Pranie, trenowanie i oszczędzanie
Opisz dokładnie problem, a jeśli potrzeba to zilustruj go screenem.
Legendarny pieśniarz
Jest dobrze? Jest tanio.
Pomocnik na którego nie zasługujemy
Warto nawet dla samych rodzynek
Poland mountain
Można oszczędzić
Zobacz więcej popularnych memów
Komentarze
Odśwież24 sierpnia 2022, 16:22
Odpisz
22 sierpnia 2022, 18:53
Tylko kurna żeby takie coś sprzedawać masowo....
Odpisz
23 sierpnia 2022, 22:38
@De_la_cat: to przerobione (otworzyli i włożyli ubrania, bo w oryginalnym też działa na wodę) urządzenie do ćwiczeń. Na pewno gdzieś w internetach się znajdzie.
Odpisz
24 sierpnia 2022, 13:45
@Litereallysheep1: no ale to by się tak dobrze sprzedawało... Tylko że wielkie firmy wolą zarabiać na słabych, szybko psujących się, i drogich rzeczach
Odpisz
24 sierpnia 2022, 14:57
@De_la_cat: Mój tata pracował kiedyś w firmie z pralkami i mówił, że one są robione tak, żeby po gwarancji się coś popsuło bruh.
Odpisz
24 sierpnia 2022, 15:27
@Litereallysheep1: no o to chodzi, smutne
Odpisz
24 sierpnia 2022, 04:38
Zajebiste
Odpisz
24 sierpnia 2022, 04:29
@KontoUsunięte: ale żeś mi smaka narobił...
Odpisz
23 sierpnia 2022, 21:05
przepis na bigos
½ kg świeżej, białej kapusty
½ kg kiszonej kapusty
300 g mięsa wieprzowego
40 g suszonych grzybów
200 g kiełbasy
150 g boczku
1 cebula
100 g suszonych, wędzonych śliwek
1 szklanka wytrawnego, czerwonego wina
2 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu czarnego
2 liście laurowe
2 nasiona jałowca
2 goździki
sól
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Grzyby wsypać do niedużego garnka i zalać 500 ml zimnej wody. Pozostawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Namoczone grzyby ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły, aż będą miękkie. (Czas gotowania wynosi ok. 30 minut). Grzyby osączyć i pokroić w paski. Wywar z grzybów należy zachować!
Kapustę kiszoną wypłukać (ale tylko, jeśli jest bardzo kwaśna), osączyć, pokroić drobno i przełożyć do garnka. Zalać małą ilością wrzącej wody (tyle, aby woda pokryła kapustę) i gotować do miękkości pod przykryciem (ok. 1 godziny).
Kapustę białą oczyścić z zewnętrznych liści, poszatkować, zalać małą ilością wrzącej wody (tyle, aby woda pokryła kapustę). Posolić 1 łyżeczką soli i gotować do miękkości (ok. 30 minut).
Ugotowane kapusty odcedzić i połączyć w jednym garnku. Dodać pokrojone grzyby i wywar grzybny oraz przyprawy: ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, nasiona jałowca i goździki.
Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Posolić.
Osobno usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę z pokrojonym w kostkę boczkiem i kiełbasą. (Kiełbasę obrać ze skóry). Dodać do kapusty razem z mięsem. Dodać pokrojone w paski śliwki. Podlać winem. Garnek przykryć, pozostawiając małą szczelinę i gotować co najmniej 1 godzinę. Bigos po ugotowaniu przyprawić ewentualnie do smaku solą i pieprzem, pozostawić do ostygnięcia, a następnie odstawić w chłodne miejsce.
Przez kolejne 2- 3 dni bigos należy zagotować, pogotować przez kilka minut, jeśli byłoby za dużo płynu to go odparować i ponownie schłodzić. Bigos z czasem przechodzi smakiem i nabiera aromatu. Na trzeci dzień bigos jest gotowy do spożycia. Można go również zamrozić lub gorący przełożyć do słoików, zakręcić, pozostawić do ostygnięcia, wstawić do lodówki i spożyć do 2 tygodni.
Odpisz
23 sierpnia 2022, 21:02
ale super
Odpisz