Mowa o owocach nerkowca. Łupiny orzecha zawierają CNSL w skład którego wchodzi olej kardolowy czy kwas anakardowy. CNSL jest wykorzystywany do natłuszczania sieci rybackich, impregnowania drewna w celu ochrony przed termitami, do sporządzania lakierów, środków dezynfekcyjnych, insektycydów, preparatów antyseptycznych, barwników, kitów wodoszczelnych itp.
Powoduje poparzenia, bolesne pęcherze, obrzęk, podrażnienie błony śluzowych gardła i jamy ustnej, nudności, wymioty, bule brzucha, a w skrajnych przypadkach reakcje alergiczne i trudności w oddychaniu.
Orzechy nerkowca dostępne w sklepach są jednak po obróbce termicznej i nie zawierają już CNSL.
Komentarze
Odśwież4 czerwca, 22:24
Wszystki jest trujące jak źle zjesz
Ot, taki ziemniak - zjedz to, co nad ziemią i zdychasz
Odpisz
4 czerwca, 23:12
@WujekFoliarz: Nawet to pod ziemią to też przyjemnie nie będzie jeśli nie poddasz obróbce termicznej.
Odpisz
7 czerwca, 16:06
@Lakikus: A i po obróbce jak źle włożysz
Odpisz
7 czerwca, 18:45
@InDoroWeTrust: albo jak był wystawiony na światło i zzieleniał
Odpisz
12 czerwca, 11:24
@Lakikus: wystarczy chyba 2 kg zielonych żeby cię zabić
Odpisz
4 czerwca, 22:40
Mowa o owocach nerkowca. Łupiny orzecha zawierają CNSL w skład którego wchodzi olej kardolowy czy kwas anakardowy. CNSL jest wykorzystywany do natłuszczania sieci rybackich, impregnowania drewna w celu ochrony przed termitami, do sporządzania lakierów, środków dezynfekcyjnych, insektycydów, preparatów antyseptycznych, barwników, kitów wodoszczelnych itp.
Powoduje poparzenia, bolesne pęcherze, obrzęk, podrażnienie błony śluzowych gardła i jamy ustnej, nudności, wymioty, bule brzucha, a w skrajnych przypadkach reakcje alergiczne i trudności w oddychaniu.
Orzechy nerkowca dostępne w sklepach są jednak po obróbce termicznej i nie zawierają już CNSL.
Źródła: Wikipedia, ChatGPT, Polsat News, Portal Spożywczy
Odpisz
7 czerwca, 20:39
@Proton_0401: dziękować 😄
Odpisz
7 czerwca, 22:52
@Baldwin: nie dziękuj. Taka moja praca
Odpisz
7 czerwca, 20:19
Która to już najbardziej trująca roślina na świecie?
Odpisz
4 czerwca, 22:11
Odpisz