U mnie się kupuje tylko komuś w prezencie (o ile w barku nie ma innego, niż od tej osoby), no i najczęściej są to jakieś dość tanie wina, albo carlo rosy¿ (jakoś tak)
@Mikrus19: No nie znam się na winach (nikt u mnie nie zna się na winach - mało kto alko w ogóle pije)
Zapodałam to, bo to jedyne co mi przychodzi do łba (chyba że Ci chodzi o pisownię)
@DorjanOllo: No w skrócie zależy od ciężkości dania i pory roku. W lato, do owoców morza, ryb i delikatnych mięs a także do deserów sprawdzi się białe, półwytrawne albo wytrawne. Natomiast w zimę, do dań ciężkich czerwone, raczej półsłodkie lub półwytrawne. Ogólnie jeśli chodzi o mięsa to zasada jest prosta.
Białe mięso = białe wino
Czerwone mięso = czerwone wino
@DorjanOllo: A w praktyce z niedobrego wina można zrobić coś dobrego.
Czerwony bezsmakowy sikacz za 50zł (zdzierstwo) sprawi że sos będzie miał ładny kolor a mięso będzie miększe.
Raz też robiłem dżem malinowy z domowym winem porzeczkowym, wyszedł świetny. (Samo wino cierpkie aż policzki bolały).
@Timix: Z winnego recyklingu polecam też sangrie. Czyli drink z wina z owocami, lodem i sokiem. Wszystkie dziewczyny jakie częstowałem były zachwycone.
Komentarze
Odśwież18 października 2023, 16:30
Ja widziałem z ptakiem kiwi i emu
Odpisz
14 października 2023, 15:18
U mnie się kupuje tylko komuś w prezencie (o ile w barku nie ma innego, niż od tej osoby), no i najczęściej są to jakieś dość tanie wina, albo carlo rosy¿ (jakoś tak)
Odpisz
14 października 2023, 15:44
@malinowy_kot: To coś, co wymieniłeś to nawet nie jest wino
Odpisz
14 października 2023, 16:13
@Mikrus19: No nie znam się na winach (nikt u mnie nie zna się na winach - mało kto alko w ogóle pije)
Zapodałam to, bo to jedyne co mi przychodzi do łba (chyba że Ci chodzi o pisownię)
Odpisz
14 października 2023, 09:25
Ja kupiłem ostatnio wino bo na etykiecie był narysowany odcisk stopy XD kosztowało 25zł i było pyszne!
Odpisz
14 października 2023, 02:04
AMARENA
Odpisz
13 października 2023, 20:12
Polski pingwin😳
Odpisz
13 października 2023, 23:56
@QWERT_47: Też mi się tak skojarzyło
Odpisz
13 października 2023, 10:13
Opisze ktoś pokrótce jakie wino wybiera się do czego?
Odpisz
13 października 2023, 10:22
@DorjanOllo: No w skrócie zależy od ciężkości dania i pory roku. W lato, do owoców morza, ryb i delikatnych mięs a także do deserów sprawdzi się białe, półwytrawne albo wytrawne. Natomiast w zimę, do dań ciężkich czerwone, raczej półsłodkie lub półwytrawne. Ogólnie jeśli chodzi o mięsa to zasada jest prosta.
Białe mięso = białe wino
Czerwone mięso = czerwone wino
Odpisz
13 października 2023, 10:26
@KittyQueen: Dzięki
Odpisz
13 października 2023, 11:51
@DorjanOllo: A w praktyce z niedobrego wina można zrobić coś dobrego.
Czerwony bezsmakowy sikacz za 50zł (zdzierstwo) sprawi że sos będzie miał ładny kolor a mięso będzie miększe.
Raz też robiłem dżem malinowy z domowym winem porzeczkowym, wyszedł świetny. (Samo wino cierpkie aż policzki bolały).
Odpisz
13 października 2023, 11:55
@Timix: Z winnego recyklingu polecam też sangrie. Czyli drink z wina z owocami, lodem i sokiem. Wszystkie dziewczyny jakie częstowałem były zachwycone.
Odpisz
13 października 2023, 10:20
Wybierz Gato Negro
Odpisz