Pamiętajcie też o maśle. Twarde masło trudniej rozprowadzić po chlebie. Ale mam na to sposób:
- weź masło z lodówki
- wrzuć do piekarnika w specjalnym szklanym naczyniu
- poczekaj, aż się roztopi
Ale! Aby urozmaicić sobie życie, można także zmienić skład masełka, dodając - według własnego uznania - dowolne składniki. Ja osobiście uwielbiam pianki, dżem pożeczkowy, bazylię oraz szpinak z Nutellą.
Więc:
- czekamy, aż masło się roztopi
- wrzucamy pianki - poczekaj, aż one także stopnieją
- wyjmij naczynie z piekarnika za pomocą rękawic i ostrożnie połóż je na drewnianej desce
- przemieszaj drewnianą łyżką - na tyle, aby składniki się wymieszały, oraz w maśle nie pozostał posmak drewna
- nałóż dżem pożyczkowy (lub inny według uznania)
- ponownie przemieszaj
- poczekaj, aż trochę "ostygnie"
- w międzyczasie weź blender oraz patelnię
- rozgrzej patelnię i dodaj oliwy, podsmaż szpinak
- podsmażony szpinak wrzuć do blendera i dodaj Nutellę (może też być masło orzechowe)
- zmiksuj oba składniki na gładką masę
- dodaj do masełka i przemieszaj
- na koniec weź bazylię - lub inne zioło wedle uznania - i dodaj do masła przednio pokrojone listki (Bazylia może być także suszona, lecz w takim przypadku trzeba pamiętać o solidnym wymieszaniu)
Tak oto przyrządzoną pastę - a raczej masełko - nakładamy na chlebek
Komentarze
Odśwież26 lipca 2021, 09:44
Gorzej z płatkami.
Odpisz
23 kwietnia 2021, 06:56
Chleb z wodą i cukrem mniam
Odpisz
22 kwietnia 2021, 22:37
Pamiętajcie też o maśle. Twarde masło trudniej rozprowadzić po chlebie. Ale mam na to sposób:
- weź masło z lodówki
- wrzuć do piekarnika w specjalnym szklanym naczyniu
- poczekaj, aż się roztopi
Ale! Aby urozmaicić sobie życie, można także zmienić skład masełka, dodając - według własnego uznania - dowolne składniki. Ja osobiście uwielbiam pianki, dżem pożeczkowy, bazylię oraz szpinak z Nutellą.
Więc:
- czekamy, aż masło się roztopi
- wrzucamy pianki - poczekaj, aż one także stopnieją
- wyjmij naczynie z piekarnika za pomocą rękawic i ostrożnie połóż je na drewnianej desce
- przemieszaj drewnianą łyżką - na tyle, aby składniki się wymieszały, oraz w maśle nie pozostał posmak drewna
- nałóż dżem pożyczkowy (lub inny według uznania)
- ponownie przemieszaj
- poczekaj, aż trochę "ostygnie"
- w międzyczasie weź blender oraz patelnię
- rozgrzej patelnię i dodaj oliwy, podsmaż szpinak
- podsmażony szpinak wrzuć do blendera i dodaj Nutellę (może też być masło orzechowe)
- zmiksuj oba składniki na gładką masę
- dodaj do masełka i przemieszaj
- na koniec weź bazylię - lub inne zioło wedle uznania - i dodaj do masła przednio pokrojone listki (Bazylia może być także suszona, lecz w takim przypadku trzeba pamiętać o solidnym wymieszaniu)
Tak oto przyrządzoną pastę - a raczej masełko - nakładamy na chlebek
Bon appetit !
Odpisz
20 kwietnia 2021, 12:57
Myty chleb pycha
Odpisz