast soli jak kiedyś po raz pierwszy sama makaron gotowałam. to już było wiele lat temu
bo gotowanie bazuje na intuicji, i jak odrywasz za szybko placki ziemniaczane od patelni to wyglądają jak powierzchnia księżyca, zamiast się pięknie zarumienić
jeszcze w grę wchodzi smażenie kilku rzeczy stopniowo (np. boczek a potem jaja na jajecznice), zapominanie o składnikach (solenie jajecznicy) czy zapominanie o czasie (zbyt długo smażona jajówa)
@Xelven: W dobrych przepisach masz kolejność i orientacyjny czas , tj. ile minut te placki, potem to kwestia doświadczenia.
Ale fakt faktem znam kilka osób, które stosując przepisy co do kropki prędzej przywołają cuthultu niż zrobią grzankę
@Myszkapl: ... to się zdziwisz. Znajoma jada czarną. Nie spaloną. Czarną. Chyba z pół kilo pieprzu sypie (aż jest czarna- normalnie jak marynarz z morskich opowieści).
@Xelven: każdy ma swój sposób, ale spróbuj raz roztopić trochę masła na patelni, wbij bezpośrednio jajka na patelnię jednocześnie mieszając, najlepiej wyjmij z ognia na tą chwilę, zetnie się i masz zajebistą jajecznicę
Niektórzy nie umieją
Kiedyś dawno temu moja ex robiła budyń
Niby są składniki, wszystko razem w torebce poza mlekiem
Niby jest przepis, dokładny, wypunktowany
A jej i tak wyszło mleko z grudami
Wiec jednak są ludzie co „nie umiem gotować”
No w sumie nie po dziewięć lat robiłem technikum, żeby się teraz instrukcji nie trzymać. A że potem risotto wygląda i smakuje jak lasagne to już inna sprawa.
Komentarze
Odśwież28 listopada 2023, 07:14
Mnie ściga NATO, bo podczas gotowania makaronu przez przypadek zrobiłam bombę atomową
Odpisz
20 listopada 2023, 17:59
raz zamiast soli dodałam cukru.
k...a raz spaliłam spaghetti bo za dużo makaronu dałam do garnka i się spód spalił.
Odpisz
21 listopada 2023, 08:34
Możesz dać mniej wody do makaronu, jeśli będziesz go mieszać. Ja tak gotuję spaghetti na małej patelni
Odpisz
21 listopada 2023, 09:26
@Myszkapl: to prawda, tego makaronu było pełno, a woda była dosłownie przy granicy, dlatego trudno było mieszać pod spodem, przez co ten dolny makaron się spalił 👍
Odpisz
21 listopada 2023, 12:16
do zimnej dałaś makaron?
Bo we wrzątku, to po jakimś czasie powinien sam zacząć się gotować.
Co do cukru to zależy ile dałaś i do czego. Czasem należy po prostu dosolić i zagotować raz jeszcze. Czasem nie.
Odpisz
21 listopada 2023, 13:04
@Annika1: do wrzącej wody dałam, tak jak zawsze to robię. po prostu mój łeb myślał, że jak wsadzi więcej makaronu do większego garnka to nic się nie stanie, a stało się, bo makaronu było tyle, że się mieszać nie dało.
co do cukru, to z tego co pamiętam to dałam do wody cukier zamiast soli jak kiedyś po raz pierwszy sama makaron gotowałam. to już było wiele lat temu
Odpisz
21 listopada 2023, 17:07
Do słodkiego makaronu dodaj sera białego i masz makaron z serem na słodko
Odpisz
21 listopada 2023, 17:09
@Myszkapl: ....skoro o makaronie z serem mowa.
zgadnij kto zamiast cukru dał soli :)
Odpisz
21 listopada 2023, 17:31
No i dobrze, makaron z białym serem i solą >> makaron z serem i cukrem
A jak dodasz jeszcze trochę pieprzu będzie cudo
Odpisz
25 listopada 2023, 06:42
@Myszkapl: @bocchi: lol ale niezdara
Odpisz
21 listopada 2023, 17:27
rel
Odpisz
21 listopada 2023, 16:25
Jak ostatnio próbowałam postąpić zgodnie z przepisem spaliłam kuchnię.
Odpisz
21 listopada 2023, 14:59
Gotując ja już nawet nie liczę na to, że jest zgodne z przepisem, liczę że chociaż nie złamałem konwencji genewskiej
Odpisz
20 listopada 2023, 19:21
bo gotowanie bazuje na intuicji, i jak odrywasz za szybko placki ziemniaczane od patelni to wyglądają jak powierzchnia księżyca, zamiast się pięknie zarumienić
jeszcze w grę wchodzi smażenie kilku rzeczy stopniowo (np. boczek a potem jaja na jajecznice), zapominanie o składnikach (solenie jajecznicy) czy zapominanie o czasie (zbyt długo smażona jajówa)
Odpisz
21 listopada 2023, 08:32
@Xelven: Ja nie solę nic, jak ktoś nie zje bez soli to niech sam sobie soli i elo, nie moja sprawa
A niektórzy wolą jajecznicę porządnie ściętą, a nie mokrą. Póki nie czarna można jeść
Odpisz
21 listopada 2023, 10:01
@Myszkapl: ja lubiem czarnom
Odpisz
21 listopada 2023, 10:27
@Xelven: jajecznicy się nie soli na patelni, tylko jak już masz na talerzu.
Odpisz
21 listopada 2023, 12:12
@Xelven: W dobrych przepisach masz kolejność i orientacyjny czas , tj. ile minut te placki, potem to kwestia doświadczenia.
Ale fakt faktem znam kilka osób, które stosując przepisy co do kropki prędzej przywołają cuthultu niż zrobią grzankę
Odpisz
21 listopada 2023, 12:15
@Myszkapl: za zrobiłem tak twardą, że trudno jeść było
Odpisz
21 listopada 2023, 12:16
@Crln_7: ja solę podczas roztrzepywania jajek
Odpisz
21 listopada 2023, 12:18
@Myszkapl: ... to się zdziwisz. Znajoma jada czarną. Nie spaloną. Czarną. Chyba z pół kilo pieprzu sypie (aż jest czarna- normalnie jak marynarz z morskich opowieści).
Odpisz
21 listopada 2023, 14:12
@Xelven: każdy ma swój sposób, ale spróbuj raz roztopić trochę masła na patelni, wbij bezpośrednio jajka na patelnię jednocześnie mieszając, najlepiej wyjmij z ognia na tą chwilę, zetnie się i masz zajebistą jajecznicę
Odpisz
20 listopada 2023, 17:56
jak można nie odróżnić ogórka od pomidora?
ogórek jest podłużny i gładko wchodzi a pomidor jest okrągły i zbyt szeroki
Odpisz
20 listopada 2023, 17:57
@Polymorphism1: Pie....isz, na kromce wciąż mieszczę 2, nawet 3 plastry pomidora.
Odpisz
Edytowano - 20 listopada 2023, 17:58
@Darwidx: to weź i spróbuj zjeść całego na raz
jak będzie taki malinkowy to jeszcze wejdzie ale normalny jest za duży
Odpisz
20 listopada 2023, 18:05
@Polymorphism1: normalny jest za duży
to jakie ty jesz pomidory, poj.bane?
Odpisz
20 listopada 2023, 18:05
@Polymorphism1: Bez problemu, wkładasz do ust i powoli przegryzasz by nie udusić się przypadkowo sokiem.
Odpisz
20 listopada 2023, 18:13
@Darwidx: a no tak racja jeszcze można gryźć
Odpisz
20 listopada 2023, 18:17
@Polymorphism1: trening czyni mistrzów
Odpisz
21 listopada 2023, 12:18
@Polymorphism1: wszystko gładko wchodzi jak pokroisz
Odpisz
21 listopada 2023, 09:59
Niektórzy nie umieją
Kiedyś dawno temu moja ex robiła budyń
Niby są składniki, wszystko razem w torebce poza mlekiem
Niby jest przepis, dokładny, wypunktowany
A jej i tak wyszło mleko z grudami
Wiec jednak są ludzie co „nie umiem gotować”
Odpisz
21 listopada 2023, 09:18
No w sumie nie po dziewięć lat robiłem technikum, żeby się teraz instrukcji nie trzymać. A że potem risotto wygląda i smakuje jak lasagne to już inna sprawa.
Odpisz
20 listopada 2023, 17:54
to drugie
Odpisz
20 listopada 2023, 18:07
@GimpsonCzyliWszystkoGra: prosze nie hejtowac nie jestem takim dobrym kucharzem ale zawsze sie staram dawac z siebie 100 procent
Odpisz
20 listopada 2023, 18:05
Raz do wody z solą dodałem cukru :|
Odpisz
20 listopada 2023, 17:59
Kwestia wszelkich "niedociągnięć"
Odpisz
20 listopada 2023, 17:55
Bot
Odpisz