Oceń:

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz obrazkowy

Ważne informacje:

  1. Komentarz obrazkowy musi być powiązany z komentowanym obrazkiem
  2. ZABRONIONE są obraźliwe, wulgarne obrazki
  3. ZABRONIONE są obrazki przedstawiające osoby w pozach prowokacyjnych oraz zbliżenia piersi, pośladków i inne treści o podobnym charakterze.

Komentarze

Odśwież
Avatar Kosa_W_Nosa

28 października, 17:36

Ja nie rozumiem tego, płacisz 100 zł za malutki kawałek mielonego, z czego mama może Ci zrobić lepsze i do jednego potężnego mielonego.

Avatar Kolorblind

28 października, 17:38

@Kosa_W_Nosa: Za stówę to ja wyżyje przez tydzień a tu nawet sie nie najem

Avatar Kosa_W_Nosa

Edytowano - 28 października, 17:42

@Kolorblind: No cały tydzień mielone, jak dla mnie zwycięstwo absolutne.
A mam ochotę na mielonego.

Avatar Nuzjn

28 października, 17:47

@Kosa_W_Nosa: I jeszcze mielonego od mamy możesz odgrzać a odgrzane są lepsze

Avatar axis551

28 października, 18:05

@Kosa_W_Nosa: Takiego
P O T E N R Z N E G O M I E L O N E G O

Avatar Kosa_W_Nosa

28 października, 18:17

@axis551: bo po co mi taki mielony mini za 100 zł i w dodatku jakieś warzywka GMO (przepraszam za jakość)

Avatar Kosa_W_Nosa

28 października, 18:18

@Kosa_W_Nosa: skoro mogę mieć kilka POTĘŻNYCH mielonych z natką pietruszki z ogródeczka babci

Avatar Marequel

28 października, 18:53

@Kosa_W_Nosa: no z reguły składniki w takich daniach są kilka razy wyższej jakości i proces przygotowywania jest dużo bardziej wymagający i skomplikowany.
Taki "malutki kawałek mięsa" za 100 zł od mielonego z mięcha z biedry różni się tym że mielone z biedry jest robione ze świni masowo hodowanej karmionej gównem, dodatkowo jest wycinane z miejsc raczej mało wartościowych(w sensie np taka wołowina z dupy a wołowina z karku to 2 różne kawałki mięsa które zupełnie innaczej sie zachowują i smakują, a więc i innaczej trzeba je przygotowywać, a co za tym idzie i cena różna), więc mięso jest zupełnie innej jakości.
No a poza tym dochodzi sposób przygotowywania. Madki napi**dalające mielone z reguły umieją podstawy kuchni i własciwie wszystkich rzeczy które potrafią mogłyby nauczyć w całe 5 dni. Studia gastronomiczne trwają 5 lat. Cały proces robienia tych kotletów można ograniczyć do "wyjmij składniki z opakowań, wymieszaj, wpie**ol w bułkę a potem na patelnię i gotowe." Przygotowywanie "malutkiego kawałka mięsa" może zająć dużo dłużej. Takie na przykład droższe kawałki wołowiny są często sezonowane żeby tym bardziej podkreślić szlachetność w smaku tych kawałków mięsa. Oznacza to że kawałki mięsa używane w takich przepisach zaczęto przygotowywać dużo wcześniej, czasem są to 2 tygodnie, czasem nawet 3 miesiące. Nawet sam proces przygotowywania tego mięsa jest dużo bardziej skomplikowany od poprostu przekręcenia go 3 razy. Samo proste smarzenie można podzielić na etapy, w których jedne mają zrównać temperaturę środka mięsa z jego krawędziami jeszcze zanim wszystko sie zacznie serio grzać, kolejne mają dopilnować żeby środek podgrzał się do odpowiedniej temperatury żeby stopień wyzmażenia mięsa był dokładnie taki jakiego sie oczekuje, a jeszcze kolejny ma wysuszyć w odpowiedni sposób powierzchnie mięsa żeby poprawić ogólny wygląd i teksturę gotowego dania.
No i w skrócie to wszystko a wniosek jest taki że jeśli jakiś mały kawałek mięsa kosztuje 100 zł to często poprostu jest tyle wart i chodzi w tym o to żeby zjeść coś na prawdę dobrego a nie nawpi***alać sie jak świnia

Avatar Darkord

3 listopada, 12:06

@Marequel: Jak mieszka się na wsi można hodować zwierzęta na ubój, ale też trzeba umieć poprawnie ubić zwierzę i znać się albo wynająć znajomego rzeźnika. Dodatkowo takie kotleciki za 100 zł je się okazjonalnie, a takie potężne mielone, by się najeść tak na normalny dzień

Avatar PieselArcheolog

3 listopada, 16:52

@Marequel: dziękuję za lekturę

Avatar wario45

3 listopada, 19:55

@Darkord: wg przepisów nie można ot tak zabić tucznika, trzeba zawieść go do rzeźni, tam go ubiją, wypatroszą i zbadają mięso. Ale na wsi dużo osób ma w głębokim poważaniu przepisy, "co ja bede płacił zuodziejom za zabicie jak sam ze śwagrem wszystko umiem"

Avatar TranslateGoogle

3 listopada, 15:30

Autorskie?

Avatar Cotosiestanelo

3 listopada, 15:29

to nawet ładnie nie wygląda

Avatar krzyhu7973

3 listopada, 12:46

I jeszcze ten kieliszek z podejrzaną zawartością

Avatar MeliPL

28 października, 17:34

Czemu kieliszek się na talerz wyje**ł i nikt go nie podniósł?

Avatar CupOfWater

28 października, 17:36

@MeliPL: To część eleganckiego wystroju

Avatar MeliPL

28 października, 17:39

@CupOfWater: No nie wiem czy takie to eleganckie żeby kłaść kieliszek na talerzu

Sprawdź czy masz wymagane wtyczki, a następnie opisz dokładnie problem najlepiej ilustrując go screenem.

Opisz problem

Dołącz screena

Avatar Darkord
Dodane przez: Darkord

Niezłe ma te czekoladki pocieszenia

Musicie się jeszcze wiele nauczyć o smutku

Najlepszy apel na świecie

Kotek jest zmęczony

To naturalne

O nie, to się zaczyna

Alternatywna wersja

Perfekcja

Boomer to osoba, która narzeka na dzisiejsze pokolenie, wychwalając swoje

Życiowe

Protip dla uczniów szkół prywatnych

Dobra robota

Są rzeczy ważne i ważniejsze

Zobacz więcej popularnych memówpopularne memy strzałka

Z wytwornymi restauracjami tak już jest, że nie wiadomo, czy to elegancki wystrój dania, czy może kucharz przejechał dupą po talerzu