Oceń:

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz obrazkowy

Ważne informacje:

  1. Komentarz obrazkowy musi być powiązany z komentowanym obrazkiem
  2. ZABRONIONE są obraźliwe, wulgarne obrazki
  3. ZABRONIONE są obrazki przedstawiające osoby w pozach prowokacyjnych oraz zbliżenia piersi, pośladków i inne treści o podobnym charakterze.

Komentarze

Odśwież
Avatar Gryzoniusz

1 marca 2016, 22:27

Avatar IronGo

29 lutego 2016, 21:41

ale grubas gdyby jeszcze zjadł coś to by pękł

Avatar Kochamgotowac

28 lutego 2016, 11:25

Na tym obrazku grubas jest płytki, ja wam dam przepis na pyszne frytki :
Liczba porcji 4
Czas przygotowania i oczekiwania 10 min
Czas gotowania 10 min
Całkowity czas 20 min

SKŁADNIKI

1kg ziemniaków (sypkie, zawierające dużo skrobi)
olej do głębokiego smażenia (ok. 500 ml)
keczup, majonez, kwaśna śmietana lub jogurt naturalny (do maczania usmażonych frytek)
sól

JAK ZROBIĆ

Krok 1
Obrane ze skórki, wyoczkowane ziemniaki kroimy na długie frytki o grubości 1 cm, zalewamy w misce zimną wodą i odstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę (maksymalnie na 8 godzin). Dzięki moczeniu i chłodzeniu ziemniaki podczas smażenia nie będą się sklejać i zachowają chrupkość.
Krok 2
We frytkownicy, garnku o grubym dnie lub na patelni rozgrzewamy olej do temperatury 160 °C. (smażąc bez frytkownicy lub termometru kuchennego, stawiamy garnek lub patelnię na największym palniku ustawionym na połowę mocy, a do rozgrzanego oleju wrzucamy testowo jedną frytkę, która natychmiast powinna intensywnie zacząć się smażyć).
Krok 3
Frytki dokładnie osuszamy papierowymi ręcznikami lub serwetkami.
Krok 4
Smażymy frytki partiami, obracając od czasu do czasu. Każdą partię smażymy przez 3-4 minuty, aż frytki pokryją się delikatną, obsmażoną na jasny kolor skórką, ale pozostaną miękkie. Wstępne obsmażenie frytek zwiększa ich chrupkość i zapobiega pochłanianiu dodatkowej ilości oleju podczas smażenia.
Krok 5
Usmażone frytki odcedzamy i odciskamy nadmiar tłuszczu na papierowych ręcznikach. Można odczekać aż odrobinę przestygną i ponownie smażyć lub przełożyć do lodówki albo zamrozić, w celu późniejszego wykorzystania.
Krok 6
Zwiększamy temperaturę oleju do 190 °C (pełna moc palnika).
Krok 7
Ponownie smażymy frytki przez 2-4 minuty, od czasu do czasu obracając, aż uzyskają złocisto-brązowy kolor.
Krok 8
Usmażone frytki odcedzamy i odciskamy nadmiar tłuszczu. Od razu podajemy, z dodatkiem keczupu, majonezu albo kwaśnej śmietany.

Avatar any_key13

28 lutego 2016, 17:08

@Kochamgotowac: odpisz, chce sobie to zapamiętać pls

Avatar Kochamgotowac

28 lutego 2016, 17:16

@any_key13: Odpisuje, lecz nie jestę luję

Avatar irelia1234

Edytowano - 29 lutego 2016, 10:01

@Kochamgotowac: to uczucie kiedy dodajesz obrazek do ulubionych bo chcesz mieć przepis na frytki :-:

Avatar FallOutGirl

28 lutego 2016, 15:24

Heh, ja bym prawdopodobnie znikła .-. Niby próbuję mieć wyje**ne na wszystko, ale i tak stresuję się każdym gównem.

Avatar Lacostep

28 lutego 2016, 12:28

co tu robi daredevil? :D

Avatar JonSpaghetti

2 marca 2016, 14:51

@Lacostep: Jaki Daredevil? Jestem Spaghetti. Jon Spaghetti :D

Avatar Dexterek

28 lutego 2016, 11:09

Szkoda że nie wiesz jak to jest mieć dobry metabolizm (ง ͠° ͟ل͜ ͡°)ง

Avatar
Konto usunięte

28 lutego 2016, 11:19

@Dexterek: ja wiem :D

Avatar Edward713

28 lutego 2016, 11:06

Podejrzewam że dodał Jon, bo jego obrazek i mam pytanie. Kiedy to dodał? Bo to już ma chyba 2 tygodnie.

Avatar shizofrenik

22 lutego 2016, 23:35

Hakuna matata i mam w to wyje**e.

Avatar DeadlyReaper

22 lutego 2016, 22:45

#TeamWyje**ne

Avatar przemo192

22 lutego 2016, 21:23

ja byłbym chudy..... jak patyk..... bo się cały czas stresuję...

Avatar Kaggro

Edytowano - 22 lutego 2016, 22:44

@przemo192: I tak w duchu zawsze pozostaniesz gruby

Avatar RyszardPetru

22 lutego 2016, 21:19

bardzo inteligętna wypowiedź

Avatar JonSpaghetti

22 lutego 2016, 21:51

@RyszardPetru: Dziękuję, 2/10

Avatar RyszardPetru

22 lutego 2016, 22:39

@JonSpaghetti: mocne 2/10

Avatar DDGKeu

22 lutego 2016, 21:56

Co racja to racja.

Opisz dokładnie problem, a jeśli potrzeba to zilustruj go screenem.

Opisz problem

Dołącz screena

Którym tygrysem jesteś?

Nie ma to jak reklama słabego mobilniaka przed zamknięciem rytuału

Skubaniutki

Szybki rynek

Tak działa wszechświat

Firmy tak się uczepiły tych obrazów generowanych przez AI że ja p.....

Zobacz więcej popularnych memówpopularne memy strzałka