@nata127: Każdy miód naturalny się scukrza (robi się twardy). Wystarczy ogrzać miód w wodzie nie cieplejszej niż 48°C. Tylko w miodzie sztucznym lub z dodatkami chemii nie zachodzi ten proces.
@Mikrus19: "Ze względu na wysoką zawartość fruktozy miód akacjowy bardzo wolno ulega krystalizacji, dzięki czemu zachowuje postać płynną nawet przez kilka miesięcy."
@nata127: Może zachowuje płynność dłużej, ale to nie zmienia faktu, że się nie krystalizuje.
To że ktoś żyje 100 lat, nie oznacza, że jest nieśmiertelnym
Przewożą ule i stawiają je przy plantacjach i polach takiego np. rzepaku na jakiś tam czas. Wtedy pszczoły zbierają głównie pyłek z tej rośliny, ale uświadamiam tylko że żaden miód nigdy nie jest w stu procentach jednogatunkowy.
Pszczelarz chcąc uzyskać miód rzepakowy, stawia ule blisko rzepaku. Pszczoły będą zbierać nektar z najbliższych kwiatów.
A jak mu się nie chce nic przenosić, to myk "wielokwiatowy" mój ulubiony.
Pszczelarz dokładnie nie wie, więc sprawdza jakie rośliny rosną w okolicy, I gdzie pszczoły lubią zbierać nektar, dla przykładu w miejscu gdzie rośnie całe mnóstwo lip, miód z dużym prawdopodobieństwem będzie lipowy.
Komentarze
Odśwież21 sierpnia 2019, 15:41
Gryczany i lipowy akurat bardzo się różnią, gryczany jest ciemny i według wielu niesmaczny(a ja akurat lubię),a lipowy jest jaśny i słodki.
Odpisz
21 sierpnia 2019, 20:24
akacjowy jest zajebisty bo ma fajny smak i nie robi się gęsty tylko zostaje płynny :3
Odpisz
26 września 2019, 10:09
@nata127: Każdy miód naturalny się scukrza (robi się twardy). Wystarczy ogrzać miód w wodzie nie cieplejszej niż 48°C. Tylko w miodzie sztucznym lub z dodatkami chemii nie zachodzi ten proces.
Odpisz
26 września 2019, 12:44
@Mikrus19: właściwa nazwa to "krystalizacja", ale po za tym masz rację
Odpisz
26 września 2019, 12:54
@Mikrus19: "Ze względu na wysoką zawartość fruktozy miód akacjowy bardzo wolno ulega krystalizacji, dzięki czemu zachowuje postać płynną nawet przez kilka miesięcy."
Odpisz
26 września 2019, 14:41
Osobiście preferuję rzepakowy. Akacjowy też spoko bo ma stale płynną konsystencję.
Odpisz
26 września 2019, 20:11
@Lucas42: malinowy jest dobry, polecam
Odpisz
26 września 2019, 20:13
Mi się kiedyś trafił lipowy z mocną domieszką mięty, mój Boże ambrozja
Odpisz
26 września 2019, 20:38
@TheVellox46: U mnie zawsze się mówiło scukrzył
Nie bij.....
Odpisz
26 września 2019, 20:39
@nata127: Może zachowuje płynność dłużej, ale to nie zmienia faktu, że się nie krystalizuje.
To że ktoś żyje 100 lat, nie oznacza, że jest nieśmiertelnym
Odpisz
31 marca 2020, 23:09
@Lucas42: ch** ku*wa miód wielokwiatowy
Odpisz
Edytowano - 26 września 2019, 20:12
Przewożą ule i stawiają je przy plantacjach i polach takiego np. rzepaku na jakiś tam czas. Wtedy pszczoły zbierają głównie pyłek z tej rośliny, ale uświadamiam tylko że żaden miód nigdy nie jest w stu procentach jednogatunkowy.
Odpisz
26 września 2019, 17:01
Pewnie śledzi pszczoły żeby zobaczyć dokąd (do jakich kwiatów) lecą
Odpisz
26 września 2019, 15:09
-kolor
-czas kwitnienia
-najbliższe rośliny
Proste
Odpisz
26 września 2019, 12:24
Pszczelarz chcąc uzyskać miód rzepakowy, stawia ule blisko rzepaku. Pszczoły będą zbierać nektar z najbliższych kwiatów.
A jak mu się nie chce nic przenosić, to myk "wielokwiatowy" mój ulubiony.
Odpisz
26 września 2019, 11:26
Pszczelarz dokładnie nie wie, więc sprawdza jakie rośliny rosną w okolicy, I gdzie pszczoły lubią zbierać nektar, dla przykładu w miejscu gdzie rośnie całe mnóstwo lip, miód z dużym prawdopodobieństwem będzie lipowy.
Odpisz
21 sierpnia 2019, 16:19
Of kiddy pszczelarze znają język pszczeli?
Odpisz
21 sierpnia 2019, 17:06
@flashpoolbanxso: Przecież każdy właściciel zwierząt zna ich języki. Inaczej po co by nam one były?
Odpisz
26 września 2019, 10:47
@obeniksus: Dokladnie. Dlatego każdy szanujący się polityk hoduje albo hodował świnie.
Odpisz
21 sierpnia 2019, 15:39
Odpisz
26 września 2019, 10:38
@starmagedon: miód spadziowy
Odpisz
21 sierpnia 2019, 15:50
Ten kto widział film o pszczołach ten zna odpowiedź
Odpisz
21 sierpnia 2019, 15:49
Wystarczy obserwacja natury - okres kwitnienia, odległość od ula i zwyczaje pszczół.
Odpisz
21 sierpnia 2019, 15:45
Zamykają je w pomieszczeniu z tylko jednym rodzajem kwiatów
Odpisz
21 sierpnia 2019, 15:39
miod latwo rozroznic
Odpisz
21 sierpnia 2019, 15:40
@MaFiXe: konsystencja, kolor ku*wa smak
Odpisz
21 sierpnia 2019, 15:38
O f**k, dobra rozkmina
Odpisz