To, co oni żrą w głównej mierze wynika z biedy po prostu. Wiele regionalnych przysmaków w różnych zakątkach świata wywodzi się od tego, że trzeba było kombinować, jak się wyżywić, by przeżyć.
@TheExpertt: Problemem nie jest to jakie zwierzęta wcinają, a brak jakichkolwiek regulacji w sprzedaży tego mięsa. Brak dobrze działającego sanepidu. Jakbyś miał taką wolną amerykankę (chinkę?) jeżeli chodzi o sprzedaż ulicznego jedzenia w Polsce to też byśmy mieli duże problemy związane z nowymi chorobami. Psie, pangolinowe, nietoperzowe czy kocie mięso nie jest w niczym gorsze od mięsa świńskiego, drobiowego czy krowiego. Zresztą co parę lat słyszymy o jakiejś świńskiej grypie czy o laseczkach wąglika w wołowinie. Tylko, że u nas jest to po prostu w parę wykrywane. A że w Chinach przymykają oko na takie nielegalną sprzedaż (choć to się powoli zmienia w większych miastach) no to są problemy. No i oczywiście oni mają o wiele więcej populacji stłoczonej obok siebie, więc łatwiej o przenoszenie się wirusa.
@Nanook: Niezgodzę się. Mięso, które jemy należy głównie do zwierząt roslinozernych ( wołowina, baranina, konina), a nawet jeśli są wszystkożerne ( drób) to wiemy co je bo od małego jest hodowany przez człowieka. To co jedzą Chinczycy jest prze z nich łapane na wolności, a potem zjadane. I to jest zle i nie należy mówić, że mięso to mięso! Na przykład nietoperze są w stanie ciągłego zapalenia, które dzięki ukladowi immunologicznemu szybko neutralizują, więc aby go zabić bakterie muszą byc bardzo agresywne. Jeśli dalej będą je jeść to pandemie będą co parę lat.
Ps. Sanepid wpada na farmę i robi badania, a czy wyobrażasz sobie ich chiński odpowiednik latający z siatka po dżungli? !
Komentarze
Odśwież16 czerwca 2022, 14:41
Mogę szablon?
Odpisz
15 lipca 2020, 16:52
Prawda jest taka że wszystko co można zjeść-można zjeść.
Odpisz
15 lipca 2020, 17:01
@Bunnykova: Wcale nie
Nie możesz mnie zjeść bo to nielegalne, nie moralne i dlatego, bo bym się bronił
Odpisz
16 lipca 2020, 00:02
@kolkav5: W zasadzie to był taki żart typu masło maślane oraz inspiracja kawałem ,,Czy można jeść wszystkie grzyby? Można, ale niektóre tylko raz.''
Odpisz
15 lipca 2020, 22:29
ku*wa czemu przeczytałem erotyczne
Odpisz
15 lipca 2020, 20:31
To, co oni żrą w głównej mierze wynika z biedy po prostu. Wiele regionalnych przysmaków w różnych zakątkach świata wywodzi się od tego, że trzeba było kombinować, jak się wyżywić, by przeżyć.
Odpisz
Edytowano - 15 lipca 2020, 17:49
To szkoła czy zakład pracy? Bo w Chinach to wyglądają tak samo.
Odpisz
15 lipca 2020, 16:50
Chińczycy wszystko jedzą.
Podeszwy też
Odpisz
Edytowano - 12 lipca 2020, 12:57
HfueHfue w mojej kulturze nie jemy tych zwierząt więc waszej też nie można
Odpisz
12 lipca 2020, 13:01
@polska_cebulka: no powinni się nauczyć, że od żarcia tych zwierząt spowodowali kilka ogromnych epidemii, które zabiły setki milionów ludzi
Odpisz
12 lipca 2020, 13:21
@TheExpertt: mają przeludnienie, więc dla nich to win-win. Mają co jeść, a jak ktoś się zarazi to i mniej osob do wykarmienia
Odpisz
12 lipca 2020, 13:51
@TheExpertt: Problemem nie jest to jakie zwierzęta wcinają, a brak jakichkolwiek regulacji w sprzedaży tego mięsa. Brak dobrze działającego sanepidu. Jakbyś miał taką wolną amerykankę (chinkę?) jeżeli chodzi o sprzedaż ulicznego jedzenia w Polsce to też byśmy mieli duże problemy związane z nowymi chorobami. Psie, pangolinowe, nietoperzowe czy kocie mięso nie jest w niczym gorsze od mięsa świńskiego, drobiowego czy krowiego. Zresztą co parę lat słyszymy o jakiejś świńskiej grypie czy o laseczkach wąglika w wołowinie. Tylko, że u nas jest to po prostu w parę wykrywane. A że w Chinach przymykają oko na takie nielegalną sprzedaż (choć to się powoli zmienia w większych miastach) no to są problemy. No i oczywiście oni mają o wiele więcej populacji stłoczonej obok siebie, więc łatwiej o przenoszenie się wirusa.
Odpisz
12 lipca 2020, 13:52
@Nanook: to też
Odpisz
15 lipca 2020, 16:17
@Nanook: Niezgodzę się. Mięso, które jemy należy głównie do zwierząt roslinozernych ( wołowina, baranina, konina), a nawet jeśli są wszystkożerne ( drób) to wiemy co je bo od małego jest hodowany przez człowieka. To co jedzą Chinczycy jest prze z nich łapane na wolności, a potem zjadane. I to jest zle i nie należy mówić, że mięso to mięso! Na przykład nietoperze są w stanie ciągłego zapalenia, które dzięki ukladowi immunologicznemu szybko neutralizują, więc aby go zabić bakterie muszą byc bardzo agresywne. Jeśli dalej będą je jeść to pandemie będą co parę lat.
Ps. Sanepid wpada na farmę i robi badania, a czy wyobrażasz sobie ich chiński odpowiednik latający z siatka po dżungli? !
Odpisz
15 lipca 2020, 16:37
@Decebal: czy dobre przygotowanie mięsa nie powinno zabić bakterii?
Odpisz
15 lipca 2020, 16:14
Zwierzęta które ty prawdopodobnie jadasz mogą zawierać takie same patogeny jak te które oni jedzą.
Odpisz
12 lipca 2020, 13:02
Odpisz
12 lipca 2020, 12:58
Od kiedy psy i koty to zwierzęta egzotyczne?
Odpisz