@skelemaster: a moja siostra rozwala rzeczy typu miód/syrop klonowy wszędzie a potem w coś takiego wejdziesz albo usiądziesz ale to miecz obusieczny bo potem ma to we włosach.
mój dziadek jest pszczelarzem, jak byłam młodsza to często mu pomagałam w miodobraniu i Kiedy były luźne kawałki plastra (takie które były zrobione przez pszczoły poza ramką lub odpadły od reszty) właśnie tak jadłam z dziadkiem i właśnie tu problem ze może nie smakować coś takiego każdemu bo cóż, to smakuje jak wosk z świeczki i miód i to się rzuje jak gumę. Dla tych co nie wiedzą jak pobiera się miód, w ulach chodowlanych daje się pszczołom drewniane ramy na których budują plastry i tam składują miód, gdy dochodzi już do miodobrania specjalnym przyrządem (a przynajmniej tak to wygląda w przypadku małej skali) otwiera się zasklepione komórki w plastrach po czym wkłada się ramki do wirownicy która wywirowóje miód z komórek, na dole jest "dziubek" z którego płynie wywirowany miód i w tedy zbiera się go do jakiegoś naczynia (u nas to były plastikowe wiadra) najlepiej żeby przelatując jeszcze przechodził przez sitko żeby pozbyć się elementów wosku, martwych pszczół itp (i dlatego może komuś nie smakować również plaster) ahh aż mi się przypomniało jak miałam 9 lat i pomagałam dziadkowi z wirownicą a jako że była to jeszcze ręczna a nie elektryczna to kręciłam korbką.
Ale odpowiadając na pytanie gdzie kupić, na pewno na internecie znajdziesz, w żadnym markecie na pewno nie będzie ale może w jakimś sklepie z miodem i przetworami miodowymi (miód pitny, jakieś balsamy na bazie miodu, propolis itp) może być, dość często są to sklepy pasiek (jeśli pasieka to firma a nie chodowla fabryczna) i można spróbować zamówić taki plaster (tak jak napisałam, często są to kawałki których nie da się odwirować więc raczej nie będzie to zbyt drogie bo i tak idą na straty często/na świeczki/inne rzeczy które nie są jakieś drogie) może jeśli masz jakiegoś wujka lub ktoś z twoich krewnych/znajomych zna kogoś kto ma pasiekę albo kilka uli i robi to dla własnej przyjemności, poproś żeby albo ci odłożyli taki kawałek jak będzie albo jeśli to znajomy znajomego, żeby on poprosił w twoim imieniu
@BloodyEyes: asz mi się przypomniało miodobranie z dziadkami i ciocią na wsi... Ten świeży miód zjedzony z plastrem i kręcenie ta fajna korbką, i sprawiało taka satyswakcję jak się przelewał miód przez sitko i do słoika... Chciałbym tak jeszcze raz zrobić. Może się
uda w tym roku bo ciocia głównie pasiekę prowadzi z kilkoma ulami.
@Pixelchu: u mnie w tym roku ostatni raz dziadek to robił i nie mogłam pomagać więc :// a świeży miodek z chlebkiem albo jakimiś waflami ryżowymi lub suchymi waflami jest smacznyy
@BloodyEyes: Bardzo ciekawie opowiadasz.
Zawsze myślałem, że miód z form zbiera się taką specjalną szpachelką, a cała czynność wygląda jak skrobanie szyb....
@Mikrus19: trochę jak skrobanie szyb wygląda otwieranie tych komórek bo masz taki jakby metalowy grzebień i nim wykonujesz podobne ruchy otwierając je a resztę robi wirownica (najlepsze są elektryczne ale są droższe ale teraz już częstsze)
@MlodyKamil96: tyle że pszczóły się rodzą również wcześniej i później, jaja są składane caly czas a poza tym w komórkach jest miód który jest magazynowany na zimę
@MlodyKamil96: zwykle larwy są widoczne więc większość takie ramki zostawia do zasklepienia czerwiu, ale w bardziej profesjonalnych/nowszych ulach wkłada się taką siatkę która nie powala matce zmienić korpus i musi czerwić na tym jednym (matka jest większa o zwykłej pszczoły) a miód podbiera się z pozostałych korpusów(korpus jest jak piętro w domu)
W sumie można rozcieńczyć wodą i dodać drożdże. Wchłoną cukier i wydalą alkohol. I otrzymamy miód pitny, który będzie w pewnym sensie rzygami z rzygów.
Komentarze
OdświeżEdytowano - 8 grudnia 2020, 12:51
Ja nie lubię miodu ale moja siostra już tak I ZAWSZE K...A JAK SE IDĘ ZROBIĆ KANAPKĘ TO MUSZĘ NOWE MASLO WYJMOWAC BO POPRZENDIE CAŁE K...A W MIODZIE
A te masło wtedy jest zmarznięte i skrobać muszę i mi się odechciewa wszystkiego
Odpisz
Edytowano - 8 grudnia 2020, 12:54
@skelemaster: Bruh, ja tak zawsze robie, że najpierw rozsmarowuje masło na chlebie nożem a potem łyżką miód rozprowadzam
Odpisz
8 grudnia 2020, 12:56
@skelemaster: a ja nie używam masła
Odpisz
8 grudnia 2020, 13:02
@skelemaster: to trzeba umyć
Odpisz
9 grudnia 2020, 22:40
@nie_kosmita: Same
Odpisz
10 grudnia 2020, 08:47
@skelemaster: a moja siostra rozwala rzeczy typu miód/syrop klonowy wszędzie a potem w coś takiego wejdziesz albo usiądziesz ale to miecz obusieczny bo potem ma to we włosach.
Odpisz
10 grudnia 2020, 09:34
@nie_kosmita: a ja nie używam mózgu
Odpisz
10 grudnia 2020, 10:03
@Maruska: a co to takiego?
Odpisz
10 grudnia 2020, 11:44
sam nwm
Odpisz
21 grudnia 2020, 13:52
@skelemaster: ja jem bez masła
Odpisz
20 lutego 2021, 14:57
@polska_cebulka: ja nie używam masła i wlewam miód że słoika
Odpisz
9 grudnia 2020, 22:34
Zniszczyłeś mi Dzieciństwo -_-
Odpisz
Edytowano - 10 grudnia 2020, 09:47
@Gierman005: jak op zniszczył ci dzieciństwo?
Odpisz
11 grudnia 2020, 17:30
@Gierman005: Co? Jak?
Odpisz
12 grudnia 2020, 13:41
@SamuraiJack: Bo nie myślałem że to rzygi
Odpisz
12 grudnia 2020, 14:52
@Gierman005: Aha spk
Odpisz
17 stycznia 2021, 12:38
@Gierman005: Skoro miód to twoje dzieciństwo, powinieneś go jeść częściej
Odpisz
10 grudnia 2020, 13:11
A wiecie, że kakaowce zapylają tropikalne komary?
Odpisz
12 grudnia 2020, 01:49
wiem
Odpisz
10 grudnia 2020, 16:56
Nie chce nic mówić ale. . jak już mowa o miodzie to ktoś się skusi?
Odpisz
10 grudnia 2020, 13:14
Mem, określający, że ludzie twierdzą, że wymioty są obrzydliwe: *istnieje*
Ludzie z fetyszem wymiocin:
Odpisz
10 grudnia 2020, 12:31
Miód dobry tylko w herbacie. Moim zdaniem.
Odpisz
10 grudnia 2020, 09:49
mmmm mleko z miodem
Odpisz
10 grudnia 2020, 07:20
Wydaje mi sie że można znaleźć różnice między odróczem wymiotnym a specjalną czynnością do tworzenia nektaru
Odpisz
8 grudnia 2020, 18:00
Cholera chciałabym kiedyś spróbować plaster miodu, ktoś wie gdzie kupić? Czy tylko przez neta?
Odpisz
9 grudnia 2020, 21:14
@MangleTheFoxy123: w sensie że kawałek wosku z niewywirowanym miodem?
Odpisz
9 grudnia 2020, 21:16
@MangleTheFoxy123: Próbowałaś od pszczelarza?
Odpisz
9 grudnia 2020, 21:37
mój dziadek jest pszczelarzem, jak byłam młodsza to często mu pomagałam w miodobraniu i Kiedy były luźne kawałki plastra (takie które były zrobione przez pszczoły poza ramką lub odpadły od reszty) właśnie tak jadłam z dziadkiem i właśnie tu problem ze może nie smakować coś takiego każdemu bo cóż, to smakuje jak wosk z świeczki i miód i to się rzuje jak gumę. Dla tych co nie wiedzą jak pobiera się miód, w ulach chodowlanych daje się pszczołom drewniane ramy na których budują plastry i tam składują miód, gdy dochodzi już do miodobrania specjalnym przyrządem (a przynajmniej tak to wygląda w przypadku małej skali) otwiera się zasklepione komórki w plastrach po czym wkłada się ramki do wirownicy która wywirowóje miód z komórek, na dole jest "dziubek" z którego płynie wywirowany miód i w tedy zbiera się go do jakiegoś naczynia (u nas to były plastikowe wiadra) najlepiej żeby przelatując jeszcze przechodził przez sitko żeby pozbyć się elementów wosku, martwych pszczół itp (i dlatego może komuś nie smakować również plaster) ahh aż mi się przypomniało jak miałam 9 lat i pomagałam dziadkowi z wirownicą a jako że była to jeszcze ręczna a nie elektryczna to kręciłam korbką.
Ale odpowiadając na pytanie gdzie kupić, na pewno na internecie znajdziesz, w żadnym markecie na pewno nie będzie ale może w jakimś sklepie z miodem i przetworami miodowymi (miód pitny, jakieś balsamy na bazie miodu, propolis itp) może być, dość często są to sklepy pasiek (jeśli pasieka to firma a nie chodowla fabryczna) i można spróbować zamówić taki plaster (tak jak napisałam, często są to kawałki których nie da się odwirować więc raczej nie będzie to zbyt drogie bo i tak idą na straty często/na świeczki/inne rzeczy które nie są jakieś drogie) może jeśli masz jakiegoś wujka lub ktoś z twoich krewnych/znajomych zna kogoś kto ma pasiekę albo kilka uli i robi to dla własnej przyjemności, poproś żeby albo ci odłożyli taki kawałek jak będzie albo jeśli to znajomy znajomego, żeby on poprosił w twoim imieniu
Odpisz
9 grudnia 2020, 22:02
@BloodyEyes: asz mi się przypomniało miodobranie z dziadkami i ciocią na wsi... Ten świeży miód zjedzony z plastrem i kręcenie ta fajna korbką, i sprawiało taka satyswakcję jak się przelewał miód przez sitko i do słoika... Chciałbym tak jeszcze raz zrobić. Może się
uda w tym roku bo ciocia głównie pasiekę prowadzi z kilkoma ulami.
Odpisz
9 grudnia 2020, 22:40
@Pixelchu: u mnie w tym roku ostatni raz dziadek to robił i nie mogłam pomagać więc :// a świeży miodek z chlebkiem albo jakimiś waflami ryżowymi lub suchymi waflami jest smacznyy
Odpisz
9 grudnia 2020, 23:21
@BloodyEyes: Bardzo ciekawie opowiadasz.
Zawsze myślałem, że miód z form zbiera się taką specjalną szpachelką, a cała czynność wygląda jak skrobanie szyb....
Odpisz
9 grudnia 2020, 23:24
@Mikrus19: trochę jak skrobanie szyb wygląda otwieranie tych komórek bo masz taki jakby metalowy grzebień i nim wykonujesz podobne ruchy otwierając je a resztę robi wirownica (najlepsze są elektryczne ale są droższe ale teraz już częstsze)
Odpisz
9 grudnia 2020, 23:28
@MangleTheFoxy123: w lidlu jest teraz miód z plastrem miodu w środku.Wystarczy że se ze słoika wyjmiesz.Jest dobry polecam
Odpisz
9 grudnia 2020, 23:37
@Patichan: tyle że to miód z akacji a tutaj raczej chodzi o jakieś bardziej pospolite miody
Odpisz
Edytowano - 10 grudnia 2020, 00:35
@BloodyEyes: a jeśli w plastrach są jaja i łatwy pszczół? Odwirowuje się razem z larwami?
Odpisz
10 grudnia 2020, 00:38
@MlodyKamil96: tak ale po to jest sitko które to odcedza żeby ich nie zjeść
Odpisz
10 grudnia 2020, 00:40
@BloodyEyes: i odwirowuje się każdą ramę, nawet jak na każdej są larwy?
Odpisz
10 grudnia 2020, 00:42
@MlodyKamil96: wkładasz po 3 ramy i tak, to nie ma nic do tego skoro się je później wyrzuca, dlatego no nie każdy może lubić plastry jeść
Odpisz
10 grudnia 2020, 00:47
@BloodyEyes: ale chodzi mi o to że jeśli odwirujesz każdy plaster to nie narodzi się więcej pszczół bo każdą larwę się odwirowało
Odpisz
10 grudnia 2020, 00:49
@MlodyKamil96: tyle że pszczóły się rodzą również wcześniej i później, jaja są składane caly czas a poza tym w komórkach jest miód który jest magazynowany na zimę
Odpisz
10 grudnia 2020, 00:50
@MlodyKamil96: zwykle larwy są widoczne więc większość takie ramki zostawia do zasklepienia czerwiu, ale w bardziej profesjonalnych/nowszych ulach wkłada się taką siatkę która nie powala matce zmienić korpus i musi czerwić na tym jednym (matka jest większa o zwykłej pszczoły) a miód podbiera się z pozostałych korpusów(korpus jest jak piętro w domu)
Odpisz
10 grudnia 2020, 00:56
@Racibor: a oki
Odpisz
8 grudnia 2020, 12:58
C o
Odpisz
10 grudnia 2020, 00:54
@Qineff: pszczoły pobierają nektar z kwiatów "do ust" i przeprowadzają jakby reakcje zmieniającą nektar w miód a później wypluwają do plastrów
Odpisz
10 grudnia 2020, 00:52
jakoś nie przepadam za smakiem miodu, wiem że jest zdrowszy ale cukier do słodzenia jak dla mnie lepszy
Odpisz
9 grudnia 2020, 22:42
W sumie można rozcieńczyć wodą i dodać drożdże. Wchłoną cukier i wydalą alkohol. I otrzymamy miód pitny, który będzie w pewnym sensie rzygami z rzygów.
Odpisz
Edytowano - 8 grudnia 2020, 13:04
gdyby moje wymioty były miodem to bym je jadł
Odpisz
9 grudnia 2020, 22:19
@stalamed: a pszczoły to co myślisz z tym robią
Odpisz
9 grudnia 2020, 21:27
Przypomnial mi się minecraft przez pszczoły
Odpisz
9 grudnia 2020, 21:17
Nie rozumiem tego mema i chyba się z tego cieszę
Odpisz
9 grudnia 2020, 21:24
pszczoły jak zbierają nektar na miód, w ulu go wyrzygują a ludzie się tym zajadają, twierdząc, że rzygi są fu
Odpisz