@KufelMleka: Prawda, tylko, że "swojskie" polskie jadło jest niezwykle tłuste i ciężkostrawne. Zwykły niewielki kotlecik schabowy ma jakieś 400 kalorii.
@starmagedon: Schabowy to jedzenie współczesne, a swojskie jadło to będą pieczenie na dziko, sosy grzybowe, zupy szczawiowe, barszczowe, jajeczne, groszkowe i mroźnikowe, to chleby razowe i drożdżowe, to różnorodne kasze, gryczana, pęczak, jęczmienna czy owsiana, to marynaty wszelkich warzyw, kiszonki ogórków i sałatek w kilku rodzajach, to duszone mięsa dzikie, wieprzowe i drobiowe, to gulasze zagęszczane mąką lub śmietanką, to słone sery i sałatki świeżych warzyw, to cała eskalacja potraw z nowotek na wiosnę, to liczne wyroby mączne poddane nietypowej obróbce termicznej, jak pierogi i kluski, to liczne wędliny wędzone na zimo i ciepło, to całą gama potraw gdzie sól starano się zastępować mocną ilością przypraw, to szerokie zastosowanie miodu jako składnika lub przyprawy, to liczne naleciałości sąsiednich kultur, to liczne zastosowania i sposoby przetwarzania i przyrządzania warzyw psiankowych, bulwiastych i korzennych.
Są tu rzeczy ciężkostrawne i kaloryczne, ale na spokojnie miesza się je z rzeczami lekkimi i małoenergicznymi, tylko trzeba mieć świadomość i nie być ch*jem, który polską kuchnię ogranicza do płątu mięsa smażonego w bule. A to nawet nie jest jakoś szczególnie bardzo ciężkostrawna i kaloryczna rzecz, przynajmniej w porównaniu z niektórymi skrajnościami kulinarnymi.
@KufelMleka: NO I SMALEC Z OGÓRKIEM NA KROMCE CHLEBA DOMOWEJ ROBOTY WSZYSTKO K...A CHLEB SAMEMU PIECZESZ SMALEC SAM ROBISZ I OGÓRKA Z WŁASNEGO OGRÓDKA WYJMUJESZ I JESZ I TAKI SMALCZYK TO KUUUUUUURWA NIEBO W GĘBIE MÓWIE CI MŁODY KOEDYŚ TO BYŁO TERAZ TO NIE MA WSZYSTKO SZTUCZNE Z CHEMIĄ I TYM GMO.
Komentarze
Odśwież3 lutego 2022, 07:49
Oo, mój mem w losowych
Odpisz
9 listopada 2020, 11:25
Obydwaj to w sumie grubasy, więc ani tego ani tego nie jadłbym.
Odpisz
9 listopada 2020, 11:30
@starmagedon: Cokolwiek żresz i nie zachowujesz ujemnego na przemian ze stałym bilansu energetycznego, to zgrubniesz.
Odpisz
9 listopada 2020, 11:31
@KufelMleka: Prawda, tylko, że "swojskie" polskie jadło jest niezwykle tłuste i ciężkostrawne. Zwykły niewielki kotlecik schabowy ma jakieś 400 kalorii.
Odpisz
9 listopada 2020, 11:37
@KufelMleka: Ideana interpretacja
Odpisz
Edytowano - 9 listopada 2020, 11:48
@starmagedon: Schabowy to jedzenie współczesne, a swojskie jadło to będą pieczenie na dziko, sosy grzybowe, zupy szczawiowe, barszczowe, jajeczne, groszkowe i mroźnikowe, to chleby razowe i drożdżowe, to różnorodne kasze, gryczana, pęczak, jęczmienna czy owsiana, to marynaty wszelkich warzyw, kiszonki ogórków i sałatek w kilku rodzajach, to duszone mięsa dzikie, wieprzowe i drobiowe, to gulasze zagęszczane mąką lub śmietanką, to słone sery i sałatki świeżych warzyw, to cała eskalacja potraw z nowotek na wiosnę, to liczne wyroby mączne poddane nietypowej obróbce termicznej, jak pierogi i kluski, to liczne wędliny wędzone na zimo i ciepło, to całą gama potraw gdzie sól starano się zastępować mocną ilością przypraw, to szerokie zastosowanie miodu jako składnika lub przyprawy, to liczne naleciałości sąsiednich kultur, to liczne zastosowania i sposoby przetwarzania i przyrządzania warzyw psiankowych, bulwiastych i korzennych.
Są tu rzeczy ciężkostrawne i kaloryczne, ale na spokojnie miesza się je z rzeczami lekkimi i małoenergicznymi, tylko trzeba mieć świadomość i nie być ch*jem, który polską kuchnię ogranicza do płątu mięsa smażonego w bule. A to nawet nie jest jakoś szczególnie bardzo ciężkostrawna i kaloryczna rzecz, przynajmniej w porównaniu z niektórymi skrajnościami kulinarnymi.
Odpisz
9 listopada 2020, 12:36
@KufelMleka: NO I SMALEC Z OGÓRKIEM NA KROMCE CHLEBA DOMOWEJ ROBOTY WSZYSTKO K...A CHLEB SAMEMU PIECZESZ SMALEC SAM ROBISZ I OGÓRKA Z WŁASNEGO OGRÓDKA WYJMUJESZ I JESZ I TAKI SMALCZYK TO KUUUUUUURWA NIEBO W GĘBIE MÓWIE CI MŁODY KOEDYŚ TO BYŁO TERAZ TO NIE MA WSZYSTKO SZTUCZNE Z CHEMIĄ I TYM GMO.
Odpisz
9 listopada 2020, 12:37
@Sebzer: S M A L E C 💕
Odpisz
14 listopada 2020, 13:53
@KufelMleka:
Szacun!
Jak niewiele osób o tym wie, jak ja mam ciężko z tłumaczeniem.
Odpisz
14 listopada 2020, 12:14
Tylko mi ten 1 pszypomina mandzia? XD
Odpisz
13 listopada 2020, 17:28
Mom dzisiaj chleb smażony na jajku mniom dużo tłuszczu i cebuli
Odpisz
13 listopada 2020, 17:45
@Melonik3000: Mmm
Odpisz
Edytowano - 13 listopada 2020, 17:27
Wiejskie Ziemniaczki z koperkiem to coś innego jak jakieś lejsy z chemii
Odpisz
13 listopada 2020, 16:37
Niema lepszego smaku niż kiełbasa która zrobiłeś z dziadkiem ze swojskimi ogórkami kiszonymi mmmm
Odpisz
9 listopada 2020, 13:50
Nie wszystko co tanie to złe perfekcyjnym przykładem jest paprykarz szczeciński
Odpisz
9 listopada 2020, 11:30
Tymczasem mongolski kucharz w pokoju obok
Odpisz
9 listopada 2020, 11:51
@Poropek:
Odpisz
9 listopada 2020, 11:40
szablon jakby ktoś chciał
Odpisz
9 listopada 2020, 11:24
kurde tagów nie dodałem
Odpisz
9 listopada 2020, 11:25
@hyperV: spokojnie, admin doda
Odpisz
9 listopada 2020, 11:34
@hyperV: #anime
Odpisz
9 listopada 2020, 11:31
Ja tam wolę energię z kosmosu.
Odpisz
9 listopada 2020, 11:26
Ludzie którzy nie jedzą w ogóle
Odpisz
9 listopada 2020, 11:27
@NormalnyCzlowiek: rel, też żyję z fotosyntezy
Odpisz
9 listopada 2020, 11:28
@Bartolinise: dieta praniczna
Odpisz
9 listopada 2020, 11:24
,, swojskie jedzenie"
I te flashbacki ze spalonych patelni
Odpisz